komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Szlovákiában elkezdődött a harmadik járványhullám

 

Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének epidemiológusa bejelentette, hogy a koronavírus reprodukciós rátája már harmadik hete meghaladja a kritikus 1-es értéket, ami azt mutatja, hogy Szlovákiában már elkezdődött a harmadik járványhullám, – tájékoztatta tegnap a hírügynökségeket Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Az új járványhullámot a delta variáns megjelenése és terjedése okozza. Az először Indiában azonosított delta vírusváltozat sokkal fertőzőbb, mint a korábbi mutációk, és ezzel együtt a megfertőződést követő lappangási idő is csökken az eredeti koronavírushoz képest. Minden ember találkozni fog vele “- mondta Pavelka. Az epidemiológus fokozott elővigyázatosságra hívta fel a lakosság figyelmét, mivel ez a változat súlyosabb megbetegedést okoz már fiatalabbaknál is. Az előző alfa variánshoz képest, amelyet először az Egyesült Királyságban fedeztek fel, a súlyos megbetegedés és az ezzel járó kórházi kezelés kockázata körülbelül kétszeresére nő.

Az utolsó két hétben megbetegedett személyeknek a 76%-a nem volt beoltva.

forrás/topky.sk

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint többféle járványtani vizsgálat bizonyítja, hogy a kórházba kerüléstől és a súlyos megbetegedéstől továbbra is magasfokú védelmet nyújtanak a vakcinák. Ugyanakkor fontos mindkét két dózis felvétele, egy dózissal csak fele olyan hatékony a védőoltás.

Az egészségügyi minisztérium megerősítette, hogy a kórházak készen állnak a COVID-19 járvány harmadik hullámára. A covidos betegek kezeléséhez pedig a regisztrált és a nem regisztrált gyógyszerek is be vannak biztosítva. – mondta Eliášová.

(komaromonline.sk, TASR, nyitókép:napi.hu)

Hozzászólások

hozzászólás