komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Értelmileg sérült gyermekek díjnyertes alkotásainak kiállítása a Limes Galériában

 

Varázslatos kiállítás megnyitóján vehettek részt az érdeklődők a komáromi Limes Galériában. Az ünnepélyes díjkiosztóval egybekötött Szivárvány c. tárlatot, amelyen a speciális iskolák III. regionális képzőművészeti versenyének győztes pályamunkái láthatók, Farkas Veronika művészettörténész és Nagy Beáta a komáromi Speciális iskola igazgatója nyitotta meg. A felemelő hangulatú eseményen részt vett Komárom város alpolgármestere Varga Tamás és a város önkormányzatának több képviselője is.

A komáromi magyar tannyelvű Speciális Iskola diákjainak alkotásai az elmúlt évtizedekben már rengeteg hazai és nemzetközi képzőművészeti versenyen lettek díjazva. Hat éve évvel ezelőtt a Pro Arte Danubií Polgári Társulás támogatásának köszönhetően az érdeklődők a Limes Galériában is megcsodálhatták alkotásaikat. 2020 karácsonyán pedig az iskola két tanulójának, Broškovič Annának és Rehák Tamásnak a rajzai pompáztak Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök hivatalos karácsonyi üdvözlőlapjain.

 

 

A regionális versenyt három éve a komáromi Speciális Iskola igazgatónője, Nagy Beáta indította el, aki immár huszonhét éve nem csak tanítja és neveli az életre a hozzájuk kerülő gyerekeket, hanem az iskola kollektívájával együtt arra törekszik, hogy nyolcvanegy tanulójuknak érzelmi biztonságot, amit sajnos sokan otthon nem tapasztalnak meg, nyújtsanak, mert csak akkor tudják kihozni belőlük a legtöbbet, a legjobbat, ha megtalálják a lelkükhöz vezető utat. Ami a legtöbbször elmondhatatlan türelmet és kitartást igényel a pedagógusok részéről, mivel a speciális iskola padjaiban a gyerek nagy része halmozottan hátrányos helyzetű. Egyrészt életre szóló ballasztként cipelik „másságukat”, a különböző okokból kialakult értelmi sérüléseiket, az ebből fakadó társadalmi periférián élés jövőképét, másrészt nagyrészük hátrányos szociális vagy mélyszegénységben élő családban él. Olyan családokban, ahol fekete-fehér a világ, ahol a tél a nem a hóemberépítésről, a síelésről és a hóangyalokról szól, hanem a hideg ezer arcáról, a didergésről és a hajnali dermedtségről, a fagyos talpacskákról. Sokszor üres gyomorral.

 

 

A Szivárvány kiállítás színpompás, pazar képei azonban mind erről semmit sem árulnak el. Egy teljes, boldog élet víziói, szuggesztív hatású látomások. Azoké a belső képeké, ahogy azok a gyerekek látják a világot, akik harcban állnak a szavakkal, akik lassan, puzzle darabkáiként illesztik össze a gondolataikat, a mondanivalójukat. Amit, a társadalom nagy részét alkotó egészséges emberek, sokszor nem is igazán tudunk értelmezni, mert ahhoz előbb meg kell érteni, ismerni, az ő gondolkodásmódjukat, világlátásukat. És ebben segít, ha végig nézzük a kiállítás képeit.

 

 

A versenyen öt kategóriában indulhattak a tanulók. Az egyikben az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek munkái méretettek meg. Talán az ő esetük a legkülönlegesebb és legigazságtalanabb, mivel annak ellenére, hogy a betegséget a görögök már Hippokratész idejében leírták, pontos okát ennek az átható fejlődési rendellenességnek a mai napig nem sikerült a kutatóknak feltárniuk. Hazánkban a becslések szerint jelenleg 60 000 élnek ezzel a hendikeppel, ebből 15 „Esőemberkének “nyújtják az állandóság megszokott kereteit, ami számukra elengedhetetlen, a tanítás és odafigyelő gondoskodás mellett, a komáromi speciális iskolában.

 

 

Ezek a képek azonban nem születhettek volna meg, ha az iskolák, hiszen regionális szinten zajlott a verseny, gyógypedagógusai időt, energiát nem kímélve, nem találják meg a tanulók – könnyű-, közepes értelmi sérült és értelmi sérült autista – erős oldalát, és nem segítenek kibontakoztatni a bennük megbúvó nem mindennapi tehetséget.

 

 

Az iskola pedagógusainak áldozatos munkáját és a tanulók tehetségét a legjobban bizonyítja, hogy a III. regionális képzőművészeti verseny eredményhirdetésén, a komáromi diákok az összes kategóriában taroltak:

kategóriában:
Rafael Richard 3. hely

kategóriában:
Rafael Ramóna megosztott 1. helyen végzett a komáromi Szlovák Speciális Iskola tanulójával Rafael Štefannal
Lakatos Diána és Karvai Zsolt 2. hely
Rafael Máris és Csicsó Giulió 3. hely
Biskupič Gusztáv külön díjban részesült

kategóriában:
Broškovič Anna végzett 1 helyen végzett és a szakmai zsűri a különdíjat is neki ítélte oda
kategóriában:
Petrók József 1.hely
Várady Zétény 3. hely

Rehák Tamás és Menyhárt Áron külön díjban részesült.

 

A hangulatában és látványvilágában különleges hangulatú Szivárvány kiállítás a Limes Galériában tekinthet meg.

 

 

(komaromonline.sk, JN, fotók: Speciális Alapiskola Komárom)

Hozzászólások

hozzászólás