komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Október elsejétől Szlovákiában ismét életbe lép a szükségállapot

Szlovákiában az elmúlt két hét hétben drasztikusan megugrott azon személyek száma, akiknél a COVID-19 teszt pozitív eredményt mutatott. A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében a központi válságstáb hétfői ülésén, melyen részt vett a miniszterelnök, Igor Matovič is, a járványügyi előírások szigorítása mellett döntött, amit ma a kormány elfogadott. Ennek értelmében Szlovákiában negyvenöt napra ismét szükségállapotot (núdzový stav) hirdettek ki.

A kormányülés után, a miniszterelnök a közösségi hálón úgy fogalmazott, hogy „Utána eldöntjük, hogy meghosszabbítjuk-e vagy visszatérünk a normális élethez. “A szükségállapot max.90 napig tartható fenn, és akkor lehet kihirdetni, ha közvetlen veszélyben van az emberek élete, egészsége vagy jelentős környezeti katasztrófa súlytotta az országot. Időtartama alatt az állam korlátozhatja az állampolgárok jogait és szabadságát.

Az október 1-től életbelépő szükségállapot kihirdetésének célja, hogy biztosítsák a megfelelő körülményeket azoknak az intézkedéseknek az elfogadásához, amelyekkel megakadályozható vagy mérsékelhető a SARS-CoV-2 típusú koronavírus és az általa okozott COVID-19 nevű betegség által okozott közegészségügyi veszély Szlovákia egész területén.
A rendelet értelmében október 1-től a lakásunkon kívül minden olyan közterületen, ahol nemcsupán a velünk egy háztartásban élő személyek tartózkodnak két méter távolságon belül, ismét kötelező lesz a védőmaszk viselése.

A maszkviseléstől mentesülnek a három évnél fiatalabb gyermekek, az autizmus spektrumzavarral élők, a mentálisan sérültek, a nagyothallók és siketek és a szabadtéri sporttevékenységet folytatók.

A beltéri maszkviseléstől mentesülnek a bölcsődékben, az óvókban és az alapiskolák alsó tagozatain a gyerekek, valamint minden személy, akit fényképeznek, a házasulandók az esküvői szertartáson, a fellépő színművészek, és azok a dolgozók, akik egyedül tartózkodnak a munkahelyükön.

Ismét korlátozzák a boltokban a bevásárlók számát. Egy vásárlóra tíz négyzetméternyi területtel kell számolni.

Az éttermekben csak a fogyasztás ideje alatt lehet levenni a maszkot.

A tömegrendezvényeken legfeljebb ötven résztvevő tartózkodhat. A színházban a színészek, a sportrendezvényeken a sportolók és a csapat tagjai ill. az istentiszteleteken az egyház képviselői is beleszámítódnak ebbe a számba. (pl. tíz színész, negyven néző vagy 22 futbalista, három bíró, öt kisegítő és 20 néző). Minden eseményt legalább 48 órával az esemény előtt be kell jelenteni a közegészségügyi hivatalban.

(komaromonline.sk, FL, forrás TASR, nyitókép cas.sk)

 

Hozzászólások

hozzászólás