komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Új tantárgy – Selye Jánosról tanulhatnak az egyetemen

A Selye János Egyetem Református Teológiai Karán, az egész egyetem hallgatósága számára elérhető tantárgy került felavatásra, és indult a nyári szemeszterben.

A tantárgy magába foglalja Selye János életútját, kutatásait, a stressz-elméletét. Az elsőtől az ötödik évfolyamig tanuló diákok közül bárki részt vehetett az előadássorozat első napján.

Dr. Filakovszky János ismertette a tantárgyat, majd Lévai Attila, a teológiai kar dékánja tartott köszöntőt. Dr. Szabó Katalin Phd. előadásával kezdődött meg a tömbösített óra, mely Selye János életútjával és a komáromi kötődésével volt kapcsolatos.

Selye János

Prof. Dr. Somogyi Árpád Selye kreativitásáról, személyéről, mint példaképről, az emberségéről, eredetiségéről, kutatóról beszélt. Többek között elmesélte, hogy milyen volt Selye intézetében dolgozni. A szünet után Prof. Dr. Szabó Sándor a stressz biológiai alapjait fejtette ki, és Selye egyéb felfedezéseiről, a stressz élettanáról, anatómiájáról, a stresszel összefüggő folyamatokról,  alapfogalmakról beszélt. MUC. Vendégh Lejla a stressz történelmébe kalauzolta el a hallgatóságot.

(Károly Zsolt – komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás