komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Mennyibe kerül most a PCR teszt Komáromban?

Kíméletes PCR tesztet kínál a komáromi kórház mindazok számára, akik nem rendelkeznek védőoltással, de a határátlépéshez és az utazáshoz szükségük van megfelelő igazolásra. De a Semmelweis Egészségügyi Központban is leteszteltethetjük magunkat.

A kíméletes antigénes mintavételi eljárás során egy rövidebb és jóval keskenyebb pálcikával az orrüreg elülső részéből vesznek törletet.

Az AGEL központi laboratóriumában végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően már tavasszal megkezdhették az újgenerációs, korszerűbb PCR-teszt bevezetését is, melynek során nyálmintából mutatják ki a Covid-19 fertőzést. Ez az újfajta eljárás, ugyanolyan gyorsan és megbízhatóan mutatja ki a szervezetben a vírus jelenlétét, mint a sok kellemetlenséggel járó elődje, így a gyerekek, az idősek vagy különböző hendikeppel élők számára sokkal elviselhetőbb. Az önköltségre igényelhető tesztelés ára most 54,90 euró. Korábban 65 euró volt.

Elena Gaboňová, az AGELLAB igazgatója elmondta, hogy a tesztek kísérleti fázisa során bizonyítottá vált, hogy a nyálmintából sokkal nagyobb bizonyosággal mutatható ki nem csak maga a vírus, de annak mutációi is. Pozitív eredmény esetében automatikusan tesztelik a mintát, hogy a mutációkra is. Az eredményt 24 órán belül angol-, német- és orosz nyelven, QR kóddal együtt juttatják el a pácienshez.
A tesztelésekre előzetes bejelentkezés szükséges. Regisztrálni az www.agellab.sk honlapon lehet.

 

PCR-es tesztet végeznek a Semmelweis Ignác Egészségügyi Központban is

A komáromi Széna téren található Semmelweis Egészségügyi Központ klinikai mikrobiológiai laboratóriumának mintavételi pontján novemberben végén kezdték meg az antigéntesztek vizsgálatát. A tesztelésre továbbra is a hét minden napján lehetőség van, az ára jelenleg egységesen 13 euró. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, de ha valaki pontos időpontra szeretne menni, a laborkn.sk honlapon regisztrálhat. A teszt eredményét mindenki hivatalos SMS-ben megkapja, ill. 4 nyelvű, orvos által kiállított és aláírt papíralapú tanúsítványt adnak, amire kb. 15 – 20 percet kell várni.

A Semmelweis Egészségügyi Központ ügyvezető igazgatója doc. MUDr. Czirfusz Attila CSc., tájékoztatott minket, hogy a napokban megkezdték a PCR- tesztek készítését is. Gyermekeknek 50 euró a teszt, felnőtteknek 60 euró, de orvos által indikált ill. hatóságilag elrendelt esetekben ingyenes. Regisztráció nélkül 16. 30 óráig lehetséges a tesztelés, de online időpontot is lehet foglalni a www.medirex.sk oldalon.

A teszt eredményét mindenki hivatalos szlovák, valamint angol nyelvű SMS-ben 48 órán belül megkapja. Az eredmények az állam által működtetett adatbázisokba is bekerülnek (covid-pass, EU Digital Covid Certificate, NCZI stb.)

Egyéb tudnivalókról a 0918-110-233-as telefonszámon lehet tájékoztatást kérni.

(komaromonline.sk, AGEL, Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, fotó illusztráció)

 

Hozzászólások

hozzászólás