komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kutatás fejlesztés a Selye János Egyetemen

A Nanokémiai és Szupramolekuláris Laboratórium fejlesztésére részesült félmillió eurót meghaladó vissza nem térítendő támogatásban a Selye János Egyetem Tanárképző Karának Kémia Tanszéke az Európai Fejlesztési Alaptól.

A 2015-ben kiépített laboratórium a szemmel nem látható, kisméretű részecskék kutatását végzi nemzetközi szinten. Az ilyen részecskék felhasználása – Mészáros Róbert professzor elmondása szerint – leginkább a biotechnológiában, a napelemek gyártásánál, illetve az orvostudományban jellemző. A SJE Kémia Tanszéke ezeknek az anyagoknak a kutatásával járul hozzá a fejlesztésekhez. Az elnyert támogatás fejlesztéseinek köszönhetően erősödik a jelenleg is nemzetközi elismertségnek örvendő laboratórium és a tanszék kutatási kapacitása, a tudományos munkákba is több szakembert tudnak bevonni. A projekt pozitív hozadéka, hogy az eszközöket és a tudományos eredményeket használhatják a kémia szakos hallgatók is. A tanszék kémia szakos hallgatói így nem csupán a tanári pálya felé orientálódhatnak, hanem módjuk nyílik a gyógyszeriparban, a vegyiparban, vagy az energetikai szférában való elhelyezkedésre.

A Selye János Egyetem Nanokémiai és Szupramolekuláris Laboratóriumában egyenlőre alapkutatás és a tudományosság támogatása folyik, de későbbiekben megnyílhat az út a nagyobb cégekkel való együttműködésre is.

(komaromonline.sk, forrás: sje)

Hozzászólások

hozzászólás