komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Szombath Antal: “Kinek vagy kiknek az érdeke, hogy ilyen kellemetlen helyzetbe hozták rendőreinket?”

           Szombath Antal, volt városi rendőrparancsnok Szombath Antal

Sokáig tűnödtem azon, hogy a jóváhagyott költségvetéshez hozzá szóljak-e ami a városi rendőrséget illeti. Mind volt városi rendőrparancsnok figyellemmel kísérem tevékenységüket, ha kell dicsérem ha kell bírálom őket.
Bíztam benne ,hogy győzni fog a józan ész és végre megszavazza a testület a hivatal álltal előterjesztett javaslatot , amely szükséges lett volna az alapfeltételek biztosítására. Itt jegyzem meg,hogy a városi rendőr fizetése nevetséges . A beterjesztett költsévetés tételről tételre ki volt dolgozva és nem hasra ütött összegről volt szó. E költségvetéssel igyekeztünk volna segíteni rendőreinknek. Közrendi bizottság elfogatta a javaslatot és támogatta a jóváhagyását ,ezért köszönet illeti őket. Ezt a költségvetést a közrendhez hozzáértő szakemberek dolgoztá ki , Tóth Sándor parancsnok helyettessel együttvéve. De úgy látszik,hogy vannak rajtuk kívül még hozzáértőbb egyének is akik mindenhez értenek és mindent tudnak. Pedig csak le kellett volna ülni és átszámolni tételről tételre a javasolt összeget és láthatták volna, hogy az előirányzott költségvetés reális és nem légből kapott. Mire van egy bizottság aki a közrenddel foglalkozik, ha nincs döntési joga ezzel kapcsolatos kérdésekben dönteni. Ugyan is az történt, hogy rendőreink költségvetési összegét 50.000 E –val csökkentették és ezt az összeget a COM-Média kapta meg. Az a város hosszútávon nem működhet ahol a közrend és polgárok biztonsága nincs az első helyen. A törvényből adódik,hogy a városban a közrendért a város felel. A polgárok részéről egyre szigorúbb elvárások vannak a közrenddel kapcsolatban ami jogos is. Mi adófizető polgárok félre vagyunk téve és a mi nézetünk nem érdekel senkit és nincs beleszólási jogunk a mi városunkat érintő fontos döntésekben. Nagyon nagy hibának tartom azt,hogy a városunkban a pártok közt folyik a harc ,hogy ki az erősebb és ki tud több pénzt elintézni beruházásokra és azt hiszik, hogy ez így van rendjén. Ne feledjék,hogy a város kasszájába befolyó összeg minden körzetet és polgárt egyformán illet ,attól függetlenül hogy ki melyik párttal szimpatizál. Végre fogjuk fel ez a város a miénk a polgároké és ezért közössen harcoljunk érte. A pártok nagylelkűen azt a pénzt osszák szét amit konkrétan a pártuktól kapnak. Azon legyünk, hogy afiatal polgárainknak olyan életfeltételek biztosítsunk, hogy ne keljen más régiókba elköltözniük a megélhetésük végett.
Vissza térek a városi rendőrséghez, már a kilencvenes években létszámuk 33 volt és érezhető is volt a közrend terén. Rendőrségünk ahol parancsnok voltam Szlovákiában az első három rendőrség között szerepelt. Ma az összmunka az állami rendőrséggel nagyon alacsony szinten van. Ez nagyon nagy hiba ugyanis a szolgálatokat úgy kellene kordinálni, hogy a város ugyanazon pontjain ne legye egyszerre állami és városi rendőr, így rendőreink munkája hatékonyabb lenne. Továbbá , közös járőrszolgálatok voltak az állami rendőrséggel amit nagyon pozitívan értékelek. Ma ez miért nincs így??? Ezt ennyi év elteltével nem vette észre senki csak mi polgárok???? Ma rendőreink létszáma kb.26 ami hét személlyel kevesebb mint a kilencvenes években. Ha leszámítjuk azokat akik irodai munkát végeznek,továbbá a hivataltól kapott feladatokkal foglalkoznak, kerék bilincseket raknak ezért ott ahol nagy szükség van rájuk vannak is meg nem is. Itt szeretném megjegyezni, parancsnokságom alatt kb.1500 hivatalos jelentés volt, ma ez a szám kb.5000, tehát ebből is látni,hogy kevesebb rendőrrel sokkal több ügyet intéznek. Aki rendőri munkával foglalkozi vagy foglalkozott az tudja,hogy mit jelent -7 rendőr kint az utcán ahol szolgálnak. Azért, hogy rendőreink száma nem tudjuk mi okból csökkent ,ki a felelős ???. Kinek vagy kiknek az érdeke ,hogy ilyen kellemetlen helyzetben hozták rendőreinket?? Ha majd biztosítottuk számukra az alap feltételeket és nem látni majd javulást azoktól a rendőröktől akik nem lesznek hajlandóak becsületes munkát végezni meg kell válni!!! Rendőrségünk élére egy dinamikus parancsnokot látnák szívesen aki eddig is mindent elkövetett rendőreinkért és a rendőrök is bíznak benne ez a személy Tóth Sándor parancsnok helyettes!! Ez nem személyeskedés ez az igazság. A Delta heti lap december 14-én megjelent számában Csaba Ádám „Testületi viszonyok” cikkével teljesen egyet értek és örülök neki, hogy ilyen érthetően és elfogultság nélkül megírta,hogy milyen állapotok uralkodnak városunkban.
Ami nagyon elszomorító,hogy 2016-ban a lakótelepek szépítésére jut is meg nem is pénz, pedig nagyon ráférne. Egyes lakótelepek elvannak hanyagolva ,pedig egyforma adófizető polgárai vagyunk városunknak.
Ha már a városi rendőrséget megrövidítették 50.000 E –val ami felháborító nem a COM-Mediának kellett volna adni hanem meghagyni a lakótelepek szépítésére és felújítására.
Köszönetem szeretném kifejezni azon képviselőinknek akik eddig is úgy a rendőrségért és értünk polgárokért mindent elkövettek és remélem ,hogy a közeljövőben is segítségünkre lesznek. Kovács Dávid képviselő mondásával zárom soraimat : „ Akinek nem inge ne vegye magára”.

(A véleményt a szerző beleegyezésével teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük)

kuldje el nekunk...

Hozzászólások

hozzászólás