komaromonline.sk
MOZAIK
Regényt írt a tizenkét éves Ádám!
  •   

Néhány hete jelent meg a komáromi Drozd Ádám első regénye, a Titanic. A mű négy barát szemszögéből meséli el a luxushajó 1912-es katasztrófáját. Elolvastuk. Élvezetes történet, sok fordulattal. Szinte hihetetlen, hogy a szerző még csak tizenkét éves, a Jókai Mór Alapiskola hetedikes tanulója.

 

Drozd Ádám, a regény írója

 

Számomra is meglepetés volt, amikor megjelent a könyv” – mondta Drozd Ádám, amikor személyesen találkoztunk. – „Előtte kiválasztottam a betűtípust, láttam a címoldalra került képet, amikor azonban a kezemben tartottam a kész könyvet, két percig szóhoz sem jutottam. 2016. április tizennyolcadikától 2017. január elsejéig írtam, iskola után, amikor elkészültem a leckével, a hétvégeken, az iskolai szünetekben. Először alaposan utánanéztem a kornak, az akkori szokásoknak, ruháknak, ételeknek, magának, a Titanicnak. Poprádon még egy szlovák könyvet is vásároltam, ami a luxusgőzösről szól. Megnéztem két filmet a hajó tragédiájáról. Az első verzió 6 oldalas volt, amit 57 oldalra bővítettem. A könyv végül 255 oldalas lett – sorolta a tanuló.
A regényben szereplő gyermekek, Hausleitner Mercedes, Stirber Bianka és Molnár Dominik valós személyek. „Az osztálytársaim voltak” – árulta el a szerző, aki magát is a történetbe írta. „Izgalmas érzés volt elképzelni, hogy állok a hajó orrában, és látom a jéghegyet. A fő gonosz figuráját egy régebbi Titanic-filmben láttam. Ott szélhámos volt, itt a gyermekeket kergető gonosz figura” – avatott be Drozd Ádám.
Már készül a folytatás. A Britannic négy évvel a Titanic katasztrófája után játszódik, és az a hajó is elsüllyed. „Harminchat oldal után, most újraírom a Britannic első fejezetét, a kilencedik oldalnál tartok. Pár napja kezdtem, júliusra tervezem a befejezést. Párhuzamosan írok még egy történetet, teljesen más szereplőkkel. Abból már nyolcvannyolc oldal van kész” – tette hozzá a tizenkét éves író, aki szabadidejében sokat olvas, heti vendég a könyvesboltokban. Ádám a rajzolásban is menő, nyert már rajzversenyt, nagyon szeret fotózni. Két éve pedig kalapot hord, mert egyedinek és stílusosnak tartja.

 

 

Ez volt az első kézirat, amit Ádám megengedett, hogy elolvassam” – vette át a szót Padlovics Ágnes újságíró, Drozd Ádám édesanyja. „Tudtuk, hogy ír, mindig pötyögött a laptopon, de sohasem hagyta, hogy beleolvassak. Tavaly nyár elején odaadta a Titanicot, az egész nyaram azzal telt, hogy ezt az óriási mennyiséget elolvastam. Akkor eldöntöttem, hogy legyen ebből egy könyv, hogy a gyermekem visszajelzést kapjon arról, amit csinál; lássa, mennyire értelmes dolog az írott szóval foglalkozni. Jómagam is abból élek” – fogalmazott a büszke édesanya, aki a nyomdai előkészítést Czékus Péter barátja segítségével valósította meg. „Jött apa fényképe, a bátyó rajza, és így lett ebből könyv” – tudatta.

 

A kiadott “Titanic” c. könyv. (fotó/facebook)

 

A Titanic a DPH (Drozd-Padlovics-Hupka) Könyvek sorozat első darabja. „Ha lesz energiánk, kedvünk, Ádámnak pedig ihlete, biztosan kiadunk további könyveket. A Titanicot saját kiadásban negyven példányban nyomtattuk ki. A következő kiadáshoz támogatót kerestünk, és minimum újabb ötven példány jelenik majd meg, annál is inkább, mert Ádámot már két helyszínre hívták író-olvasó találkozóra. Olyan gyerekek, akiknek nem szokása az olvasás, miután belelapoztak a regénybe, kértek Ádámtól könyvet. Vannak szakemberek, akik azzal foglalkoznak, hogy a gyermekeket olvasásra szoktassák. Mi pedig így csináljuk” – nyilatkozta Padlovics Ágnes.

(könci, fotó: Milan Drozd és Drozd Ádám)


  •   

Hozzászólások

hozzászólás

komaromonline.sk

Like Us On Facebook