sze. jan 22nd, 2020

komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Felújították az Aranyember kápolnát

  •   

2019/9/13

A komáromiak ismét büszkélkedhetnek, most egy felújított ikonikus épülettel. A napokban fejezték be a katolikus temető és az Eötvös utca között található romos temetőkápolnát, amelynek renovációját a városvezetés kezdeményezte.

A hetvenes évek elején, a pravoszláv egyházhoz tartozó kápolna körüli szerb pravoszláv és görög-katolikus sírkertet felszámolták és befüvesítették. Érdekesség, hogy a kápolnától pár méterre volt eltemetve a komáromi gabonakereskedő Domonkos János, akiről Jókai Mór az Aranyember művét is írta. Az ott található sírkövét a Nádor utcai pravoszláv templom udvarába helyezték át. A temetőkápolnát a múltban még Gráfel Lajos, a városi hivatal műemlékvédelmi szakembere kezdeményezésére felújították.

 

 

 

A kápolnát évekig hajléktalanok és alkalmazkodni nem hajlandó egyének „birtokolták“. A kis épületbe temérdek hulladékot hordtak be, többször felgyújtották és áldatlan állapotok uralkodtak a környéken is. A város egyik szégyenfoltjának is lehetett nevezni.

Ez év januárjában Varga Tamás alpolgármester kezdeményezésére a Bastion Comorra nonprofit szervezet kitakarította, majd rácsot helyeztek a bejárati nyílásra. Később meg is kezdődtek a felújítási munkálatok. Új tetőszerkezetet kapott, bevakolták a belső, külső falait, lecsiszolták a falburkolat márvány részeit, majd lefestették. A kápolna belseje megvilágítást is kap, ami a közmegvilágítással egyidőben fog működni és így egy érdekes „fénypontja“ lesz a környéknek. A képviselő-testület a projektet tízezer euróval támogatta.

 

 

A temetőkápolna most egy példátlan felújításon ment át, s így visszanyerte eredeti formáját. Szebbé téve a környéket és megmentve Komárom történelmének egy cseppjét. Vigyázzunk rá közösen!

(komaromonline.sk – FL)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás