komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Matovič pénzügyminiszterként, Heger miniszterelnökként folytatja

 

Vasárnap kora este Igor Matovič miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „nagyhét előestéjén, virágvasárnap, amelyet a szenvedés, az áldozat és a megbocsátás jelképeként ünnepelünk, nagylelkű gesztusként “lemond kormányfői tisztségéről és a SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a Za ľudí (Emberekért) felé támasztott elvárásait is visszavonja. A kormányból azonban nem távozna, tervei szerint Eduard Heger pénzügyminiszterrel cserélne kormánytisztséget.

A sajtótájékoztatón Matovičon és Hegeren kívül jelen volt a Sme rodina (Család vagyunk) párt elnöke, Boris Kollár, valamint Veronika Remišová a Za ľudí párt elnöke is. A negyedik koalíciós partner, a SaS elnöke, Richard Sulík, akire a miniszterelnök az örökös bűnbak szerepét osztotta, nem volt jelen, mivel pártja felfüggesztette a kormánytagságát.

„Eduard Hegert jól ismerem, ő egy jó ember, mindannyian megbízhatunk benne” – hangsúlyozta Igor Matovič, majd egy mondat erejéig levette maszkját, így üzenve az ország lakosságának – „Ne féljetek, jó lesz. “

Eduard Heger pénzügyminiszter és ideiglenesen megbízott egészségügy-miniszter elfogadta a tisztséget, és elmondta, hogy nagyra becsüli a kapott bizalmat.

Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes, a Za ľudí párt elnöke, államférfihoz méltó gesztusnak minősítette Matovič bejelentését és újfent bocsánatot kért az ország lakosságától a több hete tartó kormányválság miatt. „Szeretném, ha az eddigi koalíció folytatná munkáját. Tizenkét év után ez az első kormánykoalíció, amely meg szeretné tisztítani Szlovákiát a korrupciótól” – tette hozzá.

A Sme rodina párt elnöke, Boris Kollár házelnök ugyancsak üdvözölte Igor Matovič lépését, amivel pontot tettek a kormányválság végére, ami meglátása szerint már az egész országot traumatizálta. Ugyancsak kijelentette, hogy egy esetleges újabb személyi követelés esetén, pártja azonnali hatállyal kilép a koalícióból.

Richard Sulík a SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt elnöke ugyan nem voltak jelen, de később kijelentette, hogy elfogadják Eduard Heger ajánlatát és visszatérnek a kormányba.

Remélhetőleg valóban véget ér a kormányválság, ami a járványkezeléssel kapcsolatos eltérő elképzelések, Matovič egyéni kommunikációs stílusa és a Szputnyik V vakcina vásárlása miatt alakult ki és hat miniszter lemondását hozta magával.

(komaromonline.sk, forrás TASR, nyitókép: pravda.sk)

 

Hozzászólások

hozzászólás