komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Vajon miért nem lehet az I. és II. lakótelepen rendet teremteni?

line_vélemény

A városi hivatalok tudtommal évszázadokkal ezelőtt azért keletkeztek, hogy a rendet, biztonságot, nyugalmat biztosítsák a városlakók számára, teszik mindezt azóta is a becsületesen dolgozó polgárok adóiból. Mindennek tudatában számomra érthetelen, hogy a csudába tudja egy városvezetés kimondani, hogy a lakótelepünkön lévő problémához semmi közük, mert azt nem ők okozták. Úgy tudom függetlenül attól, hogy ki okozza a rendetlenséget, kötelessége a hivatalnak betartatni a rendet mindenkivel. Hogy hogyan, az szépen ki van dolgozva Komárom városának 3/2012-es számú általános érvényü  rendeletében. Annak ellenére hogy a saját rendeletét sem tartotta be a város, még nekünk jegyzik meg rosszindulatúan, hogy miért náluk reklamálunk, nem ők okozták a problémát. Mi viszont befizettük az adónkat rendesen, miért nem kaphatjuk meg érte ugyanazt a rendet, csendet és nyugalmat amit a város többi lakótelepe.

És ebből rögtön következik egy másik megjegyzés – ha kiemelik a mi lakótelepeinket és bizonyos összeget ráköltenek, hogy rend legyen nálunk, a többi lakótelep majd (szerintük jogosan) reklamálni fog. Én itt visszakérdeznék, hogy vajon mi nem reklamálhatnánk már 6-7 éve a koszban, mocsokban, szó szerint nyerítésben, drogostűkben gázolva éjjel-nappal? Miért is lenne az gond bárkinek is, ha végre itt is rend lehetne, ennyi év után kerül amibe kerül?

Aztán itt a „precedensteremtéses“ dolog, ami miatt ugye nem szabadna megvásárolni a városnak a problémás háztömböket. Ezt nagyon sok képviselő előszeretettel hangoztatja – mi meg itt nem értjük. Márcsak azért sem, mert azt sem értjük, hogyan is kerülhetett sor arra, hogy lakótömbök vállalkozók (vállalatok) kezébe kerültek, így persze hogy kicsúszik az irányítás a városvezetés kezéből. Érthetetlen azért is, mert talán pont a lakótömbök város általi megvásárlása oldaná meg hosszútávon a problémát, mivel utána már csak a városon múlna, kiknek, milyen embereknek adná bérbe. Arra a kérdésre, hány olyan lakótömb van még Komáromban, amely nem városi, hanem vállalkozói tulajdonban van, természetesen nem válaszol senki, hiszen ebből a válaszból valószínűleg kiderülne, nemigen lenne módja senkinek megismételni ezt a „kétes vállalkozást“. Természetesen a családi házak szintjén az ingatlantulajdonosok igen, megtehetnék hogy kiadják az ingatlanukat alkalmazkodni képtelen csőcseléknek, aztán követelni kezdik, hogy vásárolja meg a város a házat és ürítse ki, viszont mindenki tudja, hogy egy családi ház esetében szomszédi (és természetesen a városi hivatal segítségével) sokkal könnyebb elbánni a tulajjal is és a lakókkal is mint egy egész (sőt három egész) lakótömb esetében. Ezzel kapcsolatban újra megemlíteném a város általános érvényü rendeleteit.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a tulajdonosok nagyon magas összegeket kérnek az épületekért, amibe állítólag belerokkanna a város, hitelt kéne felvenni a megvásárlásukra stb. Na ennél a témánál mindenki diplomatikusan elfelejti megemlíteni, hogy ez elméletileg egy beruházás lenne, amelyik a városnak (nem mondom hogy a közeljövőben) majd esetleg bevételeket is biztosíthatna, ha okosan használja ki. A képviselők meg belekötöttek a fiatal friss házasoknak való startlakások kiépítésébe, pedig az csak egy javaslat volt, lehet körülnézni más felhasználási módok között is. Az utolsó testületi ülésen a parlamenti képviselő elég világosan elmagyarázta, hogy erre a célra lehetne kérvényt benyújtani uniós támogatásra is, de valahogy ezt senki sem akarta meghallani. Vajon miért?

Felmerült a vízelzárásos dolog is, hisz az egyik tulajdonos cca. 15000 EUR összeggel tartozik a KomVak-nak. Természetesen megmagyarázták hogy felesleges elzárni a vizet, mert az egészségügyi hivatal palackos vizet fog osztani. Erre egy nagyon rövid kérdésem van: Naés? Ja, mert mindenhova piszkítani fognak és betegek lesznek, mert a gyerekeik belenyúlkálnak stb. stb. Mindenféle fertőzés lesz náluk és az mekkora probléma lesz. Megint megkérdezem: Naés? Az senkit nem zavar, hogy mi itt már mióta kerülgetjük a drogosok használt tüjeit? Ha én tartoznák a KomVaknak nem 15000, hanem 150 EUR-ral, nálam a víz már nem folyna.

Ez a sok ellentmondás és kérdés kavarog már nagyon régen a fejemben, és ha összerakom mint egy kirakósjátékot, mindig ugyanarra az eredményre jutok: Valahol, valamiért a városvezetésnek és a testületnek is érdeke kell, hogy füződjön hozzá, hogy ez a szemétdomb így ahogy van itt maradjon, hiszen még a legalapvetőbb dolgot sem tették meg, a tulajdonosokat ennyi év alatt még csak meg sem büntették a rendbontásukért.

Ja, majdnem kihagytam a tulajdonosokat. Akik ugye vállalkoznak, jól vagy rosszul, azért vannak a törvények és az azok betartását ellenőrző szervek, hogy ezt kordában tartsák. Azt mondják ha ők okozták a problémát, miért nem náluk reklamálunk. És mivel ilyen kérdésekről nekem csak kérdések jutnak az eszembe : Nekik fizetjük az adót a rendért, csendért, nyugalomért, biztonságért? Ahova fizetjük, ott bejelentettük, hogy ilyen körülmények között nem tudunk élni. Erre kiszúrták a szemünket két plusz járőrrel annak ellenére, hogy mindenki tudja és látja, szinte semmilyen hatáskörük nincs. Ez még a rendőrparancsnok szerint sem megoldás. Vagy mi lesz a munkakörük? Hangszigetelő panelokat fognak a ház körül tartani, vagy szagelszívógépet? Vagy svábokat gyüjtenek majd gyufásdobozba? Esetleg a patkányokat terelgetik, hogy ne kóboroljanak át hozzánk? Vagy netán összeszedik a drogosok után a tűket?

(Páleník Andrea)

(A véleményt a szerző beleegyezésével teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük)

kuldje el nekunk...

Hozzászólások

hozzászólás