komaromonline.sk
HÍREK
Meghirdették a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt Komáromban
  •   

2019/1/16

A Tiszti Pavilon kistermében megtartott sajtótájékoztatón január 16-án meghirdették a Komárom Város Önkormányzata és a Komáromi Városi Művelődési Központ, a Komárom és Vidéke Célalap támogatásával és a Budapesti Operettszínház együttműködésével megszervezésre kerülő XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt, melynek védnöke Komárom Város polgármestere.

Lehár Ferenc zenei örökségének ápolása nagy múltra tekint vissza – tudhattuk meg Varga Anna, a komáromi Városi Művelődési Központ igazgatónőjének ismertetőjéből – hiszen az első Lehár Fesztivál megrendezésére 1985-ben került sor, majd a fesztivál programját öt évvel később énekversennyel bővítették. Akkoriban túl hangos sikere nem volt, a Lehár dallamok országhatáron belül maradtak, és talán mindvégig maradtak is volna, ha Bajkai Csengel Mónika a komáromi Városi Művelődési Központ szakdolgozója és az énekverseny komáromi szervezője nem gondolja úgy, hogy „merjünk álmodni merészet és nagyot “. Felvette a kapcsolatot a Budapesti Operettszínházzal, melynek akkori igazgatója rendkívül nyitott volt az együttműködésre.

A verseny szakmai támogatását, a nemzetközi kapcsolatok koordinálását az Operett Színház új főigazgatója Kiss-B.Attila Kossuth-díjas operaénekes, a zsűri elnöke a jövőre nézve is garantálta. Továbbá hangsúlyozta, hogy „egyetemi oktatóként felelősséget érez a fiatal tehetségek felkutatásáért” melyre kiváló lehetőséget nyújt egy ilyen rangos, nagy múltú tehetségkutató.

Ám a verseny nem csupán a megmérettetésen induló fiatalok számára nyújt kiugrási lehetőséget, hanem városunk számára is rendkívül nagy jelentőséggel bír. Egy ilyen komoly, nemzetközileg elismert énekverseny (idén már hat országban rendeznek nemzeti selejtezőket) útra indításának és megszervezésének hozadékaként ugyanis felkerültünk Európa zenei térképére.

A verseny védnöke, városunk polgármestere Keszegh Béla azonban úgy gondolja, hogy a Lehár-kultusz ápolása és a zeneszerző nevéhez fűződő különböző események és projektek bővítése mellett, Dél-Komárom városával együttműködve, a jövőben nagyobb hangsúlyt kellene fektetni Beliczay Gyula, Egressy Béni és Seress Rezső emlékének és kulturális hagyatékának ápolására is.
Mindezzel tovább erősítenék azt a szimbolikus összefogást, ami a Duna jobb és bal partján lévő két város közt az elmúlt évek során egyre jobban felerősödött.

Mindezt Dr. Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere is megerősítette: Nagyon sok közös pályázatot nyújtunk be, folyamatban van több közös városfejlesztési koncepció kidolgozása, mégis ennek a határon átívelő összetartozásnak, barátságnak a legjobb példája a komáromi új Duna híd építése, melyen áthaladva fülünkben csenghetnek majd Lehár dallamai.”

Lehár Ferenc örökérvényű kincset hagyott ránk, és ez az örökség mindannyiunkat kötelez. A verseny résztvevőinek sok sikert kívánunk!

Jelentkezési határidő: 2019. március 20.
Kategóriák: primadonna szóló, bonviván szóló és szubrett – buffó páros kategóriában
A jelentkezés feltételei: Részletes szakmai életrajz, egész alakos fotó, jelentkezési lap hibátlan kitöltése. Konzervatóriumi vagy zeneművészeti főiskolai végzettség nem feltétel. A versenyen való korábbi részvétel nem kizáró ok. A verseny korábbi győzteseinek jelentkezését nem tudjuk elfogadni.
A jelentkezés menete: az érdeklődők jelentkezési nyomtatványt letölthetik a www.operetta-competition-lehar.sk weboldalról.
Korhatár:
Nők – 18-32 év
Férfiak – 18-35 év
A verseny helyszíne:
I. forduló(elődöntő) – nemzeti selejtezők világszerte – 2019 március – április.
II. forduló (középdöntő) – Komáromi Városi Művelődési Központ, Szlovákia – május 3-4
III. forduló (döntő) – Komáromi Városi Művelődési Központ, Szlovákia – május 5
Gálaest – Budapesti Operettszínház – május 6
Díjak:
A döntő résztvevői fellépnek a gálaműsorban, ahol az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:
A verseny fődíja: 3000,- eur (egyetelen nagydíj, mely nem kerül megosztásra, a legkiemelkedőbb teljesítémnyért ítélhető oda, kategóriáktól függetlenül)
Kategóriánkénti I. díj: 1000,- eur (a párosoknál is kategória számít, nem személy)
Kategóriánkénti II. díj: 500,- eur (a párosoknál is kategória számít, nem személy)
Különdíjak: értékes tárgyi jutalmak, fellépési lehetőségek.
(A zsűrinek jogában áll bármely díjat visszatartani!)

(komaromonline.sk – JN)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook