komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi kórház a Jókai Színházba várja a véradókat

2019/6/5

Az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórház június 11-én, 8:00 és 11:00 között a Jókai Színházba várja a véradókat.

Ez a ‘Színházi vércsepp’ akció, a tavalyihoz hasonlóan, a Véradók Világnapjára szeretné felhívni az emberek figyelmét, melyet minden évben június 14-én tartanak.

‘Szeretettel várunk minden önkéntest, június 11-én reggel 8 órától a Jókai Színházba. A véradás egy tiszteletre méltó emberi cselekedet, mellyel segíthetünk megmenteni egy személy életét baleset, szülés vagy súlyos műtét után’ -nyilatkozta MUDr. Radi Enikő, főorvos.

A keddi színházlátogatás akár négy ember életét is megmentheti, emiatt a Jókai Színház minden véradót egy páros belépőjeggyel jutalmaz legújabb bemutatójára, Molnár Ferenc: Az üvegcipő című bérletszünetes előadására.

Véradóvá válhat minden egészséges 18 és 65 év közötti személy, aki több mint 50 kg, de a donor alkalmasságát egyénileg és közvetlenül a helyszínen fogják értékelni. A véradás előtti napon ajánlatos a nagy mennyiségű folyadékbevitel, zsíros ételek és az alkohol kerülése, reggel pedig könnyű reggeli fogyasztása. Évente a férfiak maximum négyszer, míg a hölgyek maximum háromszor adhatnak vért. A véradáshoz a személyi igazolvány valamint az egészségbiztosítási kártya is szükséges.

A vér levétele körülbelül tíz percet, míg az egész folyamat hozzávetőlegesen egy órát vesz igénybe. A véradás előtt az önkéntes regisztrál, kitölt egy kérdőívet, megvizsgálják a vérképét, a testhőmérsékletét és a vérnyomását. A vizsgálat befejezését követően a donor 400-450 ml vért adományoz. A vér levétele után további 10 perc pihenés szükséges fekvő helyzetben. A következő 24-48 órában pedig a kiegyensúlyozott étrend, a bőséges folyadékbevitel és a pihenés ajánlott.

(komaromonline.sk-MA)

Hozzászólások

hozzászólás