komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Megnyílt Kopócs Tibor, Hajnovics Márta és Csémy Olivér egyedi hangulatú tárlata

 

Mi sem bizonyítja jobban, hogy bezártság hosszú hónapjai alatt mennyire kiéheztünk mindarra a szépre és jóra, amit a kultúra, az esztétikai minőséget hordozó tárgyak puszta látványa nyújt, és azokra a pozitív érzésekre, melyeket ezeknek az érzékelése és befogadása indít el bennünk, mint az, hogy pénteken, a komáromi egykori katonatemplom patinás falai közt lévő Limes Galéria idei első, Nympha c. tárlatának megnyitóján a templomhajó zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel.

A görög mitológiából ismert nimfák, a termékenység és az élet folytonosságát szimbolizáló lények szépsége és titokzatossága minden korban nagy hatással volt a művészekre. Hiszen mindaz, ami hozzájuk köthető, örökérvényű, így nem meglepő, hogy a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete – MAMSzE védnöksége alatt Hajnovics Márta, Csémy Olivér és Kopócs Tibor különleges hangulatú kiállítása, mely az időtlen és örök női szépség kultuszát hirdeti, róluk lett elnevezve.

fotó/Krűger Viktor

A tárlat prospektusán is látható, Kopócs Tibor, a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettjével és a Posonium Művészeti Díjjal kitüntetett sokoldalú képzőművész, 1986-ban készült Felszállott a sasmadár c. rézkarcának, – mellyel annak idején a művész a kor politikai viszonyai elleni lázadását fejezte ki, szavak nélkül, a művészet erejével – az a központi nőalakja, melyről a kiállítás a nevét kapta.

A Limes Galéria igazgatója, Farkas Veronika művészettörténész nyitóbeszédét követően Stubendek István és Zsákovics László alkotta Fél/Sziget-duó remekbe szabott, élményszámba menő előadásának lehettek tanúi a jelenlévők.

fotó/Krűger Viktor

A rövid koncertet követően a tárlat kurátora, Szabó Bodó Renáta művészettörténész méltatta az alkotókat: „Immanuel Kant német filozófus autonómmá tette a szép fogalmát, s ezt a jelen alkotók bizonyítani is akarják… szép az, ami érdek nélkül tetszik . A három képzőművész nimfái a halandó mi és a halhatatlan ők széles skáláján foglalnak helyet vidám, lenge, kedves, szenvedélyes, az élet mozgalmasságát érzékeltető alakjukkal. “

A megnyitón jelen lévő alkotók bemutatásában elmondta, hogy Hajnovics Márta rimaszombati alkotó realisztikus hétköznapi női szereplőin keresztül sugallja életfilozófiáját: a pillanatokban, egyszerűségben rejlő boldogság az érzelmekben, és nem az anyagi tárgyakban lelhető fel. Érzékien oldja fel egymásban a sztereotípiákat, paradoxonokat.

fotó/Krűger Viktor

A komáromi Csémy Olivér (építész, a Magyar Építész Kamara tagja, nemzetközi építészeti elismerés birtokosa) építészeti alkotásaihoz híven képzőművészetében is igényesen és mérnöki pontossággal ragadja meg a részleteket portréin, de nem él a rekonstrukció lehetőségével. Előtanulmányoknak nevezi képeit, melyek megfestése a mesterségbeli tudás igénybevétele mellett parafrázisok létrehozására késztetik alkotóját. Híres női szépségek szubjektíven megalkotott, újragondolt, számára valós arcát mutatja meg.

Kopócs Tibor, festőművész, grafikus, illusztrátor, tűzzománcművész, a MAMSzE elnöke és az Ateliér folyóirat főszerkesztője egész életét a megismerés kíváncsisága hajtja. Művészi ars poétikája, megismerni a megismerhetetlent és kifejezni a kifejezhetetlent. Ennek a célnak alárendelve alakította úgy az életét, hogy minél több ismeretet, tapasztalatot szerezzen a képzőművészet tárházából.

fotó/Krűger Viktor

A tárlat megnyitója után Kopócs Tibor elmondta, hogy a kiállítás anyagát még a múlt évben kezdték kiválogatni, mert eredetileg januári megnyitóval számoltak. A katonatemplom letisztult terében kiállított huszonnyolc alkotása sorrendjét úgy állította össze, hogy a látogatók számára azoknak a megtekintése és befogadása egyfajta időutazás legyen a legrégebbi, 1986-tól készült alkotástól a legutolsóig, amit 2021 elején szignózott és a Harsona címet kapta, utalva bibliai tematikájára. „A Bibliát olvasva úgy gondolom, hogy a Jelenések könyvét, a próféták apokaliptikus látomásait, még ha szürreálisan is hatnak, nem szabad teljesen lebecsülnünk. Damoklész kardjaként lebeg századunkban a természeti katasztrófák és a különböző csapások eshetősége az emberiség feje fölött. Kérdéses, hogy az emberiség ki tudja-e védeni, vagy rohan tovább a vesztébe. És most nem a járványra gondolok, mert ahhoz józan elővigyázatossággal, de mindennemű félelem nélkül viszonyultam. Most, itt is nagyon jó volt látni, hogy végre az emberek ismét mertek kapcsolódni egymáshoz, beszélgetni és megosztani egymással az élményt és az esztétikai örömöt, amit a kiállításra betévedve kaptak.

Csémy Olivér, aki immár negyedik alkalommal állította ki alkotásait Kopócs Tiborral közösen, hozzátette, hogy a kiállítás tematikája számára semmiféle megkötést nem jelentett, inkább lehetőséget, hogy saját színvilágán és stílusán belül szabadon és felszabadultan, kötöttségek nélkül tudja ábrázolni az ábrázolhatatlant, hiszen a női szépség, ami körül forog a világ és a művészet, a sugárzó egyéniség láttatása nélkül nem adná vissza a nők valóságos szépségét.

A kiállítás június 5-ig 15-17 óra között látható a Limes Galériában.

(komaromonline.sk, JN)

 

Hozzászólások

hozzászólás