komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

A szakértői konzílium kiadta az ún. húsvéti tízparancsolatot

 

Az idei húsvét, még más lesz, mint a megszokott, – emelte ki pénteki sajtótájékoztatóján Eduard Heger pénzügyminiszter, ideiglenesen megbízott egészségügyi miniszter.

Szlovákiában jelenleg a kórházban kezelt páciensek száma meghaladja a 3000 főt, ami miatt az ország továbbra is fekete zónában van. A megbetegedések száma azonban enyhén csökkenő tendenciát mutat. Ezt figyelembe véve a járványügyi szakemberek véleménye szerint további szigorításokra nincs szükség, ellenben a lakosság további fegyelmezett és felelősségteljes viselkedésére igen.

Ezt megerősítendő, a szakértői konzílium pénteken a lakosság számára kiadta az ún. húsvéti tízparancsolatot:

– Korlátozzuk a találkozásainkat
– Halasszuk el a húsvéti locsolást
– Csak virtuális istentiszteleten vegyünk részt
– Felebaráti szeretetünket nyilvánítsuk ki úgy, hogy fegyelmezettek vagyunk, és nem fertőzünk meg másokat
– Pihenjünk a természetben
– Csak járáson belül utazzunk
– Hordjuk kint a szájmaszkot
– Tartsuk tiszteletben a 14 napos karantént azok esetében, akik külföldről térnek haza, és regisztráljuk be őket az e-határátkelőn
– Ne látogassuk meg a már beoltott nagyszülőket, szülőket sem
– Sportoljunk biztonságosan – egyénileg és a természetben (csütörtöktől kizárólag 5:00 és 20:00 között lehet az adott járáson belül a természetbe menni vagy egyénileg sportolni).

Ha mindenki betartja az aktuális szigorításokat és rendeleteket az 90%-ban biztosítja a járványügyi adatok javulását, – bíztatta a lakosságot Vladimír Krčméry orvosprofesszor, a trópusi betegségek szakértője. – A vírus új, mutáns változatai, amelyekről jelenleg még nincs elég ismeretünk, viszont a jövőben még sok problémát okozhatnak – tette hozzá.

Amennyiben országos szinten továbbra is csökkenni fog a fertőzöttek és a betegek száma, húsvét után az esetleges a lazításokról is tárgyalni fognak. Ezek bevezetése azonban fokozatosan történne, mert a megbízott egészségügy-miniszter szerint csak így kerülhető el egy újabb járványhullám.

(komaromonline.sk, forrás TASR, nyitókép: pluska.sk)

 

Hozzászólások

hozzászólás