komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Leleplezték Semmelweis Ignác – az anyák megmentője mellszobrát

MEGOSZTÁS:

A Petőfi utcában, a Zdravcentrum egykori komplexuma előtt állították fel Semmelweis Ignác- az anyák megmentőjének- szobrát, amely a Semmelweis Emlékbizottság ajándéka volt a városnak, az orvos születésének 200. évfordulója alkalmából.

Az ünnepélyes leleplezésre 2018. június 9-én került sor, ugyanis ezen a napon rendezte a Szlovákiai Magyar Egészségügyi Társaság (SZMET) a Selye János Egyetem dísztermében Kárpát-medencei hatósugarú tanácskozását. Ennek okán számos kiváló orvos és egészségvédelmi szakember látogatott Komáromba.

 

 

A szobor leleplezésénél megjelent: Rosivall László, orvos, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, Magyari Gyula, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, Stubendek László, Komárom Város polgármestere, Hollósy Tamás, a SZMET elnöke, Ft. Kiss Róbert esperes-plébános, püspöki helynök és Fazekas László református püspök.

 

 

Rosivall László professzor úr, a Semmelweis Ignác Emlékbizottság elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, iszonyatos nyomás nehezedik rá, hiszen nagyon különleges élménynek tartja, hogy Komáromban Semmelweis- szobrot láthat. Megjegyezte azonban azt is, hogy nem sokan tették tiszteletüket az eseményen.Továbba ismertette Semmelweis Ignác életét, és az indokokat, miért érdemel Komáromon kívül szobrot a világ 15 másik országának városaiban is. (A teljesség igénye nélkül Los Angelesben, Regensburgban, Cambridge-i Harvard Egyetemen és Tokióban.)

 

 

Rosivall László Semmelweis Ignácot a legnagyobb magyar orvosnak titulálta, kinek tanai ma is érvényesek. Visszautalva az orvos életére ismertette a megjelentekkel a Semmelweis – reflex fogalmát is, amely nem fiziológiai értelemben vett reflex, hanem egy sajátos reflexszerű emberi magatartás az új információ elutasítására, rögzült normák, hiedelmek vagy paradigmák miatt. A szobrot, mely a budapesti Varga Éva szobrászművész alkotása, Stubendek László, Rosivall László valamint Hollósy Tamás közösen leplezte le. Majd a leleplezés után a mellszobrot Kiss Róbert, püspöki helynök és Fazekas László, püspök is megáldotta. Az eseményt a Concordia Vegyeskar, Stubendek István vezényletével tette még felejthetetlenebbé.

 

 

Semmelweis Ignác Fülöp német származású magyar orvos. 1818-ban született Budapesten. A bécsi egyetemen 1844-ben szerzett orvosi diplomát. A pesti Szent Rókus Kórház szülészeti osztályának főorvosaként kimutatta az aszeptikus (fertőzést megelőző) eljárások előnyeit a szülészetben és a sebészetben. A kórháznak, amelyben dolgozott, két szülészete volt. A halandóság és a gyermekágyi láz sokkal magasabb volt I. számú klinika szülészeti osztályán, mint a II. számú klinikán. Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után átjártak az I. számú klinika szülészeti osztályára, és ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandósokat. A II. számú klinikán a bábák nem végeztek boncolást, így a vérmérgezés harmadannyi esetben fordult elő a szegényebbeket kiszolgáló II. számú klinikán. Mikor a terhes nők vizsgálata előtt fertőtlenítőként bevezette a klórmész-oldatos kézmosást, a halálozás áprilistól az év végéig 18,27 %-ról 0,19 %-ra csökkent. Az antiszeptikum (fertőtlenítő) használata fokozatosan kórházi szabvánnyá vált, így Semmelweis Ignác a kézmosás orvosi gyakorlatba való bevezetésével számtalan életet mentett meg.

 

 

Az anyák megmentőjének szobra a lehető legjobb helyre került városunkban, hiszen a volt Zdravcentrum épületében a közeljövőben új egészségügyi szolgáltatásokat létesítenek. Valamint a mai napon hivatalosan is bejelentették, hogy a Zdravcentrum felveszi a Semmelweis Ignác Egészségközpont nevet is.

 

(komaromonline.sk – MA)

MEGOSZTÁS:

Hozzászólások

hozzászólás