komaromonline.sk
KULTÚRA
A komáromi Slovenskí rebeli és a Dramaťák legújabb bemutatója
  •   

Szinte hihetetlen, de a komáromi Slovenskí Rebeli, Jozef Černek vezetésével az 5., a komáromi Šulek Gimnázium mellett működő Dramaťák pedig már 15. születésnapját ünnepeli az idén.

2003-ban tizennégyen indítottuk útjára a Dramaťákot, 13 tinédzser és jómagam. Elhatároztuk, hogy színházat csinálunk. A létszám egyre növekedett, a Slovenskí Rebeli legújabb darabjában (Na rováš) már ötvenen lépnek színpadra, zenészek, táncosok, színészek. Nagyszabású, látványos darabbal készülünk, amelyben játékos formában igyekszünk bemutatni hagyományainkat. Azért, hogy szüleink, nagyszüleink élete, a kor, amelyben éltek, ne merüljön feledésbe.

Tudjátok, mit jelent a rovás? Az adósság feljegyzésére szolgáló speciális pálca. Történetünk, amely kísérőszövegét Lukáš Latinák, az Astorka Korzó ’90 színház művészének tolmácsolásában hallhatja a közönség, egy jellegzetes szlovák faluban játszódik, persze, később kiderül, hogy ez a falu a Duna mentén fekszik. A bíró, lánya, Zuzanka miatt búslakodik, aki rossz természete miatt senkinek sem kell. A bíró, hol máshol, mint a kocsmában keresi a megoldást. Még a község pénzét is sikerül elinnia. A kocsmárosné úgy érzi, itt a lehetőség a jó bevételre, a bíró ugyanis nagy lakodalmat ígér, csak kérje már meg valaki a lánya kezét. A jó szokás szerint hét napig tartó lakodalom pedig busás haszonnal kecsegtet, ezért a kocsmárosné nem rest bájoláshoz folyamodni, hogy férjet fogjon a lánynak. Hogy sikerül-e neki, az kiderül a december 17-ei bemutatón, amelyen csoportunk teljesen új zenei programmal áll a közönség elé. Belépőjegyeket a 0905 466 107-es telefonszámon lehet rendelni.

A Szentivánéji álom a Dramaťák legsikeresebb darabja, 2015-ben felújítottuk, új zeneszámokkal, tánccal egészítettük ki. A közönség is nagyon szerette ezt a darabot, számtalanszor bemutattuk, szinte minden komáromi látta már, aki kicsit is érdeklődött munkánk iránt. Jöttek családok, idősebbek, fiatalabbak egyaránt. Ám többen jelezték, hogy eddig még nem volt lehetőségük megnézni, mert munkájuk, tanulmányaik elszólították a városból őket.

Nekik szeretnénk kedveskedni azzal, hogy nem szokványos időben, december 23-án tartanánk utolsó előadásunkat, remélhetőleg akkor már mindenki itthon tartózkodik. Bízom benne, hogy a karácsonyi hajsza közben eljönnek hozzánk egy finom puncsra és egy kiváló előadásra, hogy elbúcsúzzanak a varázslatos erdő tündéreitől, a manóitól, a szerelmes királyi pártól, Titániától és Arthemisztől, valamint a többi szereplőtől. Egy kis vidámság, nosztalgia karácsony előtt senkinek nem árt meg… Jegyek a 0905 466 107 telefonszámon rendelhetők.

(Jana Pipíšková)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook