komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kiss Péntek József nevét viseli az Egressy Béni Városi Művelődési Központ újonnan átadott multifunkcionális terme

 

Kiss Péntek József rendező, tanár, író, színházigazgató, és a Vasmacska stúdiószínpad megalapítója nevét viseli a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ október közepén átadott, újonnan kialakított multifunkciós kamaraterme.

A Mécs Károly Életműdíjas és Kulcsár Tibor-díjas Kiss Péntek Józsefnél, aki a felvidéki magyar színjátszás és kultúra nagyköveteként egész életében azt vallotta, hogy „a művészetnek az a kötelessége, hogy a nézőt szembesítse önmagával, és azzal a valósággal, amiben él.  A nemzetiségi kultúrának és művészeteknek az a feladata, hogy a világ felé megmutassa, hogy mi, akik itt vagyunk, igenis képesek vagyunk minőségi, európai szintű előadásokat színpadra vinni. “Ezt pedig számtalanszor, színházigazgatóként, a VMK művelődésszervezőjeként, valamint az általa, 1993-ban alapított Gimisz, később pedig a Vista Diákszínpad rendezőjeként is bizonyította.

 

 

A Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága által nyújtott 15 millió forintos támogatásból, a komáromi Domján Nikolett belsőépítész tervei alapján helyi vállalkozók dolgoztak az egykori büfé helységének átépítésén. A multifunkciós terem a továbbiakban bábelőadások, kamarakoncertek, jazz estek, pódiumbeszélgetések, könyvbemutatók, táncháztalálkozók méltó színhelyéül szolgálhat majd.

 

 

Az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója, Lakatos Róbert felszólalásában külön köszönetet mondott a legendás érték-és kultúrateremtő Kiss Péntek József gyermekeiknek, a jelen lévő Réka lányának, valamint fiának Csabának a hozzájárulásukért, hogy a korszerű közösségi tér a jövőben édesapjuk nevét viselje.

A továbbiakban kiemelte, hogy az elmúlt egy évben kimagasló együttműködés alakult ki a Komáromi Jókai Színház és a városi kulturális központ között, aminek a bővítésére az új terem további lehetőségeket nyújt.

 

 

Lakatos Róbertet követően Komárom város polgármestere, Keszegh Béla szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében hangsúlyozta, hogy „mi Komáromiak arra törekszünk, hogy városunk legyen a régió kulturális fővárosa. Ehhez kell egy forma, amit megtudunk tölteni tartalommal. Az elmúlt időszakban megindult egy olyan látványos fejlődés, amire tudunk építeni. Intézményeink formailag elkezdtek megújulni, ennek egyik jó példáját láthatjuk most is. Kiemelném, hogy helyi szakemberek, magas tudásának köszönhető ez a szép végeredmény, amit itt láthatunk, amire büszkék lehetünk. Hálásak lehetünk és szeretném megköszönni a magyar kormánynak, hogy gondoskodik rólunk, és ezt nem mások ellenébe teszi, hanem példát mutatva arra, hogy összetartozunk. A gondoskodást a sportban, a kultúrában, az oktatásban és sok egyéb területen is érezhetjük. Az, hogy milyen tartalommal töltjük meg intézményeinket, rajtunk múlik. Azt gondolom, hogy ma jó a csillagállás városunk kulturális életében. Intézményeinkben olyan kimagaslóan tehetséges emberek tevékenykednek, akik európai és világszínvonalon is megállnák a helyüket. Mára a VMK egy komoly szellemi és művészeti műhellyé nőtte ki magát. “

 

 

A nemzetpolitikai államtitkárság felvidéki ügyosztályának jelen lévő vezetője, Czimbalmosné Molnár Éva beszédében hangsúlyozta, hogy „egymást erősítve, ösztönözve nincs az a hatalom, ami ezt a sokat próbált tehetséges, a nehézségeken mindig úrrá levő nemzetet eltörölhetné a föld felszínéről. Nem csak a nyelv és a kultúra az, ami összeköt bennünket, de az a feladat is, hogy tehetségünkhöz mérten részt vállaljunk a nemzet felvirágoztatása érdekében. A magyar nemzethez való tartozás nem mérhető semmihez, ezzel születünk, mindenkiben ott ragyog, azokban is, akik, hivatásuknak tekintik a magyar kultúra ápolását, de azokban is, akik csupán befogadóként vannak jelen az eseményeken. A nemzeti tudat összetartó ereje megmaradásunk és kultúránk megmaradásának záloga. “

A kamaraterem ünnepélyes átadásának színvonalát VMK-ban működő balettkör kis balerináinak és néptánccsoport tagjainak a fellépése emelte.

 

 

A multifunkcionális terem átadó ünnepsége a névtábla leleplezésével zárult, ami most már örökre őrzi, Kiss Péntek József nevét.

(komaromonline.sk, JN)

 

Hozzászólások

hozzászólás