komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kérdéses az országos ranglistán a hetedik legszínvonalasabb komáromi kórház jövője

cof

 

Tavasszal, amikor elkezdtek megjelenni az első hírek a Vladimír Lengvarský által vezetett egészségügyi minisztérium készülő kórház reformjáról, még senki sem gondolta, hogy veszélybe kerülhet a komáromi kórház jelenlegi státusza, és megeshet, hogy lefokozzák és közösségi kórházként működhet tovább.

Komárom polgármestere bízik a tárgyalásban

„Többször tárgyaltunk a készülő reformról a kórház igazgatójával Miroslav Jaškával, de egyikünk sem feltételezte, hogy az ország egyik leggyorsabb ütemben fejlődő egészségügyi intézményére vonatkozhat a leminősítés lehetősége. Amikor eljutott hozzánk a hír, hogy a kórházreform kidolgozásán dolgozó szakemberek közkórházzá minősítenék le a kórházat, Milan Belica megyeelnökkel, Viola Miklóssal, a megyei egészségügyi bizottsági vezetőjével közösen azonnal írásban kértünk időpontot, egy személyes tanácskozásra a minisztertől. Remélhetőleg hamarosan leülhetünk Vladimír Lengvarskýval, és megismertethetjük vele a tényeket és elétárhatjuk a kórház létjogosultságának argumentumait.“ – nyilatkozta ezzel kapcsolatban Keszegh Béla polgármester. Majd hozzátette, hogy – „a ZMOS, azaz a Városok és falvak komáromi járási szervezetében már június 15-én foglalkoztunk az üggyel. Azóta figyeljük, és a járás összes polgármestere határozottan kiáll a kórház mellett. De első körben a tárgyalás és kommunikációt támogatjuk, szükség esetén a tiltakozást“

Vajúdnak a hegyek, s egeret szültek

Nem vagyunk benne biztosak, hogy a minisztériumi íróasztaloknál ücsörgő bürokraták tisztában vannak a komáromi kórház jelenlegi színvonalával, aminek köszönhetően a múlt évben az országos ranglistán az igencsak előkelő hetedik helyen végzett. Ettől függetlenül, ha a minisztérium jelenlegi tervei kerülnek elfogadásra, akkor a komáromi kórházban, a hangzatos optimalizáció jelszó alatt, feltehetőleg megszüntetnék a sebészeti-, neurológiai-, onkológiai osztályt. Tulajdonképpen csak alapellátást, utókezelést és rehabilitációs ellátást nyújthatnának a betegeknek. Minden más panasszal a komáromi járás közel 110 000 lakosa kénytelen lenne más fizikusa, járásba utazni.

Zárjuk be az ország egyik legjobb onkológiáját

Nem lehet tudni, mit járt a minisztériumi illetékesek fejében, amikor a kórházak besorolását készítették, de az már biztos, hogy döntésüket és a besorolás kritériumait nem gondolták át alaposan, különben nem akarnák megszüntetni az ország egyik legjobban felszerelt, 6 millió euróból kialakított, folyamatosan fejlődő onkológiai központját, miközben a daganatos megbetegedések száma évről-évre növekvő tendenciát mutat. A komáromi kórház onkológiai központjában a betegek életkora 25 és 95 év között mozog, de a legtöbben az 50-től 70-éves kor közötti korosztályból kerülnek ki.

A kormány miközben az onkológia kiemelt kezeléséről beszél, közben az egyik legjobb helyet építené le.

Köztudott, hogy a daganatos megbetegedések esetében az orvosok és a betegek versenyt futnak az idővel. Mostanra az onkológiai központ orvosai a betegeik kezelését az első kivizsgálástól számítva tizennégy napon belül meg tudják kezdeni.

A magas színvonalú gyógykezelésük biztosítása érdekében a kórház 600 000 euróból berendezett új (nem nyilvános) kórházi gyógyszertárat és a hozzá tartozó korszerű laboratóriumot, melyben az Angliában megrendelésre legyártott speciális citosztatikum izolátor ún. Glovebox segítségével az onkológiai betegek részére, gyorsan osztódó ráksejtek szaporodását gátló citosztatikumokat készítenek. Szlovákiában jelenleg csupán a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézet rendelkezik ilyen korszerű berendezéssel.

A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben, aminek jelentős szerepe van a gyógyulásban. Jelenleg a bezárás lehetőségével szembenéző központban a Szlovákiában és Csehországban is egyedinek számító Halcyon típusú lineáris gyorsítóval, valamint a hozzá tartozó CT-szimulátorral milliméteres pontossággal tudják elvégezni besugárzást, ami egyrészt nagyban csökkenti a sugárkezelés okozta mellékhatások kialakulását, másrészt növeli a betegek esélyét a teljes gyógyulásra. A Halcyon lineáris gyorsítót szinte az összes daganat típus kezelésénél eredményesen tudják alkalmazni.

Ahhoz azonban, hogy a sugárkezelés a lehető legkevésbé károsítsa az ép szöveteket, jól ki kell számolni a terápia során alkalmazott sugárdózist. A komáromi kórház onkoradiológiai osztályán ezt Dalibor Lojko fizikus végzi, aki 325 szakember részvételével megrendezett American Association of Medical Dosimetrists Plan Study nemzetközi versenyen maximális pontszámot elérve lett a világ egyik legjobb szakembere a radiológiai kezelési protokoll elkészítésének területén.

Egyszerűen elképzelhetetlen, hogy a járás távoli és kisebb falvaiból ötven-száz kilométert utazzanak a daganatos betegséggel élők a kezelésekre.

Az onkológia és a sebészet elválaszthatatlan

A komáromi sebészeti osztályon évente több mint száz végbél- és vastagbélrákban szenvedő pácienst műtenek meg. A kórház onkológiai központját folyamatosan fejlesztik és bővítik, hogy a dél-szlovákiai régió betegeit a lehető legmagasabb színvonalon ki tudja szolgálni. Ennek érdekében a kórház sebészei az országban az elsők között alkalmazták egy onkológiai műtét során a legmodernebb körkörös tűzőgépet, az ECHELON CIRCULAR POWERWD STAPLER-t.

Ráadásul most épül az egyedülállóan magas színvonalú sürgősségi betegellátó központ. A tervek szerint a 11 millió összköltségű beruházás befejeztével a sürgősségi betegellátó tizenkét mobil kórházi ággyal, kilenc vizsgáló asztallal, mennyezeti röntgennel, mozgatható röntgennel, három új ultrahanggal, korszerű CT berendezéssel, életfunkciók felügyeletére szolgáló monitorral, négy aneszteziológiai géppel, két laparoszkópiás toronnyal, valamint egyéb korszerű orvosi-egészségügyi berendezésekkel lenne felszerelve, valamint a kórház öt defibrillátor vásárlását is tervezte.

Abban az esetben, ha közösségi kórház besorolást kap az intézmény, a beruházásra elnyert 8.2 milliós EU-s támogatást az AGEL csoporthoz tartozó kórháznak vissza kellene térítenie. A kérdés csupán az, hogy miből, hiszen már majdnem felépült a komplexum.
Sztrók – amikor perceken múlik az élet

A fejlett országokban jelenleg a sztrók okozza a legtöbb halálesetet, kétszer annyian veszítik életüket ebben a betegségben, mint szívinfarktusban. A tartós megbetegedések listáján a sztrók következményeként megjelenő rokkantság áll az első helyen. A betegek harmada a gyógyulás után sem tud újra aktív életet élni. Sok esetben újra kell tanulniuk járni, beszélni, vagy életük végéig ápolásra szorulnak. A teljes felgyógyulásra az egyetlen esély a gyors orvosi kezelés megkezdése. A komáromi kórház országos viszonylatban az elsők közt vezette be, és jelenleg is a legeredményesebb a sztrók kezelésénél életmentő trombolízis, egy adott agyi terület vérellátását elzáró vérrög feloldását célzó kezelésben. Az időben megkezdett kezelésnek köszönhetően a betegek nagy részénél elkerülhető a maradandó mozgás- vagy beszédkárosodás. A módszerrel 2008-ban kezelték az első beteget, aki maradandó egészség károsodás nélkül gyógyult fel. Eredményeiknek köszönhetően a komáromi kórház neurológiai osztálya 2019-ben komoly nemzetközi elismerésre tett szert, amikor Milánóban a nemzetközi ESO Angels Award értékelése alapján teljesítményét arany és platina státusszal ismerték el. 2020-ban pedig megvédte elsőségét és gyémánt státuszát a nemzetközi ESO Angels Award értékelése alapján.

A miniszterelnök ígérete

A kórházreform egyik célja a kihasználatlan kórházi ágyak megszüntetése, a betegek kórházban eltöltött idejének lerövidítése és annak meghatározása, hogy mire jogosult a páciens, milyen egészségügyi ellátást kell kapnia. Az egészségügy korszerűsítésére az EU-s helyreállítási alapból 1,4 milliárd eurót költene a kormány. A szlovák egészségügy átlép a 21. századba, nyilatkozta a TASR hírügynökségnek az egészségügyi miniszter a reform kapcsán.

Biztosan?!

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás