komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Országos kitüntetést kapott a komáromi kórház két szaknővére

 

A komáromi kórház két dolgozója, Janka Volesková szülésznő és Liška Márta főnővér, hivatásuk iránti elkötelezettségük és kimagasló szakmai tudásuk elismeréseként a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája (SK SaPA) szervezésében immár 14. alkalommal, idén Szencen megtartott nagyszabású díjkiosztó ünnepségen vehette át az ország legjobbjainak járó Fehér Szív-plakettet.

Az egészségügyi ellátórendszer kulcsfigurái az egészségügyi nővérek, nővérkék, jótét lelkek, angyalok, ahogy sokszor a betegek szólítják őket. Az elmúlt évek, de még inkább elmúlt hónapok, bebizonyították, hogy munkájuk elengedhetetlen, pótolhatatlan. Ők azok, akik türelmükkel, áldozatos munkájukkal, elhivatottságukkal, töretlen akaratukkal és kitartásukkal minden helyzetben és a legnehezebb körülmények közt is, gondoskodtak a betegek ápolásáról, és jobb közérzetük biztosításáról, és ezért mindannyian megérdemlik az elismerést.

Janka Volesková szülésznő, a magasabb középfokú végzettség (felépítményi) megszerzése után, 1984-ben kezdte meg a munkáját a komáromi kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán. Az első években az posztoperatív kórteremben gondoskodott a műtét utáni betegekről, majd átkerült a szülőszobára. Kiemelkedő szakmai tudásának és segítőkész, empatikus, kedves személyiségének köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert a kismamák körében. Mostanra több mint száz gyermek születésénél segédkezett. A pandémia időszakában részt vett egy szakmai továbbképzésen, a COVID19 vírussal fertőzött kismamák gondozásáról és a szülésének levezetéséről. A járvány legnehezebb időszakában a gyakorlatban is kamatoztatta frissen szerzett tudását.

Liška Márta 1995-ben, mindjárt azután, hogy leérettségizett a dunaszerdahelyi egészségügyi szakközépiskolában, kezdte meg hivatása gyakorlását a kórház aneszteziológiai és intenzív betegellátó osztályán. A belgyógyászati- és neurológiai intenzív terápiás osztály kialakításakor, a frissen indított részleg főnővérének nevezték ki, ahol a súlyos, sokszor életveszélyes állapotban lévő betegek ápolása mellett az egészségügyi nővérek és ápolók csapatának összetartásáért és irányításáért is felel. A pandémia hónapjaiban együttműködött az „intenzív ápolás a vörös zónában “továbbképzés megszervezésében. Szakmai tudására, amit mindig jó pedagógiai érzékkel oszt meg kollégáival, nagy szükség volt, hiszen a súlyos-életveszélyes állapotban lévő koronavírusos betegek mesterséges lélegeztetését az intenzív osztályokon biztosították. A rendkívül fárasztó, emberpróbáló időszakban példamutatóan helytállt, és vezette a kórház mobil mintavételi pontját.

 

 

„Rendkívül örülök annak, hogy kórházunk nővéreinek munkájára országos szinten is felfigyeltek és elismerték szakmai tudásukat, áldozatkészségüket és elhivatottságukat. Mi és a páciensek már régóta tudjuk, hogy ők mindent megtesznek a betegekért. Ha a páciensekről van szó, nem ismernek lehetetlent. Nagyon büszkék vagyunk rájuk. “– nyilatkozta Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója.

(komaromonline.sk, AGEL)

Hozzászólások

hozzászólás