komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Teljesen felújított buszpályaudvaron várakozhatnak Komáromban az utasok az új buszokra

 

Csütörtökön, a hivatalos átadás után, már igénybe vehették az utasok a korszerűen felújított komáromi buszpályaudvart, melyre a város a Szlovákia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program (Interreg) keretében 200 000 eurót fordított. A napokban pedig üzembe áll az Arriva vállalat, mellyel Komárom városa újabb tíz évre kötött szerződést a tömegközlekedés biztosításáról, két minden igényt kielégítő, wifivel, kamerarendszerrel felszerelt, klimatizált autóbusza is, melyeknek az útvonala érinteni fogja a közelmúltban felújított Várpiacot és a Selye János Egyetem kérése, hogy a Gazdasági kar épületét is.

Komáromban és vonzáskörzetében az utóbbi években komoly gondot okoz a megnövekedett gépjárműforgalom, ezért a város vezetősége igyekszik minden lehetséges módon motiválni a lakosságot, hogy négykerék helyett kétkeréken vagy tömegközlekedéssel keljenek útra, menjenek munkába. A legnagyobb motivációs erővel azonban a megfelelő feltételek megteremtése és a kulturált, nyugat-európai színvonalú tömegközlekedés biztosítása bír. Ennek érdekében még a múlt év decemberében megkezdte a város a központi buszpályaudvar rekonstrukcióját, mely a múlt héten fejeződött be.

„Szeretnénk városunkban a tömegközlekedés színvonalát folyamatosan javítani, hogy ezzel alternatívát tudjunk nyújtani a lakosság számára. Célunk, hogy az emberek könnyebben tudják kombinálni a különböző közlekedési eszközök igénybevételét, ezért a közelmúltban átadtunk egy zárható, biztonságos kerékpármegőrző-boxot a vasútállomás mellett, így aki naponta vonattal, vagy éppen busszal jár be dolgozni, itt felveheti a kerékpárját és azzal folytathatja az útját a munkahelyére. Délután pedig biztonságosan be tudja zárni, – nyilatkozta portálunknak Keszegh Béla, Komárom polgármestere, majd hozzátette, hogy egy környezetbarát elektromos busz is forgalomba áll Észak-és Dél-Komárom között, továbbá májustól mindenki számára elérhető a KOMBIbike nemzetközi, határokon átívelő kerékpárkölcsönző rendszer. Mindemellett Komárom az egyetlen olyan város Szlovákiában, ahol teljes mértékben ingyenes a helyi tömegközlekedés.

Valószínűleg többen fognak élni a lehetőséggel most, hogy a megkopott, lehangoló látványt nyújtó váróterem a falaktól a székeken át a mosdókig új külsőt kapott, valamint, ami rendkívül lényeges, akadálymentesítve lett. A pályaudvarnak, melynek működtetője a Kollár Gábor igazgató vezetése alatt működő Comorra Servis nem csupán az épülete, de a külső megállói is megújultak. A városi buszmegállók közül pedig ezúttal az Európa Szállóval szemben lévőt és a Petőfi utcait tatarozták.

Komárom önkormányzata 90 ezer eurót különített el a buszpályaudvar környékének átalakítására. Az itt lévő járdaszakaszok új burkolatokat kaptak, valamint padokat és szemeteskukákat helyeztek ki. Eltüntették a falakon éktelenkedő graffitiket, lefestették a korlátokat és rendbe rakták a kispark bokrait, cserjéit is. Egy korábban elhanyagolt sűrű bokros részt is kitisztítottak, valamint restaurálták az idén márciusban elhunyt Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével és a Szlovák Köztársaság Aranyplakettjével kitüntetett Nagy János szobrászművész 1974-ben, a vasútállomás épülete előtt felállított köztéri szobrát is.

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás