komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Mindenkit várnak a kerékpáros felvonulásra

MEGOSZTÁS:

2019/9/16

Az Európai Mobilitás Hete keretén belül immár másodszor, tradicionálisan szeptember 18-án, kerül megszervezésre városunkban a komáromi kerékpáros felvonulás, melynek fő célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Az eseményt a Komáromi Művészeti Alapiskola együttműködésével a Szabadság Vándorai Túrakerékpáros Egyesület szervezi.

A közlekedési-környezetvédelmi kampány résztvevői 17.00 órakor indulnak el a Klapka-térről. A szervezők idén is gondoltak a gyerekes családokra, így a tempó viszonylag lassú lesz. Előreláthatólag a VII. lakótelep érintésével, a Klapka lakótelepen keresztül jutnak majd vissza a belváros szívébe. A 7 km-es kerékpár út során több helyen is hangulatos „utcazene “fogadja majd a résztvevőket. „Utcai” művészként a Komáromi Művészeti Alapiskola hallgatói, illetve tanáruk Kulin Eduarddal hegedűművész lepik meg produkciójukkal a környezetvédelem érdekében bringára pattanó lakosokat.

Az akció, ami már a múlt évben is rendkívül sikeres volt, – több mint háromszázan csatlakoztak hozzá – kiváló alkalom arra, hogy felhívja a figyelmet a túlzott autóhasználat következményeként fellépő, tovább már tarthatatlan környezetterhelésre.

 

 

Amennyiben az EU-s tagállamok lakosaihoz hasonlóan, mi is változtatunk a közlekedési szokásainkon, nem csupán a környezetünk és a klímakatasztrófa védelmében teszünk valamit, hanem saját egészségünk érdekében is. A Survey of Health, Ageing and Retirement (SHARE) nevű szervezet 16 európai országból gyűjtötte össze 55.000 személy adatait 2004 és 2013 között, és arra a megállapításra jutottak, hogy már heti 150 perc közepes intenzitású mozgás is csökkentheti a cukorbetegség, a szívbetegség és az agyi érbetegségek kockázatát.

Valóban azokban az országokban, ahol a lakosság a személyautóval való közlekedéssel szemben a kerékpározást preferálja, sokkal egészségesebbek az emberek. Ehhez azonban megfelelő kerékpárutakra lenne szükség. Felvonulásunkkal szeretnénk a városvezetés és a közlekedésügyi minisztérium figyelmét is felhívni erre a problémára. Komárom telítve van személyautókkal, a közlekedés és a parkolás egyre komolyabb gondot okoz mindenkinek. Erre kínál, ahogy EU más városaiban, sőt fővárosaiban is megoldást a kerékpáros, ill. a gyalogos közlekedés. Remélem, hogy idén még többen csatlakoznak hozzánk. A célban pedig különböző meglepetésajándékok várják idén is a résztvevőket.“ – nyilatkozta Bujna Zoltán az akció főszervezője.

Igazi eredmény azonban az lenne, ha nem csak ezen az egy napon, erre a pár órára vennénk elő a kerékpárokat, hanem az év minden napján. Tegyünk többet környezetünkért és az egészségünkért!

(komaromonline.sk-JN)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás

Copyright © 2016-2020 NEC ARTE NEC MARTE P.T. | Newsphere by AF themes.