komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Segélyszállítmány indult a tornádó által sújtott családoknak Morvaországba

 

Múlt szerdán útnak indult Komáromból egy segélyszállítmány a tornádó által sújtott családoknak Morvaországba. A gyűjtést az evangélikus egyház gyülekezete szervezte, amihez a város is csatlakozott, a szállítást a Komáromi nyomda kft. vállalta magára. A csomagokat elsősorban az ott élők jelzései alapján állították össze, az érintettek igényei szerint. A szállítmányt az egyik település polgármestere és evangélikus lelkipásztora fogadja és juttatják el az érintetteknek.

A tornádóban, ami június 24-én csapott le a cseh–szlovák határon fekvő Hodonín településre, közel 200 ember sérült meg, és hat áldozatot követelt. A vihar tetőket szakított le, fákat csavart ki, autókat és buszokat borított fel és rengeteg épületet tarolt le, köztük a templomot, az idősek otthonát, az állatkertet is. A település lakosságának közel a fele maradt otthon nélkül. „Olyan a helyzet, mintha háború lenne” – fogalmazott a televízió hírműsorának Antonin Tesarik, Hodonin város kórházának igazgatója a tornádót követően.

Szlovákia az elsők közt küldött mentőalakulatot. Komáromból a nyolcvanegy éves Farkas Jenő, amint az első hírekben meglátta milyen súlyos a helyzet a természeti katasztrófa sújtotta Hodonín és Breclav környéki településeken, azonnal megszervezte az útját és már másnap elindult segíteni a tornádó sújtotta településekre.

Farkas úr, aki a Rendőr Akadémia által szervezett Harmadik Kor Egyemének hallgatója, a Breclavhoz közeli Hrusky településen, ahol a természeti csapás a lakóházak felét elpusztította, jelentkezett be a városi hivatalban.

Farkas Jenő

A helyiek igencsak meglepődtek, hogy egyedül útnak indult, de ahogy azt elmondta, kötelességének érezte, hogy segítsen, hiszen az 1965-ös dunai árvíz idején a dél-morvaországi civil önkéntesek mentőcsapatai sem tétlenkedtek, jöttek a bajban lévő csallóközi embereknek segíteni.

Farkas Jenőt nagy tisztelettel fogadták Hruskyban. Éjszakákra egy helyi család fogadta be házuk éppen maradt földszinti szobájába. A romok eltakarításában részt vevő komáromi nyugdíjas a napokban ismét szeretne visszamenni, mivel személyes tapasztalatai alapján úgy látja, hogy segítő kezekre még sokáig szükségük lesz a dél-morvaországi szomszédjainknak.

„Az autómban hely van. Ha valaki szeretne hozzám csatlakozni, szívesen fogadom. “– nyilatkozta a nyolcvanegy éves úr.

(komaromonline.sk, forrás TV JOJ, KVT)

 

Hozzászólások

hozzászólás