komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Szigorú kijárási tilalommal kezdődik az új év első napja

 

Január 1-én, reggel 5:00 órától szigorú kijárási tilalom lépett életbe. Az év utolsó napján, december 31-én 15 órától ülésező kormány által meghozott szigorításokat a kora esti sajtótájékoztatón Marek Krajčí egészségügyi miniszter ismertette.

Felvezetőjében elmondta, hogy a kórházak kapacitása minden téren kezd kimerülni. A járványgörbe szerint január 11-re már feltehetően 3600 COVID-19 vírus okozta beteget fognak ápolni a kórházakban. A szakértők véleménye szerint a helyzet több mint kritikus, a Covid-automata szerint már az egész ország a fekete zónában van, ezért kénytelenek voltak további szigorítások bevezetése mellett dönteni:

⦁ Megszűnnek az újabb úgyn. buborékok. Azok a külön háztartásban élők, akik jelen idő szerint is egy helyen tartózkodnak, továbbra is együtt maradhatnak, de újabb látogatások tilosak.

⦁ Bezárnak a templomok. Tilos a templomokban a hívek jelenlétében istentiszteleteket tartani.

⦁ Az éttermek előtt, szabadtéren tilos az ételfogyasztás. Kizárólag elvitelre adhatják ki.

⦁ Kizárólag járáson belül lehet kirándulni a természetbe.

⦁ Járáshatárokat kizárólag munkavégzés céljából, munkáltatói igazolással lehet átlépni. A cégeknek minden olyan alkalmazottat, aki munkáját otthonról végezni tudja, home officeban kell foglalkoztatnia.

⦁ A hotelok, szálláshelyek új vendégeket nem fogadhatnak. Éjféltől bezárnak a síközpontok.

⦁ Esküvőkön, keresztelőkön, temetéseken max. 6 személy vehet részt.

Az utóbbi napokban rohamosan romló járványügyi adatok után várható volt, hogy az év első napjaiban a kormány szigorít a jelenlegi korlátozásokon. A szerdán nyilvánosságra hozott adatok szerint  12 269 (6315 PCR, 5954 antigén) új pozitív esetet regisztráltak és a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma megközelíti a 3000-et.

Az egészségügyi minisztérium rendeletet adott ki, mely szerint az egyetemi és a járási kórházakban azonnali hatállyal be kell szüntetni – az onkológiai esetek kivételével – minden előre tervezett műtétet. Országos szinten jelenleg a legrosszabb helyzet a nyitrai kórházban van, ahol pót-hűtőszekrényeket kellett bebiztosítaniuk az elhunytak elhelyezésére. Akut egészségi panaszokkal továbbra is orvoshoz lehet fordulni.

A kijárási tilalom alól a következő esetekben mentesül a lakosság:

⦁ Élelmiszervásárlás. Kizárólag a lakhelytől legközelebbi boltban.

⦁ Gyógyszerek beszerzése.

⦁ Orvoshoz vagy tesztre utazás.

⦁ Drogériai és kozmetikai termékek vásárlása.

⦁ Állateledel bebiztosítása.

⦁ Üzemanyag pótlása.

⦁ Banki, postai, illetve biztosítási ügyek intézése.

⦁ Hozzátartozóról való gondoskodás.

⦁ Kutyasétáltatás, de a lakhelyünktől max. 1000m -re lehet eltávolodni.

A január 1-től életbe lépő szigorú kijárási tilalom január 24-ig lesz érvényben.

(komaromonline.sk, forrás és nyitókép TASR)

Hozzászólások

hozzászólás