komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Sikerdarabokkal készül az új évadra a Komáromi Jókai Színház

2019/8/28

Tóth Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója a június 26-án tartott évadnyitó társulati ülésen hivatalosan is megnyitotta a teátrum 67. évadját.

„Nem szeretem, ha pejoratív értelmet kap a népszínház fogalma, ami az utóbbi időben előfordul, de úgy gondolom, ha jó volt Shakespeare és Moliére számára, akkor a mi színházunk számára sem alávaló. Ezért az a népszínház jellegű arculat, mely az elmúlt évadot jellemezte, lehet kicsit markánsabban és provokatívabban, de ugyanúgy jellemző lesz erre az évadra is. A legtöbb előadásunk a társadalmi események és történések irányába fricskát mutató lesz.” – vezette fel a színház terveit az igazgató, majd rátért az elmúlt évad kiértékelésére.

 

 

„Kijelenthetem, hogy végre sikerült mozgósítanunk olyan nézőket is, akik ez idáig nem igazán voltak nyitottak a színházlátogatásra. Úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb évadát zártuk, amit nem csak a számadatok, de a nézők véleménye és a rengeteg pozitív visszajelzés is alátámaszt.”

Egy minden tekintetben sikeres évadot, melyben volt habkönnyű vígjáték, kultikus musical, tragikomédia, színmű, nem lesz könnyű felülmúlni, de ahogy azt az igazgató kifejtette, reménykednek benne, hogy a 2019/2020 -as színházi évad bemutatóival, melyek Európa más színpadjain már nagy sikereket arattak, sikerül megszólítaniuk a nézőközönséget, és ahogy a múlt évadban, úgy most is sikerül előadásról-előadásra megtölteni a 350 férőhelyes nézőteret.

Az évadot Martin Huba rendezésében Miroslav Kržela A Glembay ház című drámájával, – ami az ikonikus horvát író család trilógiájának első része – indítják. Hogy mi történik akkor, ha a gazdag, álpolgári erkölcsöket követő bankár família családi ünnepségére betoppan az apa előző házasságból született fia, a tipikus fekete bárány, aki a maga művészi érzékenységén keresztül még hangsúlyosabban látja a többiek hibáit, bűneit, mert azokból is van jó pár, sőt sötét titkokból is, melyekről úgy gondolja, ideje felfedni és kibeszélni? Hogy miként alakul az apa-fiú konfliktus ebben a közép-kelet európai „Karamazov“ történetben, azt az október 11-re tervezett premieren tudhatjuk meg.

Január végén Gergess Feydeau Bolha a fülbe c. bohózatát mutatják be Horváth Illés rendezésében, ami a színikritikusok szerint a vígjátékirodalom egyik legkiemelkedőbb darabja. Egy feleség, aki arra gyanakszik, hogy a férje megcsalja, hogy bizonyosságot szerezzen párja kicsapongó természetéről, névtelen levélben elhívja egy vakrandira a Ferhergelt Bakmacska garniszállóba. És itt kezdődnek a bonyodalmak és a humor „túladagolása“.

A Szeretkezz, ne háborúzz! zenés komédia, várható bemutatója 2020.március 27-én lesz Hargitai Iván rendezésében. A szatíra mely, Arisztophanész Lüzisztraté című komédiájának átdolgozása alapján készült, mély filozófiai kérdést, a férfiak és nők szerepét boncolgatja. A vígjáték három fő motívumra, – háború, pénz és erotika – és egy ördögi ötletre épül.

A tervek szerint az évadot Móricz Zsigmond jól ismert, a mai korban igencsak aktuális, Rokonok című színművével, melyet Béres Attila rendező neve fémjelez, zárják.

A kamaradarabok rajongói pedig vendégelőadásként olyan színházi „csemegéket “láthatnak majd a Vasmacska Stúdiószínpadon, mint Monoblock Helló, náci, Ingmar Bergman Jelenetek egy házasságból, Kiss Csaba De mi lett a nővel? c. darabja. Az Orlay Produkciós Iroda szervezésében, Hernádi Judit és Kern András főszereplésével pedig egy zseniális vígjáték, a Valódi hamisítvány jut el a nézőkhöz. A 150 évvel ezelőtt született Lehár Ferenc emlékének tiszteletére pedig Soproni Petőfi Színház előadásában A víg özvegy c. operett került be a repertoárba.

 

 

A hagyományokhoz híven az elkövetkező évadban is két gyermekdarabot visznek színre. Az egyik, a legendás Óz, a csodák csodája, melyet először huszonöt évvel ezelőtt mutattak be nagy sikerrel színházunkban. A nagy klasszikus mellett a Komáromi Jókai Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában Szarka Gyula: Tücsöklakodalom c. korhatár nélküli meséjét viszik színre.

A társulati ülésen Tóth Tibor tájékoztatta a jelenlévőket a színház társulatán belüli változásokról is. Bandor Éva Jászai Mari-díjas színművésznő egyéb elfoglaltságai miatt lazább szálakkal kötődik majd a színházhoz. Három tehetséges fiatal, Melecsky Kristóf, Horváth Csenge, Hostomsky Fanni, akik jelenleg a Pozsonyi Színművészeti Egyetem hallgatói pedig az évadban a szakmai gyakorlatukat töltik majd a színháznál. Vendégművészként pedig Holecskó Orsolyát, Staub Viktóriát, Cs. Tóth Erzsébetet, Horányi Lászlót, Tóth Károlyt és Rancsó Dezsőt láthatja a közönség. Meghatározott időre pedig Bárány János újságíró lett a színház új sajtófelelőse.

Tóth Tibor igazgató beszámolt arról is, hogy a színház társulatának állandó tagját, Holocsy Krisztina színművésznő augusztus 20-án Magyarország pozsonyi nagykövetségén átvehette a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

Végezetül pedig sok sikert kívánt a társulat minden tagjának az előttük álló, igényes évadhoz.

(komaromonline.sk, JN, fotók: Töltésy Rudolf))

Hozzászólások

hozzászólás