komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Komáromiak a komáromiakért – A legnevesebb felvidéki előadók részvételével, támogatásból készül a komáromiak karácsonyi ajándéka

MEGOSZTÁS

Csütörtökön a Tiszti Pavilon dísztermében elkezdődött a Komáromi Jókai Színház és az Egressy Béni Városi Művelődési Központ (VMK) közös szervezésében a sok szempontból különlegesnek számító Ünnepváró című CD felvétele, melynek zenei rendezője Lakatos Róbert brácsaművész-zeneszerző, szakmai koordinátora pedig Varga Emese dramaturg.

Különleges, mert létrejöttét egy civil kezdeményezésnek köszönhetjük. Judr. Keszegh Margit és Kollár Zoltán vállalkozó látva, hogy kulturális intézményeink milyen rendkívül nehéz és kilátástalan helyzetbe kerültek, elindítottak egy támogatási kezdeményezést a színház és a művelődési központ javára, melyhez továbbra is bárki csatlakozhat. A megjelenést támogatók névsora a CD belső borítóján fel lesz tüntetve.

Miután JUDr. Keszegh Margit és Kollár Zoltán megkerestek minket, a Komáromi Jókai Színház direktorával, Gál Tamás színművésszel úgy döntöttünk, hogy a támogatást egy olyan megfogható dologra fordítjuk, mint egy CD, amivel ebben a kultúrafosztott világban kicsit kárpótolni tudjuk az elmaradt élményekért a komáromiakat. Az általunk megszólított felvidéki művészek kivétel nélkül azonnal igent mondtak. Terveink szerint december 10-én kerülhet forgalomba a rendkívül magas kulturális minőséget és műfaji sokszínűség képviselő hanghordozónk. A helyi művészektől, a helyi lakosságnak.” – meséli az előzményeket a VMK igazgatója Lakatos Róbert brácsaművész-zeneszerző.

Mindazok, akik a támogatóknak köszönhetően megvalósuló Ünnepváró című CD megvásárlása mellett döntenek, a helyi kulturális intézmények megmentéséért elindított nemes célt támogatják.

Az anyagi korlátok miatt limitált példányszámban megjelelő hanghordozó Dráfi Mátyás, Gál Tamás, Kiss Szilvia, Mokos Attila Rák Viktória Emmer Péter Derzsi György Fambauer Péter, Zsapka Attila , Vadkerti Imre, Bertók István , Lakatos Róbert, Hanusz Zoltán, Csiba Júlia, Siposs Dávid, Iván András ,Beliczay vonósnégyes, Kuczmann Ágnes felvételeivel járul hozzá a karácsonyi hangulat megteremtéséhez. – „Karácsony előtt az ember állandóan azon gondolkozik, mit tud adni a szeretteinek. Nekem a családom mellett van még egy nagy szerelmem, a közönség. Így amikor felkértek, hogy vegyek részt ennek a különleges karácsonyi lemeznek a felvételén, gondolkodás nélkül rábólintottam. Az egyik kedvenc ünnepi költeményemet, Ady Endre: Karácsony című alkotását választottam és szívből remélem, hogy a közönség ugyanolyan szeretettel fogja fogadni, ahogyan én azt a felvétel során előadtam.” – mondta a Tiszti Pavilonban felállított ideiglenes stúdióból kilépve Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész.

 

Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész

A szlovákiai magyar előadók karácsonyi albumának felvételére egymás után érkeztek az előadók. Pontosan. Láthatóan mindenkinek egyaránt szívügye a két kulturális intézményünk helyzetének javítása. Nem meglepő, hiszen a felvidéki magyarság első és legnagyobb kőszínháza a MATESZ jogutódjaként működő Komáromi Jókai Színház hatvannyolc éves történelme során soha nem volt olyan nehéz helyzetben, mint most, hogy a járványügyi megszorításokra hivatkozva a fenntartó Nyitra megyei önkormányzat a minimálisra csökkentette az intézmény támogatását. De hasonló cipőben jár az 1985- től sikeresen működő Egressy Béni Városi Művelődési Központ (VMK) is, melynek vezetősége tavasszal és most is kénytelen volt lemondani az előre meghirdetett koncerteket, előadásokat. Most már a nézőtér hosszú ideje üres. Túl hosszú ideje. Ugyan a függöny még nem hullott le. Még nem.

Békeidőben sem könnyű, akkor is pályázni kell folyamatosan. Most azonban, hogy kénytelenek voltunk bezárni még a nézőktől is elszakítottak minket. Számunkra fontos, hogy ne veszítsük el a kapcsolatot a nézőinkkel, ezért igyekszünk online térben értékesíteni az előadásainkat. Közben pedig a zárt ajtók mögött nagyban folyik a munka. Egy rendkívül átfogó oktatási segédanyagot készítünk a középiskolák és az alapiskolák felső tagozatos diákjainak művészeink előadásában. Ezzel párhuzamosan tervezzük egy országos szavalóverseny elindítását is. Nem tétlenkedünk. Az Ünnepvárón, öt felvidéki magyar a színművészet mellett az előadóművészetben is jártas színész vesz részt, és mindegyik általunk választott karácsonyi vers a szeretetről szól. Advent idején, magamról tudom, az emberek többet és intenzívebben foglalkoznak az olyan komoly kérdésekkel, mint a hazaszeretet, a család fontossága, az összetartozás és a keresztény kultúrára alapuló értékrend. Ebben az időszakban kicsit lelassulunk, átgondoljuk az életünket, felkészülünk lélekben az ünnepre. A karácsonyra. Ezek a versek, dalok az egész cd, ami egy felvidéki összművészeti összefogás eredménye, ebben segít. “– fűzte hozzá Gál Tamás Jászai Mari – díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház direktora.

 

Vadkerti Imre

A komáromi kulturális intézmények támogatását elindító kezdeményezés ötletgazdái, JUDr. Keszegh Margit és Kollár Zoltán lapunknak elmondták, hogy tisztában vannak vele, hogy a 2020-as év mindenki számára nehéz, sok család került nehéz helyzetbe, sokan veszítették el megszokott biztonságérzetüket, jövőképüket, sokaknak omlottak össze kártyavárként a terveik, de reménykednek benne, hogy mindazok, akik számára fontos a magyar kulturális intézmények és a magyar kultúra sorsa, ami identitásunk része, lehetőségükhöz mérten támogatják a kezdeményezést.

Az összefogáshoz csatlakozni vágyók JUDr. Keszegh Margitnál, Kollár Zoltánnál, valamint a VMK gazdasági igazgatójánál, Katona Gábornál, a 0917 749 692 -es telefonszámon érdeklődhetnek a részletekről.

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

hozzászólás