komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Kétszázezer Szputnyik V landolt Szlovákiában

 

Kétszázezer Szputnyik V vakcinával tért vissza a kassai repülőtérre a szlovák hadsereg C27J Spartan típusú katonai teherszállító repülőgépe, ami az éjszakai órákban nagy titokban repült el Moszkvába.

A szállítmány késő délutáni megérkezése után a Igor Matovič miniszterelnök, Marek Krajčí egészségügyi miniszter és Prof. Pavol Jarčuška infektológus tartott sajtótájékoztatót.

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy az országban annak ellenére, hogy december óta szigorú korlátozások vannak érvényben, a  járványhelyzet megállíthatatlanul romlik, az egészségügy a teljesítőképessége határán van, ezért a kormány haladéktalanul az orosz vakcinák vásárlása mellett döntött.

Prof. Pavol Jarčuška infektológus kifejtette, hogy az orosz Gamaleya Intézet (Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology) által kifejlesztett vakcina két dózisában két különböző humán adenovírus-vektort alkalmaztak, és a klinikai vizsgálatok eredményeit a neves orvosi szaklapban, a The Lancetben publikálták.

A sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a Szputnyik V vakcinára, mely hasonló technológiával készült, mint az Oxford-AstraZeneca a lakosság a saját, önálló döntése alapján jelentkezhet. Az oltást a szállítmány bevizsgálását követően, két hét múlva kezdhetik meg.

A fordulat némiképp meglepő, miután Igor Matovič miniszterelnök február 19- i bejelentése után, hogy kétmillió Szputnyik V oltóanyag megvásárlásáról tárgyalt az orosz féllel, melyek június végig érkeznének meg, a legkisebb kormánypárt, a Za ľudí megvétózta azt. A párt elnöke Veronika Remišová azzal indokolta az orosz vakcina elutasítását, hogy „nem akarjuk, hogy a kormány kísérleti nyulakként kezelje a lakosságot. Minden Szlovákiában használatos vakcinának az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével kell rendelkeznie”.

Kivételes esetekben ill. vészhelyzetben megadhatja egyes gyógyszerek behozatalára, a kormány beleegyezése nélkül az engedélyt az egészségügy miniszter is. A kérdés, hogy Marek Krajčínak lesz-e bátorsága élni a hatáskörével és vállalni a felelősséget, mostanáig nyitott volt.

(komaromonline.sk, forrás TASR)

 

Hozzászólások

hozzászólás