komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Matovič: Hosszú és nehéz téli időszak vár ránk

 

A Központi Válságstáb november 9-én, hétfőn tartott ülését követő sajtótájékoztatón hosszú idő után végre hallhattunk pár pozitív és bíztató mondatot Igor Matovič kormányfőtől.

Elmondta, hogy mivel az országos tesztelések hatékonysága bizonyította, hogy – „Ha ég a ház, már tudjuk mivel kell eloltani a tüzet. Egyelőre nem szerepel a terveink közt egy egész országra kiterjedő tesztelés. “

Legközelebb két hét múlva november 21-én és 22-én lesznek újabb tesztelések, ami azt a körülbelül 500 községet és 5 várost fogja érinteni, ahol a legutolsó tesztelés alkalmával még mindig 1% fölött volt a résztvevők fertőzöttségének aránya.

Hétfőn az ország 25 járási városában nyitottak a belügyminisztérium alá tartozó tűzoltóságokon mobil tesztállomást. Mint arról már írtunk, Komáromban a Szövetkezetek utcájában, a tűzoltó állomás udvarán nyílt, ahol a lakosok ingyen vehetnek részt a mintavételen. A határon át ingázóknak elég lesz kéthetente egyszer leteszteltetniük magukat.

A kormányfő elmondta azt is, hogy utasították a belügyminisztériumot újabb antigéntesztek és egészségügyi védőfelszerelés vásárlására, mert az állami tartalékalap készletei kimerülőben vannak.

A központi válságstáb javaslatára november 15-től további 90 napra meghosszabbítanák a már kihirdetett vészhelyzetet. A kijárási korlátozás idősávja viszont 23.00-tól 5.00 óráig lenne majd érvényben.

„Hosszú és nehéz téli időszak vár ránk, amit, ha az emberek a négy fal közt fognak tölteni elkerülhetetlenül nyomot fog hagyni a hangulatukon, ezáltal emelkedni fog a depressziósok száma.” – vetítette előre a kormányfő. Ezt pedig, ahogy azt Ján Mikas országos tisztifőorvos az országos tesztelés második fordulójának értékelése után is elmondta, a kormány szeretné elkerülni.

„Ha nem is egyik napról a másikra, de szeretnénk, ha az emberek visszatérhetnének a normális élethez. “– jelentette ki Igor Matovič, majd elmondta, hogy november 10-én tárgyal a vendéglátóipari, turisztikai és kulturális szféra képviselőivel a szolgáltatások, a mozik, a színházak és egyéb létesítmények megnyitásáról. A templomok megnyitásának lehetőségéről is értekezni fognak.

Matovič kijelentette, hogy az állam nem engedheti meg magának, hogy azok a gyerekek, akik szociálisan hátrányos helyzetű családokban élnek, ne járjanak iskolába, mert a távoktatásból való kimaradásuknak „beláthatatlan következményei lesznek”. A járvány első hulláma idején készült felmérés alapján 52 ezer tanulónak az alapvető szükségletei sincsenek megfelelően biztosítva, s nem rendelkeznek olyan számítástechnikai eszközökkel, amin keresztül elérhető lenne számukra az online oktatás. A segítségre szoruló gyerekek, akár már hétfőn visszatérhetnek az iskolákba. Arról ugyan nem szólt, hogy miképpen képzelik el ennek gyakorlati megoldását. Branislav Gröhling oktatási miniszter ezzel kapcsolatban korábban azt nyilatkozta az RTVS stábjának, hogy november 23-tól a középiskolás diákok, majd az alapiskolások is visszatérhetnének osztályaikba. Az még kérdéses, hogy az esetleges gócpontok kialakulásának megelőzésére miképpen tudják majd megoldani a diákok tesztelését.

A kormányfő beszámolt arról is, hogy mostantól Szlovákia a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szemaforját fogja követni az egyes országok járványügyi besorolásánál. (Jelenleg csak Vatikán zöld az öreg kontinens országai közül.) Ezzel kapcsolatban Roman Mikulec belügyminiszter elmondta, hogy a szomszédos államok közül jelenleg Magyarország, Ausztria és Lengyelország is vörös listán van, ezért ezekből az országokból csak negatív PCR- vagy antigén teszttel lehet belépni Szlovákia területére. Egyelőre, próbaként az ukrán határon indították el a tesztelést, de várhatóan november 15-től további tíz-tizenkét határátkelőhelyen vezetik be a kötelező tesztelés azok számára, akik nem rendelkeznek érvényes negatív teszttel. Számukra azonban a tesztelés fizetős lesz.

A kormányfő többször is elismételte, hogy a szigorítások és enyhítések üteme és mértéke kizárólag a fertőzöttek számától függ, ezért mindenkit óvatosságra, megfontoltságra és felelősségteljes viselkedésre kér. Véleménye szerint együtt elérhetjük, hogy az országban visszatérjen az élet egy óvatosabb, de normális kerékvágásba.

(komaromonline.sk, FL, nyitókép: trend.sk)

 

.

Hozzászólások

hozzászólás