komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A komáromi kórház új gyógyszer laboratóriumában fogják készíteni az onkológiai központ betegei számára az életmentő gyógyszereket

 

Csütörtökön a komáromi kórházban ünnepélyesen átadták a 600 000 euróból berendezett új (nem nyilvános) kórházi gyógyszertárat és a hozzá tartozó korszerű laboratóriumot, melyben mostantól kezdve az Angliában megrendelésre legyártott speciális citosztatikum izolátor ún. Glovebox segítségével az onkológiai betegek részére, gyorsan osztódó ráksejtek szaporodását gátló citosztatikumokat készítenek. Az új gyógyszerészeti központ igazgatójának a kórház vezető és klinikai gyógyszerészét PharmDr. Komjáthy Hajnalkát PhD. nevezték ki, akinek a vezetése alatt, ahogy már korábban is, egyéb, a gyógyszerpiacon hiánycikknek számító gyógyszereket is készíteni fognak.

Az ünnepélyes megnyitón személyesen vett részt Vladimir Lengvarský egészségügyi miniszter, Kamil Száz az egészségügyi minisztérium államtitkára, Michal Pišoja az Agel csoport igazgatótanácsának az elnöke, a kórház igazgatója Miroslav Jaška, Komárom polgármestere Keszegh Béla, valamint Nyitra megye képviselői.

 

 

A miniszter ünnepi felszólalása után, Miroslav Jaška igazgató beszédében hangsúlyozta, hogy külön öröm a számára, hogy annak ellenére, hogy koronavírus járvány minden szempontból komoly terhet rótt az intézményre, sikerült folytatni és megvalósítani egy ilyen nagyszabású tervet. A járvány még élesebben megmutatta, hogy a daganatos megbetegedéssel élők mennyire kiszolgáltatottak, ezért szeretnék a lehető legjobb és legmagasabb szintű ellátást nyújtani a betegek részére a kórház onkológiai központjában. Az igazgató nem titkolta, hogy az egész projekt elindítója és hajtómotorja Komjáthy Hajnalka gyógyszerész volt, aki szívvel-lélekkel dolgozott a gyógyszertár és a laboratórium tervének megvalósításán. Ugyanolyan lelkesedéssel és hittel, mint ahogyan évtizedek óta segíti munkájával a kórház működését és a fekvő ill. a járóbetegek gyógyulását. „Büszkék lehetünk rá, hogy kórházunk gyógyszerészei, nem csupán országos, de európai szinte is az élvonalhoz tartoznak, és megérdemlik, hogy a harmadik évezredhez méltó, korszerű felszerelésekkel és technikai háttérrel dolgozhassanak.”

 

Vladimir Lengvarský egészségügyi miniszter, Kamil Száz az egészségügyi minisztérium államtitkára,Keszegh Béla Komárom polgármestere és Komjáthy Hajnalka vezető gyógyszerész

Az igazgatótanács elnöke, Michal Pišoja beszédében elmondta, hogy a komáromi onkológiai központ fejlődésében hatalmas lépés a laboratórium megvalósítása. „Nagyon örülünk, hogy a komáromi kórház, mely egyike az Agel csoport – Csehországban és Szlovákiában lévő – huszonhét egészségügyi intézményének, az itteni vezetőség fáradhatatlan és elkötelezett munkájának köszönhetően a legjobban fejlődő. Szlovákiában jelenleg csupán a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézet rendelkezik ilyen korszerű berendezéssel, mint amit ma, itt, átadhatunk. Miroslav Jaška igazgató és csapata elhivatott munkáját bizonyítja, hogy hamarosan elkészül a sürgősségi betegellátás új pavilonja, a jövőben pedig megkezdődik az onkológia épületének komplett rekonstrukciója. Mindemellett pedig az első közt szervezték meg az országban a nagykapacitású oltóközpont működését és vesznek részt az országos oltási programban.”

 

Keszegh Béla polgármester és Komjáthy Hajnalka vezető gyógyszerész

Az átadást szimbolizáló díszszalag átvágás előtt még Komjáthy Hajnalka, a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szövetségének szlovákiai nagykövete, a gyógyszertár és a laboratórium vezetője lépett a mikrofonhoz. „Engedjék meg, hogy a gyógyszertár egész kollektívája nevében köszönetet mondjak az új központ létrehozásáért. Személy szerint szeretném Miroslav Jaška igazgató úrnak és az Agel igazgatóságának külön is megköszönni, hogy támogatta az elképzelésemet. A két különálló teremből álló gyógyszerészeti laboratóriumban a legkorszerűbb felszerelésnek köszönhetően képesek leszünk olyan gyógyszerek előállítására, amiket standard kórházi körülmények közt nem lehetséges elkészíteni. Új és nagy kihívás vár ránk, de mi azon leszünk, hogy a legjobb tudásunkkal megfeleljünk ennek.”

(komaromonline.sk, FL, fotók facebook)

 

Hozzászólások

hozzászólás