komaromonline.sk
MOZAIK
Jön az évtized utolsó holdfogyatkozása
  •   

2019/1/19

Azok számára, akik 2018. július 27-én lemaradtak az évszázad talán legnagyobb holdfogyatkozásáról, van egy jó hírünk. Január 21-én megtekinthetik az évtized utolsó holdfogyatkozását.

Ilyen égi jelenségre akkor kerül sor, ha Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül, vagyis ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. Ekkor Holdunk egy kis időre eltűnik, de mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik, pont mint naplemente idején. Valamint a Hold a szokásosnál tízezerszer halványabb lesz.

Teljes holdfogyatkozás évente akár három alkalommal is történhet, azonban erre a következő három évben nem lesz példa Európában. A következő teljes holdfogyatkozás időpontja ugyanis 2022. május 16.

 

www.calendar-12.com

A jelenség ezúttal igazán különleges lesz, mert a Hold nagyon közel kerül a Földhöz és emiatt a szokásosnál nagyobbnak látszik majd. Január 21-én hajnali 4 óra 34 perc és 7 óra 51 között lesz érdemes kémlelni az eget, ahol a teljes holdfogyatkozás, – mely hozzávetőleg egy órán át tart majd – távcső nélkül is látható lesz.

(komaromonline.sk-MA)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook