komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ismét országos tesztelések várnak ránk

 

Újabb tömeges, országos tesztelést készít elő a kormány, – jelentette be a kormány mai rendkívüli tanácskozása utáni sajtótájékoztatón, Igor Matovič kormányfő.

A tömeges tesztelés január 16-17 -én az ország összes járására kiterjedően kezdődik. A tervek szerint addig ismétlik, míg legalább 0,5 százalékra nem csökken a fertőzöttség aránya. A kormány és a pártok képviselői az esti órákban tanácskoznak a tesztelés megszervezéséről.

Matovič szerint a szűrés megszervezése során szeretnék elkerülni a korábbi hibákat és úgy kialakítani a mintavételi pontokat, hogy gyorsabban, gördülékenyebben le lehessen bonyolítani a tesztelést. Azokban a járásokban, ahol a járványügyi helyzet kritikussá vált, az önkormányzatok már most hétvégén megszervezték a lakosság tesztelését. Jelenleg a legdrámaibb helyzetben lévő Nyitrai járásban, 95 558 ember vett részt az átfogó tesztelésen a hétvégén, ebből 2329-en bizonyultak pozitívnak, ami a tesztelt személyek 2,44 százaléka.

A kormányfő ismertette, és grafikonokkal támasztotta alá az elmúlt hónapok járványügyi adatait. Hangsúlyozta, hogy az őszi tesztelés után sikerült ellaposítani a járványgörbét és visszaszorítani a járvány terjedését. December végén azonban drasztikusan megugrottak a számok. Ebben közrejátszik a lakosság hozzáállása és az is, hogy a Nagy-Britanniából származó új, az átlagosnál agresszívebb és sokkal fertőzőbb koronavírus mutáció már Szlovákia egész területén elterjedt.

Marek Krajčí egészségügy-miniszter ismertette, hogy jelenleg a koronavírus fertőzés szövődményeivel 3 292 személyt kezelnek kórházban, 251-en pedig mesterséges lélegeztetésre szorulnak.
Az egészségügy-miniszter a mai nap folyamán, január 11-én kiadott tájékoztatója alapján, Szlovákiában az egészségügyi ellátórendszer nem azért jutott el a kapacitása szélére, mert nincs elég kórházi ágy, vagy lélegeztetőgép. Orvosokból és egészségügyi dolgozókból, akik gyógyítani és ápolni tudnák a betegeket van krónikus hiány a kórházakban. A galántai kórházban például 300 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van, de egészségügyi szakemberek híján csupán 100-at tudnak használni.

A sajtótájékoztatón Eduard Heger pénzügyminiszter is jelen volt, és kifejtette, hogy az ország gazdasági mutatói egyre rosszabbak, egyre nagyobb az államháztartás hiánya, amihez a jelenleg érvényben lévő lockdown ideje alatt elszenvedett egy milliós veszteség is hozzájárult. Véleménye szerint az átfogó tesztelések segíthetnek elkerülni a teljes, szigorú leállást, ami nemcsak a lakosság, de a hazai autóipar számára hatalmas károkat okozhatna. Véleménye szerint február végére javulhat ismét a helyzet, ha felőlősségteljesen áll a lakosság a teszteléshez.

(komaromonline.sk, forrás és nyitókép TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás