komaromonline.sk
HÍREK
Szakmai gyakorlat és megfizethetetlen élmény
  •   

A Gépipari- és Elektrotechnikai Szakközépiskola végzős tanulói az idén is külföldi szakmai gyakorlaton vehettek részt, amelynek anyagi feltételeit az Erasmus+ projekt biztosította. Tizenegy diák használhatta ki a lehetőséget, hogy két héten keresztül rendes munkaidőben dolgozva és tanulva szakmai tapasztalatra tegyen szert, illetve belekóstoljon milyen egy nagyvárosban, Budapesten élni és dolgozni.

A diákok két cég telephelyén dolgoztak a két hét folyamán. A gépész szakos fiatalok a C3D tervezőirodában egy 3D-s tervezőprogramot, a CREO tervezőszoftvert ismerték meg. Először egyszerűbb fájlok létrehozásán keresztül tanultak bele a szoftverrel való munkába, majd következő lépésként gyártási rajzok generálásása volt a feladatuk. Ezt követte az összeállítás, a metszetek, a lemezalkatrész és az öntvény testek készítése felület-modellezés segítségével. Minden nap egy adott témán belül dolgoztak és fokozatosan építették egymásra a funkciókat. Az utolsó napon egy összetett mechanizmust állítottak össze, amely tartalmazott fogaskerékhajtást, ékszíjhajtást, máltai kereket és emelő mechanizmust is.

 

 

Az elektrotechnika szakos diákok az evopro nevű cégben reggel kilenc és délután három között az ipari számítógépek programozásának fortélyaival ismerkedtek meg. Egy gépsor – amelyhez egy futószalag, fúró és maró gépezet is tartozott – programozását kellett elvégezniük, ezt több programozási nyelven is megoldották, majd a továbbiakban biztonsági funkciókat építettek be a programba, ilyenek voltak a „STOP” gomb és az alaphelyzet visszaállító gomb. Oktatóik, a cég szakemberei, érthetően magyaráztak és segítőkészek voltak, a fiatalok bármikor fordulhattak hozzájuk kérdéseikkel.

 

 

Délutánonként kissé fáradtan, ám mindig új tudással gazdagodva tértek vissza szállásukra, hogy egy rövid pihenő után nyakunkba vegyék a várost. Az első héten tettek egy esti sétát a Duna-parton, megnézték a kivilágított Országházat, a Láthatatlan kiállítást, a Margit-szigeten található zenélő szökőkutat, ellátogattak az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karára, voltak moziban, a Csodák Palotájában, felmentek a János-hegyre és a Gellért-hegyre is. A második héten látogatást tettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, többször is utaztak hajóval, megtekintették a Cipőket a Duna-parton, felültek a Budavári Siklóra.

 

 

Míg a korábbi években ez a projekt a budapesti gyakorlattal le is zárult, az idén további diákok és tanárok is bekapcsolódtak, illetve bekapcsolódnak a kibővített szakmai programba. A szeptember első két hetében megvalósult magyarországi gyakorlati képzés után októberben 3 diák csehországi cégbe látogat, valamint 3 tanár is lehetőséget kap, hogy szakmai látogatás (job shadowing) keretén belül olyan korszerű tapasztalatokra tegyen szert, amelyet az oktatás folyamán továbbadhat diákjainak.

(Petheő Boglárka)

 

 

 


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook