komaromonline.sk
MOZAIK
Itt a farsang, áll a bál!
  •   

Vízkeresztkor, a múlt héten, szombaton kezdődött a farsang, amely az idén február 14-ig, Valentin-napig, a szerelmesek ünnepéig tart. Akkor lesz hamvazószerda, a húsvét előtti nagyböjt kezdete. Farsang idején hagyományosan kocsonyát készítünk, fánkot sütünk, jelmezt öltünk a karneválban. És bálba megyünk. Mit ígérnek az idei komáromi bálok? Utánajártunk.

Nem azért rendezzük farsang idején a Hagyományőrzők bálját, mert ilyenkor szokás, hanem, mert talán ez az időszak az, amikor még a hagyományőrzők és barátaik össze tudnak jönni, elbeszélgetni és együtt mulatni, mielőtt elkezdődne a sok programjuk, beindulna idei tevékenységük a hagyományőrzés és a magyarság összetartozásának öregbítése terén” – mondta Nagy Imre főszervező, a Kard Rendje és a Szarkaláb polgári társulások ügyvezetője.

A 4. Hagyományőrzők bálja január 13-án, szombaton 19.00 órakor kezdődik a Selye János Egyetem Konferencia Központjában. Első báljukat még a Pince klubban rendezték, a második a Selye János Egyetem aulájában pergett, két éve a tágas egyetemi étterem a helyszín. „Remélem ezt a helyet már nem nőjük ki, de ha mégis, mert van és lesz érdeklődő a bál iránt, akkor azt a helyzetet is megoldjuk valahogy” – mosolygott Nagy Imre. A hétvégi 4. hagyományőrzők bálja fellépői egyébként Vadkerti Imre, a Kormorán együttes énekese és Csordás Ákos, az X-Faktor felfedezettje, a Magyar Lovas Színház művészei lesznek.

 

Légy szép, vidám, és élvezd azt, hogy mások is azok! Ez a mottója a 6. Lehár bálnak, amely január 27-én, szombaton este hét órától a Tiszti pavilon patinás falai között várja az elegáns bálokat szerető társaságot.

A díszterembe valamennyi jegy elfogyott, a kisteremben, korlátozott számban, van még egy-két hely – tudtuk meg Klemen Terézia főszervezőtől, a Lehár Ferenc Polgári Társulás elnökétől. „Az idén mindenben újítunk, hiszen az a világhírű budapesti Rajkó Zenekar játssza majd a talpalávalót, amely tavaly októberben a spanyol királyi udvarban is fellépett. Fél órás váltásban jön majd a nem csak a környékünkön jól ismert DJ Čeku. Fellépnek még Derzsi György énekes és hivatásos táncosok is” – avatott be a Lehár bál háziasszonya. Elmondta, a nagyon változatos vacsorát és az éjféli gazdag terülj asztalkámat! az idén a Bella étterem biztosítja, süteményekről pedig a dél-komáromi Jánoska cukrászda gondoskodik. „Feltűnnek majd ismert színészek és további illusztris vendégek is megtisztelik az idei Lehár bált” – tette hozzá titokzatosan Klemen Terézia.

 

Vannak, akiknek nemcsak szórakozással, hanem munkával is telik a farsang. Közéjük tartozik Gyurász Ilda énekesnő, aki éppen a bálok miatt szereti az évnek ezt az időszakát. Elég sok fellépésünk van ebben az időszakban. A zenekar felépített köröket játszik. Lassú számokkal kezdünk, a végére felpörgetjük a ritmust, és a klasszikus magyar és külföldi retrón keresztül, eljutunk a mulatós számokig” – sorolta az énekesnő, aki szerint a báli divat a bál jellegétől függ. A fiatalok bálján és a sportbálon a férfiakra a sportos elegancia a jellemző, ám a hölgyek ruhában, frizurában és sminkben is odateszik magukat. A bálban mindenki a legjobb formáját szeretné hozni. Ő maga annak alapján választ fellépő ruhát, ahogy aznap éppen ébred, amilyen az aktuális hangulata.

Megtörtént, hogy egy bálba érkeztünk zenélni. Smink nélkül, civil ruhában behurcolkodtunk. Lepakoltunk, beálltunk, és felmentünk a szobára átöltözni. Felvettem a fellépő ruhát, kifestettem magam, megcsináltam a hajam, és lementem. A pincér kedvesen köszönt, hogy jó estét kívánok. Mondtam neki, elnézésedet kérem, de az előbb még együtt beszélgettünk odakint” – mesélte búcsúzóul Gyurász Ilda énekesnő.
(könci, fotó: internet)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook