komaromonline.sk
HÍREK
Jakubek Ádám erőemelő újabb sikerei
  •   

Harmadik éve jár versenyekre a tizenhat éves Jakubek Ádám erőemelő, aki többszörösen, csapatban és egyénileg is Az év sportolója. Új csapatáról, csapattársairól, tavalyi eredményeiről és idei terveiről is beszélt a másodikos komáromi gimnazista, vasárnap délután készített interjúnkban.

Eleget aludt az éjjel?

Hajnali két órakor értünk haza Gálszécsről, ahol országos bajnokságot rendeztek kimondottan felhúzásban. Négyen versenyeztünk ott csapattársaim, Lehotkai Ákos, Ryšavý Tomáš és Slezák Sebastian társaságában. Ez volt új csapatunk, a Comorra Powerlifterz Komárno első versenye. Ryšavý Tomáš abszolút győztes lett a felnőtt kategóriában. Lehotkai Ákos Masters-1 kategóriában, saját súlycsoportjában diadalmaskodott az első helyen. Slezák Sebastian élete első versenyén lett második. Jómagam pedig szintén a második helyet szereztem meg a 16-17 évesek kategóriájában a február 24-én rendezett versenyen. Kétszáztizenkét és fél kilót húztam fel.

 

Európa-bajnokság 2017 – Marušinec Dáviddal

 

Mit kell tudnunk a felhúzásról?

Kétféle technikája létezik. A klasszikus technika alkalmazása esetén vállszélességben állunk, és ki kell egyenesedni a súllyal, majd addig kell tartani, amíg a bíró azt nem mondja, hogy letehetjük. A másik technika a szumó-technika, amikor a vállszélességtől szélesebbre állunk, és inkább a lábak dolgoznak. Ebben az esetben is ki kell egyenesedni a súllyal, a vállakat hátra, a súlyt előre nyomva. Klasszikus technikával versenyeztem.

 

Új csapatot említett?

A Comorra Powerlifterz Komárno az év elejétől működik. Lehotkai Ákos csehszlovák, Európa- és világbajnok a vezetője. Marušinec Dávid testépítő csehszlovák és Európa-bajnok erőemelő; szeretne az idén testépítő profi kártyát, Tóth Enikő EB-ezüstérmes, Ryšavý Tomáš, Slezák Sebastian és jómagam vagyunk a csapat tagjai.

Együtt edzenek?

Szoktunk közös edzéseket is tartani, valamelyikünk mindig összejön a másikkal, így könnyebben tudunk a másiknak segíteni. Az edzés attól is függ, hogy az adott személy készül-e versenyre. Most hárman országos bajnokságra készülünk erőemelésből, megpróbálunk együtt tartani. Igyekszünk Győrbe járni edzeni, egy ottani fitnessterembe, tartjuk a kapcsolatot a magyarországi erőemelőkkel is. Az ottani csapattal tartunk közös edzéseket.

 

A díj átadása – Bártfa

Úgy tudom, volt még egy útja nemrég Kelet-Szlovákiába. A tavaly elért eredményei alapján már másodszor választották a sportág legjobb sportolói közé.

Így van. Az idén február kilencedikén utaztunk Bártfára Lehotkai Ákossal, ahol átvehettük Az év sportolója díjat, melyet mindketten megkaptunk a saját korkategóriánkban. Svanczár Róbert csapatvezető is átvehette ezt az elismerést a Strongfit Club csapata tavalyi eredményeiért.

 

Bártfa 2018

Gondolom, már ismerősként üdvözölték az ország legjobb erőemelői.

Hogyne! Szinte minden versenyre együtt járunk a bártfai csapattal, a szlovák válogatottal. Vannak közöttük barátaim.

Milyen éve volt a tavalyi?

Tavasszal a csehszlovák bajnokságon, Příbramban, erőemelésben sikerült nagyon jó eredményeket elérnem. Tinédzser kategóriában külön guggolásban és külön erőemelésben is csehszlovák bajnok lettem, három Európa-bajnoki és két világrekorddal. Nyáron Európa-bajnok lettem erőemelésben és külön fekve nyomásban is, Lengyelországban, Biala Podlaskában. Ősszel a világbajnokságon vettem részt Trutnovban, ahol második lettem. Télen már kezdtünk pihenni, de még voltunk egy magyarországi fekve nyomó kupán. Közben pedig volt még 8-10 verseny, melyen indultunk. Ukrajnában, a nemzetközi versenyen győztem fekve nyomásban és felhúzásban is. Itt húztam fel életem eddigi legnagyobb súlyát, a 220 kilogrammot. Néhány nappal lecsúsztam a világrekordról, mert betöltöttem a tizenhatodik életévemet. Ha pár héttel korábban rendezik a versenyt, az eredményem világrekordnak számított volna a tizenhat év alattiak korcsoportjában. Igazi élmény a csehszlovák bajnokság volt, ott értem el magamhoz képest is a legjobb eredményeimet.

 

 

Magához képest?

Kétezer-tizenhatban kezdtem versenyezni. Akkor alig bírtam a guggolásban 150 kilót, most már a 190 kilogramm sem ritka. Úgy 100 kilogramm körül tudtam fekve nyomni, most már a 125 kiló is megy. A felhúzás 200 kilogramm körül ment, azt sikerült felvinni 220 kilóra.

Van még helyük a szobájában az érmeknek?

Hogyne lenne. Ez mind még csak a kezdet. Minden versenyen tanulok valami újat.

Gálszécsen, az országos bajnokságon mit tanult?

Azt, hogy mindig azt a számot kell felhúzni, amit előre a fejembe veszek, nem azt, amit ott kigondolok. Mindent előre meg kell tervezni.

 

 

Biztosan más is kell ezekhez a kimagasló eredményekhez. Mondjuk, ehet, amennyit csak akar?

Két súlykategória közül választhatok. Eldönthetem, hogy száz kilogramm alatt vagy fölött versenyzem. A hétvégén száz fölöttiben indultam Gálszécsen, de azt a három kilót néhány alatt le tudom adni. Szaunázom, kihajtom a vizet, visszaveszek az ennivalóból. Ma kirántott húst ettem rizzsel és zöldségkörettel, amúgy szinte naponta ezt eszem. A versenyek előtt vadhúst, marhahúst, tésztát és rizst fogyasztok. Minden nap két alkalommal eszek húst és ételkiegészítőket. Szeretem a tojást és a fehérjedús élelmiszereket.

Legközelebb merre versenyez a Comorra Powerlifterz Komárno csapata?

Április elején Érsekújvárba, a szlovák bajnokságra megyünk, ezúttal ugyanis nem csehszlovák bajnokságot, hanem külön országos bajnokságot rendeznek. Utána Győrbe megyünk a világkupára. Néhányan ott leszünk majd a franciaországi Európa-bajnokságon is május végén, június elején. Sajnos, magunknak kell finanszíroznunk azt a versenyt, mert a várostól nincs támogatásunk. A világbajnokságot pedig hosszú idő után ismét Egerben rendezik, szeptember végén. Természetesen indulunk!

(komaromonline, fotók: J.Ádám archívuma)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook