komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Átúszta az Északi-csatornát és világrekordot döntött egy komáromi fiatalember

 

Először úszta át az Észak-Írországot és Skóciát összekötő rendkívül veszélyes és kiszámíthatatlan Északi-csatornát egy négytagú szlovák úszócsapat.

A négytagú staféta tagjai – a féli Nyáry Richard (44), a felbári Péky Dezső (48), a pozsonyi Makai Zoltán (44) és a komáromi Plavec Peter (34) – a Sportfanatic klub színeiben vágtak neki az extrém megmérettetésnek.

Az Észak-Írország és Skócia közötti húzódó 82 km-es Északi-csatornát 24 óra 56 óra alatt hódították meg, amivel világrekordot döntöttek.

 

A csapat mindegyik tagja 20km-es távot úszott le 10-14°C-os vízben. Az Ír Távolsági Úszó Szövetség adatai szerint ez a történelem leggyorsabb ideje, így a négy bátor és elszánt fiatalember neve és teljesítménye bekerül a Guinness rekordok közé is.

Makai Zoltán a Nový Čas hetilapnak elmondta, hogy csapatuk összes tagja felkészült volt, sőt korábban már mindegyikük átúszta Európa egyik leghíresebb tengeri csatornáját, a La Manchet. Az Északi-csatorna meghódítására két éven át készültek. Az úszók számára a legnagyobb problémát a hideg, az éjszaka beálló sötétség és a medúzák okozták, melyeknek a csípése a vízben elviselhető volt, de a fedélzetre érve már elviselhetetlen fájdalmakat okozott. „A legrosszabb az volt, amikor vér és sárgás váladék csorgott ki a sebeinkből.” – árulta el az extrémsportoló.

 

 

Egyedülálló módon a négytagú csallóközi csapat a nyíltvízi úszás szinte elengedhetetlen kiegészítőjeként számontartott neoprén ruha nélkül vágott neki a hullámok legyőzésének, ezért óránként váltották egymást. „Az expedíció 18 000 euróba került, így bármennyire is megterhelő volt meg sem fordulhatott volna a fejünkben, hogy feladjuk. Szerencsére ezzel a kérdéssel nem kellett foglalkoznunk, mert mindannyian jól felkészülten vágtunk neki. Az utolsó három óra, a skót partok közelében azonban már nehéz volt. – mondta Makai.

Az úszókat azonban kárpótolta a világrekord sikere, hiszen mindeddig senkinek sem sikerült oda-vissza átúsznia az Északi-csatornát.

(komaomonline.sk, forrás cas.sk, nyitókép FB)

 

Hozzászólások

hozzászólás