komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Eladják a “Poliklinikát”? – Előrelépések a volt poliklinika ügyében

2019/9/13

Először 2013-ban döntött amellett az akkori városvezetés, hogy eladja a volt Poliklinika épületét, és egyben az új tulajdonosra bízza annak felújítását.

Érdekes fordulatnak számított ez a döntés, mindazok után, hogy korábban (2012-ben) a képviselők mindegyike nagy felbuzdulással támogatta, hogy Nyitra Megye tulajdonából a városhoz kerüljön a volt poliklinika épülete. Kiderült azonban, sem az akkori városvezetésnek, sem másnak nincs elképzelése arról, mit kezdjen a város az ingatlannal. Elhangzottak olyan ötletek, hogy újra gyógyászati központ legyen, vagy luxushotel illetve városi fürdő, viszont nagyon gyorsan nyilvánvaló lett mindenki számára, hogy a városnak egy ilyen projekthez nincs elég milliója.

A 2013-ban tett próbálkozás kétszeri meghirdetésre is sikertelennek bizonyult, hiszen senki sem akadt, aki az akkori 797 ezer később pedig valamivel több, mint 500 ezer eurós kikiáltási árat hajlandó lett volna megfizetni. Továbbá nagy szerepe volt annak is, hogy a külsejét eredeti állapotába kell visszaállítani, ami ugye plusz költséget jelent. (Ennek oka, hogy az épület nem műemlék, de műemléki zónában található.- szerk. megj.)

 

Az épület belsejének jelenlegi állapota

 

 

Stubendek László polgármesterré választása után, Knirs Imre alpolgármester felvállalta a volt poliklinika épületének a megmentését. Stubendek ciklusa alatt az akkori alpolgármester állítása szerint sikerült magyarországi támogatást szerezni az épület felújításához, ami után különböző szervezeteknek adnák bérbe az épületet. Ezzel meghagyva a Komárom városát tulajdonosként. Sajnos ebből az ötletből és támogatásból sem lett semmi, így, a volt poliklinika épülete továbbra is “gazda” nélkül maradt.

A jelenlegi városvezetés úgy döntött, hogy tovább nem célszerű várni, – hogy az épület a szemünk láttára pusztuljon,- csütörtökön beterjesztették a képviselő-testület elé az épület eladási szándékát. Javasolják, hogy nyilvános versenytárgyalás keretében újra kínálják eladásra a volt poliklinika épületét. Árat nem szabtak, ugyanis várják a legmagasabb ajánlatot. Logikus az a megkötés, vagyis figyelembe vennék azt is, hogy a lehetséges tulajdonos mit szeretne „működtetni“ az épületben, illetve mennyi időn belül tervezi megvalósítani terveit.

A versenytárgyalás feltételei között például szerepel, hogy a tulajdonosnak a tulajdonjog megszerzésétől számított másfél éven belül az építkezést el kell kezdenie, és az építkezés megkezdésétől számított 2 éven belül azt be kell fejeznie. Ha ezt a kötelezettséget nem tartja be, a város pénzbírságot követelhet a tulajdonostól. További egyik kikötés, hogy az épületben nem mûködhet kaszinó vagy esetleg munkásszálló.

 

Leszakadt szintek

 

A képviselő-testületi ülésen rengeteg kérdés merült fel, kisebb vita is kialakult. Keszegh Béla polgármester rögtön elmondta, ha ez most nem sikerül, jövőre legkevesebb 250 000 eurót kéne elkülöníteni a városnak csak az épület állapotának fenntartására, de ezzel nem oldódna meg az egész probléma. Hozzátette azt is, ha két-három éven belül változást szeretnénk látni az épületen, a szükséges lépéseket most kell megtenni.

A képviselők kisebb része szeretné, ha a város tulajdonában maradna az épület, de arra nem tudtak választ adni, mit is kezdjen vele a város. A többség viszont támogatná az eladást,- a város szabta feltételek mellett- megmentve ezzel az épületet. Az utóbbi tábor tagjai nyertek, ugyanis a versenytárgyalás kiírását 15 igennel, 5 tartózkodással (két képviselő nem szavazott) a testület megszavazta. Október 30-ig várják az érdeklődők javaslatait.

(komaromonline.sk-MA)

Hozzászólások

hozzászólás