komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Hatalmas pedagógus díjeső Komáromban

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége ( SZMPSZ) ősz folyamán első ízben meghirdetett országos művészeti versenyébe az ország minden magyarlakta vidékéről bekapcsolódtak a pedagógusok. Négy kategóriában összesen 178 pályamű érkezett be, melyeket elismert szakemberekből álló zsűri bírált el. Az összes kategóriában, a pályázó komáromi pedagógusok aranysávos minősítést értek el.

Képzőművészet kategóriában a Jókai Mór Alapiskola pedagógusa, Jókai Éva: Pozsonyi séta c. műve és a Marianum Egyházi Iskolaközpont tanárának Vas Bodzsár Katarínának a Mesebeli erdő művének ítélte oda a zsűri az aranysávos besorolást.

 

Jókai Éva alkotása

Iparművészet kategóriában Marianum Egyházi Iskolaközpont tanárának, Galo Lukács Tímeának sulytástechnikával készült ékszerei lettek díjazva.

Galo Lukács Tímea

 

Galo Lukács Tímea alkotásai

Fotó, montázs, számítógépes grafika kategóriában a Selye János Gimnázium tanára, Nagy András Színes termékfotó c. képe mindamellett, hogy aranysávos lett, még kiemelt dicséretben is részesült, Tanári mindennapok – látszat és valóság című fotója pedig a SZMPSZ különdíját nyerte el (nyitóképen).

 

Nagy András

Irodalom kategóriában a Marianum Egyházi Iskolaközpont tanárának, Németh Csillának a Penelopeia és a Ballada c. verse hozta meg az aranysávot.

Németh Csilla

„Szövetségünk az ősz folyamán hirdette meg első alkalommal „Alkotni is engedd…” című pályázatát azoknak a tehetséges szlovákiai magyar pedagógusoknak, akik hivatásuk gyakorlása mellett ecsettel, tollal vagy egyéb eszközzel valamely más területen is kiemelkedőt alkotnak. Pályázni műfaji megkötés nélkül az alábbi művészeti ágakban lehet: képzőművészet (festészet, grafika, szobrászat), iparművészet (agyagművesség, textilművészet – hímzés, csipkeverés, bábkészítés, batikolás, használati és dísztárgy készítés, ékszer készítés, bőrdíszművesség, fa- és csontfaragás, tűzzománc, linómetszet stb.) fotó, modellezés, számítógépes grafika, montázs stb., irodalom (vers-, prózaírás), zeneszerzés. Csodálattal néztük a beérkező pályaműveket, hisz gazdag, változatos alkotások érkeztek. Nagyon büszkék vagyunk azokra a pedagógusokra, akik az oktatás-nevelés mellett szabadidejükben időt szakítanak az alkotásra is. Örülünk, hogy lehetőséget tudtunk biztosítani a képzelőerő, a kézügyesség, a kreatív hobbi megnyilvánulására, hogy az így megteremtett alkotások mások számára is mintaként szolgáljanak. Az emléklapok, az ajándékok mellett az arany sávos besorolásba került pályázók műveit kiadványban jelentetjük meg,” – nyilatkozta portálunknak Fekete Irén, a SZMPSZ elnöke.

A legtöbb pedagógusnak attól a perctől kezdve, hogy először fellép a katedrára és elhivatottan, szívvel-lélekkel tanítja, fejleszti, neveli és készíti fel a különböző tanulmányi versenyekre a tanulókat, már arra, hogy saját művészeti hobbijukkal foglalkozzanak, túl sok ideje nem marad, miközben, ahogy a verseny is mutatja, sokan büszkélkedhetnek művészi vénával, komoly tehetséggel.

„Biztos vagyok benne, hogy a járványügyi szigorításokkal nehezített év után sok pedagógustársam ugyanúgy megörült a megmérettetés lehetőségének, mint én. Évek óta foglalkozom grafikával, de az ember önerőből nem tudja megítélni hol tart. Úgy gondoltam, egy esetleges pozitív vagy akár negatív visszajelzés ebben segíthet, mert mindkettő tanulságos. Mindkettőből tud építkezni az ember. Valójában ez motivált leginkább, hogy elküldjem a jelentkezésemet és a pályázatra kiválasztott alkotásomat. Nagyon örülök, hogy a pedagógus szövetség útjára indította ezt a remek kezdeményezést, ” – árulta el nekünk Jókai Éva, akinek művei korábban már a Templomok egy grafikus szemével c. önálló kötetben is megjelentek.

Amennyiben a járványhelyzet megengedi a díjátadóra Komáromban, a Limes Galériában kerül sor 2021. június 11-én, ahol a komáromi járásból még két pedagógus, a naszvadi Petrik Katalin, és a bátorkeszi Jóba Szivek Katalin veheti át az aranysávért járó elismerést.

A tárlat megtekinthető lesz 2021. július 4-ig.  A díjazottaknak szívből gratulálunk!

(komaromonline.sk, JN)

 

Hozzászólások

hozzászólás