komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Felújítják a kórház udvarán lévő kálváriát

 

A közeljövőben megkezdik a komáromi kórház udvarán, a Lourdes-i barlang közelében, a tizennégy stációból álló kálvária restaurálását.

A helyreállítási munkákat Csütörtöki András restaurátor, akinek a keze nyomát viseli a Szent András-bazilika, a Tiszti pavilon, a Megyeháza, a Lipót-és Ferdinánd kapu, a Szentháromság-szobor stb., végzi majd és a Harsányi Foundation szponzorálja.

A tizennégy stációból álló kálvária kilenc darabját leszedik és felújítják. A hiányzó öt részt pedig teljesen újra kell alkotni. Ezzel újra teljes lesz az egész kálvária. A fal, amely a stációkat mutatja, teljes mértékben fel lesz újítva. Az ezzel kapcsolatos munkákat a TONEX kft. vállalta magára. Sok gyógyulni vágyónak fontos ez a lelki kapaszkodó, ez a szent hely a kórházban.

„A komáromi kórház udvarán található kálvária domborművei nincsenek nyilvántartva műemlékként, viszont szakrális emlékként fontos a megőrzése az utókor számára. Mindezidáig nem végeztek kutatást azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikor emelték, és melyik mester műhelyéből kerültek ki. Feltételezhető, hogy a 20. század elején, esetleg a két világháború közti időszakban készült. A hiányzó domborművek rekonstruálásánál egyedül a süttői kálvária stációira, amelyek egyazon műhelyből kerültek ki, számíthatunk csupán. Szerencsére azok hiánytalanul megvannak, így nem lesz gond a hiányzó öt stáció elkészítése. “– árulta el portálunknak az országosan is elismert restaurátor, Csütörtöki András.

A kültéren épített kálváriák Magyarországon a XVI. században kezdtek elterjedni. Az első ismert magyar kálváriát 1647-ben a Nagyszombat és Modorfalva közötti úton emelték. A stációk  (állomás) Krisztus szenvedéstörténetének egy-egy állomását jelölik. Azóta a 14 stációs az elfogadott a következő állomásokkal: I. stáció: Pilátus halálra ítéli Jézust, II. stáció: Jézus vállára veszi a keresztet, III. stáció: Jézus először esik el, IV. stáció: Jézus anyjával találkozik, V. stáció: Cirenei Simon segít vinni Jézusnak a keresztet, VI. stáció: Veronika kendőjét nyújta Jézusnak, VII. stáció: Jézus másodszor esik el, VIII. stáció: Jézus szól a síró asszonyokhoz, IX. stáció: Jézus harmadszor esik el a kereszttel, X. stáció: Jézust megfosztják ruháitól, XI. stáció: Jézust keresztre szegezik, XII. stáció: Jézus meghal a kereszten, XIII. stáció: Jézus testét leveszik a keresztről és anyja ölébe helyezik, XIV. stáció: Jézust sziklasírba temetik.

Bottka Hajtman Mária archívumából

“A nagyobb történelmi épületek felújítása mellett ugyanolyan fontos a kisebb építmények, alkotások megmentése. Ilyen volt a rác kápolna a hetesen, a temető szomszédságában. A Jókai filagória az Erzsébet-szigeten, amelyet restaurátorok tettek/tesznek rendbe, és végre a Jókai mellszobor is visszakerült. A nemrégiben elhunyt Nagy János szobrászművész alkotása a vasútállomás előtt is fel lett újítva. Örvendetes hír, hogy sikerült támogatót találni a kórházban található kálvária felújítására.” számolt be Keszegh Béla polgármester.

 

Jókai filagória az Erzsébet-szigeten
Rác kápolna a VII. lakótelepen
Felújították Nagy János szobrászművész alkotását is a vasútállomás előtt (foto:SZ.E.)

(komaromonline.sk, FL)

 

Hozzászólások

hozzászólás