komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Egy különleges könyvritkaság készült Komáromról Gráfel Lajos szerkesztésében

 

December végén egy rendkívül különleges és impozáns, kétnyelvű könyv jelent meg Komárom történelme képeslapokon címmel a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás égisze alatt. Az igényesen válogatott, közel 320 korabeli képeslapot bemutató könyvritkaságot Gráfel Lajos grafikus, történelmi építész és műemlékvédő válogatta- és állította össze saját, több ezer darabot számláló képes levelezőlap gyűjteményéből a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás alapítójának és elnökének, Varga Tamásnak a felkérésére.

„Amikor 2016-ban megalapítottuk a polgári társulásunkat, az a cél lebegett a szemünk előtt, hogy rendezvényeinkkel segítsük Komárom kulturális múltjának megőrzését és minél több emberrel ismertessük meg a város egyedülállóan érdekes és színes történelmének mára feledésbe merült fejezeteit. Ennek jegyében szerveztük meg Magyarics Ariannával a kripta látogatásával egybekötött “A Szent András-bazilika története és kriptája titkai” c. előadássorozatot, amelyeken majdnem ezer érdeklődő vett részt, a Zichy-pontban a Duna Menti Múzeum történészének, Galo Vilmosnak a részvételével a „Képzeletbeli séta a komáromi múzeumtól az egykori Timótheus-palotáig “, továbbá Gráfel Lajossal a „Történetek Komárom erődbe zárt múltjából “c. pódiumbeszélgetést, melyeknek Janković Nóra újságíró volt a házigazdája, valamint Mácza Mihály előadását a komáromi nagy földrengésről. Így amikor felfigyeltem a közösségi portálon a Gráfel Lajos által közkincsé tett korabeli képeslapokra, azonnal felmerült bennem a gondolat, hogy ezeket be kellene mutatni a szélesebb nagyközönségnek is, hogy mindannyian megismerhessük Komárom egykori arculatát, szűk kis utcáinak hangulatos látképét és az olyan épületeket, mint a hajdani katonai lovarda az Anglia parkban, a Dunán átívelő eredeti fahíd, az egykori Esterházy-pavilon, vagy a híres Otthon Kávéház, melyek vagy a történelem viharai során pusztultak el, vagy az ezt követő szocialista érában estek a városépítési program áldozatául. Úgy gondolom, hogy egy minden korosztály számára érdekes és fontos kötetet sikerült létrehoznunk. Nem utolsó sorban köszönet jár Janković Nórának a könyv “kétnyelvűsítéséhez.“– részletezte a polgári társulás munkáját Varga Tamás.

 

 

A könyvet szerkesztő Gráfel Lajos, aki a Prágai Műszaki Főiskolán szerzett műemlékvédelem szakirányból diplomát, évtizedeken át irányította szívvel-lélekkel városunk műemléképületeinek és az erődrendszernek a felújítását. Igazi lokálpatriótaként nem csupán a munkája, de a hobbija is Komáromhoz kötődik, ugyanis szenvedélyesen gyűjti szülővárosáról a régi metszeteket, fényképeket és képeslapokat, melyek munkája során, olyan épületek, terek felújításánál, amikről nem maradt fenn egyéb dokumentáció, rengeteget segítettek neki. A Klapka tér rekonstrukciója és a Klapka-szobor restaurálása során, más forrás híján, is kizárólag ezekre hagyatkozhattak.

 

 

„Talán országunkban nincs még egy olyan város, amelynek történelmi múltja, s annak gazdagsága vetekedhetne Komároméval. – mondja Gráfel Lajos – A város 16. századtól a 19. század végéig tartó felemelkedésének, dicső múltjának számtalan lenyomatával és maradandó emlékével találkozhatunk a mai napig az utcáit járva. Ennek a korszaknak a néma tanúi a fennmaradt régi képeslapok, melyek sokunkból váltják ki a büszke lokálpatriótát. Ezzel a fényképalbummal most kicsit visszaemlékezünk a város egykori arculatára, a 20. század első feléből, amikor Komáromban még több kiadó forgalmazta ezeket a remekműnek számító képeslapokat. A kiadványba azokat a képeslapokat válogattam be, melyek a rajtuk lévő városképek által az olvasók számára teljes képet nyújtanak a 80-120 évvel ezelőtti Komárom utcáiról, tereiről. Nem mindegyik, az albumba beválogatott képeslapon szereplő korabeli fénykép keletkezésének ismert a dátuma. Ebből kifolyólag ezeknél nincs is feltüntetve évszám. Igaz, hogy némely képeslapon megtalálhatjuk kiadásának az évét, a postai bélyegző pontos dátumát vagy a feladó által feltüntetett dátumot, de ezeknek nem kell szükségszerűen megegyezniük a rajta lévő fénykép születésének időpontjával. Az összes képeslap alatt egy rövid szövegben pontosan beazonosítom a rajta lévő korabeli fotográfia készítésének pontos helyszínét. “

 

 

A Bethlen Gábor Alap támogatásával létrejött kötet egyelőre kereskedelmi forgalomban nem kapható és kis példányszámban jelent meg. “Ettől függetlenül szeretnénk a kiadvány néhány példányát eljuttatni városunk iskoláiba, hogy ezzel is erősítsük a fiatalok kötődését a szülővárosunkhoz, továbbá közintézményeibe, nyugdíjas klubjaiba, hogy minél többen megismerkedhessenek Komárom múltjával “képeslap formában”. Mindenképp gondolkodunk további példányszám nyomtatásában.” – fúzte hozzá a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás elnöke, Varga Tamás.

 

(komaromonline.sk, FL)

 

Hozzászólások

hozzászólás