komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komáromi sportkertek története

MEGOSZTÁS:

 

A 19. és a 20. század fordulóján Komáromban a sportélet leginkább két sportpályán zajlott: A Kis-Duna partján az Erzsébet-szigeten és a Víztoronynál a Rácz-kertben.

Sportkert a Kis-Duna partján az Erzsébet-szigeten

Komáromban a szervezett sportélet 1872-ben indult fejlődésnek, amikor megalapították a Komáromi torna- és tűzoltó egyesületet. Mivel a sportélet iránti érdeklődés egyre nagyobb lett, 1896-ban megalakult a Komáromi Sport Egyesület/Komárňanská športová jednota – KSE. Az egyesületen belül három részleget alakítottak ki: a tenisz-, a lövész- és az evezőrészleget. Azonban a Komáromi Sport Egyesület nem volt nyilvános, csakis tagként lehetett bekapcsolódni a tevékenységébe.

A vízisportok terén az egyesület főként vízi turizmus szervezésével foglalkozott. A Komáromi Sport Egyesület tagsága 1939 és 1945 között növekedett, amikor a tagok és a vízituristák mellett már versenyzőik is voltak. Ebben az időszakban kezdődött az evezősök felkészítése, ez szakág is egyre magasabb szintre került Komáromban. 1913 és 1945 között a Komáromi Sport Egyesületen kívül a városban a bencés gimnázium cserkész csapata is tevékenykedett, amely vízi túrákat szervezett a Vágon, és a fiatalok felkészítésével foglalkozott az evezés terén. A komáromi zsidó hitközség által 1924 és 1944 között fenntartott „Makabi“ cserkész egylet szintén az evezést népszerűsítette. 1952-ben TJ Spartak Komárno néven indult a Komáromi Vízilabda Klub tevékenysége. Napjaikban KVP Komárno (Klub vodného póla Komárno) néven a legmagasabb szintű hazai ligában játszanak az ifjúsági és gyerek csapatai.

 

 

Sportkert a Víztoronynál (Rácz-kert)

Ez a sportkert a korábbi szerb pravoszláv temető helyén működött, ezért kapta a Rácz-kert megnevezést. Itt játszotta első történelmi mérkőzését Kistétény csapata ellen 1900. július 29-én a komáromi futbal klub. A klubot 1900-ban alapították, két év múlva átnevezték Komáromi Football Clubbá, amely megnevezésből ered a ma is használatos KFC rövidítés. Az utolsó futballmérkőzést a Rácz-kertben 1959-ben játszották Zsolna ellen, ezután a KFC a Lenin-parkban épült új stadionba költözott (ma Belső körút – a jelenlegi stadion). A Víztoronynál a labdarúgáson kívül más sporttevékenység is folyt – korabeli felvételek vannak a Spartakiád bemutatóiról.

 

(komaromonline.sk, forrás és képek Gráfel Lajos FB oldala)

 

Hozzászólások

Show Buttons
Hide Buttons