komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Újabb történelmi épületek lesznek felújítva Komáromban

 

Komárom gazdag kulturális – történelmi múlttal rendelkezik, ebből kifolyólag sok műemlék épület található a területén. Ezeknek a felújítása már néhány éve már folyamatosan zajlik. A műemlékvédelmi zónaként nyilvántartott központban idén is folytatódnak a munkálatok.

Az 1863-ban I. Ferenc József uralkodása alatt épült Tiszti pavilon főhomlokzatának rendbe tétele után most az Anglia park felőli oldalsó rész kerül restaurálásra. Erre 200 ezer eurót különített el a város.

 

 

A klasszicista stílusú Zichy palota, melynek elődje az 1763. június 28-i borzasztó erejű földrengés során erősen megrongálódott, és a mai épület Zichy Ferenc gróf számára 1775-ben épült, felújítása a Szentháromság szoborral szemben található felső rész homlokzatának renoválásával folytatódik, melyre közel 100 ezer eurót különített el a város.

 

 

A nemzeti műemlékké nyilvánított újkori erődrendszer országos viszonylatban is jelentős értéket képvisel. Az erődben folyó felújítási munkálatok folytatására két pályázatot is elnyert a város. Az egyik a kaszárnya tetőszerkezetének befejezését szolgálja, a másik projekt keretén belül egy új turisztikai központ létesül. Ennek kapcsán Keszegh Béla polgármester a napokban a közösségi hálón tájékoztatott:

Szerződés aláírva. Másfél millió euró a komáromi erődrendszer fejlesztésre, ebből egymillió a Duna északi oldalára. A felújítások mellett egy korszerű turisztikai iroda létesül az erődben. Komárom szépül.“

 

 

Az év folyamán befejeződik a kaszárnya tetejének a felújítása is, amit egy másik pályázati támogatásból fedez a város.

A villamos művek egy trafóállomás kiépítését is vállalta, ami kulcsfontosságú a további fejlesztések kivitelezésének szempontjából. Az erőd esetében ezek a tételek megközelítik a 2 millió eurót.

Nemsokára elkezdődhet a Poliklinika teljes tervdokumentációjának elkészítése, ami közel 150 ezer euróba kerül. A dokumentáció év végéig készülhet el, majd tervezhető a szakaszos felújítás.

“Komárom folyamatosan szépül!”

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás