komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Dr. Ipóth válaszol: Nyár és a nőgyógyászati problémák

2019/7/29

A nyári szabadságok idején hajlamosak vagyunk óvatlanabbul, szabadosabban  élni, és viselkedni, mint a megszokott hétköznapokon. De, mire is figyeljenek oda a nők a nyaralás alatt, és a meleg nyári napokon, hogy a nyár örömeit maradéktalanul ki tudják élvezni? Melyek azok a nőgyógyászati problémák melyek erre az időszakra leginkább jellemzőek? Kérdéseinkre a válaszokat MUDr. Ipóth Szilárd, komáromi szülész-nőgyógyász adta meg.

Nyaranta egyre több hölgy keres fel azzal a kéréssel, – kezdi a doktor úr –  hogy szeretné a menstruációjának az időpontját megváltoztatni, hogy gondtalanul élvezhesse az üdülést. Erre ma már hormonális készítmények segítségével lehetőség van. De mindenképpen ajánlott a ciklus eltolását két-három hónappal korábban, fokozatosan elkezdeni, mert akkor meg tudjuk kímélni a szervezet hormonháztartását a hirtelen, drasztikus közbelépéstől. Egyszerűbb a helyzet fogamzásgátló tablettát szedő nőknél. Esetükben a tabletta szedését a 21. napon nem szükséges befejezni, ellenkezőleg mindjárt el kell kezdeni szedni a következő ciklusra felírt tablettákat.  De mivel a fogamzásgátlóknak nem ez az eredeti rendeltetésük, évente egyszer, legfeljebb kétszer lehet a segítségükkel beavatkozni a menstruációs ciklus természetes menetébe. Nyáron egyébként sokkal többször megesik, hogy a hölgyek elfelejtik bevenni a fogamzásgátló tablettát, vagy otthon felejtik, mint általában. Ilyenkor sajnos már nem megbízható. De a klíma- és étrendváltozás okozta hányás is befolyásolja a hatását, így ezekben az esetekben szintén ajánlott a nem kívánt terhesség ellen más módon is védekezni. 

Amennyiben valaki megfeledkezik a védekezésről, mit tehet utólag?

Ma már korszerű esemény utáni tabletták vannak forgalomban. Amennyiben valaki hetvenkét órán belül felkeresi a nőgyógyászát – mivel csak receptre kapható – és beveszi a tablettát, még kilehet zárni egy esetleges terhesség kockázatát. A gyógyszer ugyanis segít megakadályozni a megtermékenyített petesejt anyaméhbe való beágyazódását. Ajánlatos azonban mindjárt az óvatlan aktus után orvoshoz fordulni, mert az idő elteltével arányosan veszít a hatékonyságából. A sürgősségi fogamzásgátlás természetesen nem ideális módja a nem kívánt terhesség megelőzésének, csak kivételesen, váratlan helyzetekben javasoljuk alkalmazását, mivel rendkívül magas hormontartalmuk és felboríthatják a szabályos menstruációs ciklus rendszerességét.  Évente legfeljebb egyszer ajánlott a használatuk. Ráadásul a sürgősségi fogamzásgátlók elég drágák, és mivel a betegbiztosító nem támogatja, így teljes árban a betegnek kell megtéríteni az árát. 

A nyári hónapokban nagyon sok nő életét keseríti meg a hüvelyfertőzés. Mi ennek az oka?

Valóban, a lokális hüvelygyulladások a nyári hónapokban jóval gyakrabban jelentkeznek, mint általában. A kiváltó okok közt leginkább gombás fertőzések állnak. Ezeknek a gombáknak a nagy része mindig jelen van a normál hüvelyflórában, de az egészséges szervezetben a kórokozók szaporodását a hüvelyflóra bonyolult egyensúlyi rendszere (a hüvelyben lévő laktobacilusok, amelyek a hüvelyi pH-t szabályozzák) gátolja.  Ez azonban igen érzékeny, külső vagy belső hatások (antibiotikumok, fogamzásgátlók, immunrendszer legyengülése) könnyen felboríthatják. Ezeknek a kellemetlen fertőzéseknek lényegesen nagyobb az előfordulása azoknál a hölgyeknél, akik nem természetes vizekben fürödnek, hanem strandokon, medencékben, wellnessekben.   A természetes folyóvizekben, és a tengerekben minimális a fertőzés veszélye. A leggyakoribb gombás fertőzést a candida albicans okozza, melynek a tünetei közé a rendkívül kellemetlen hüvelyi viszketés, égő érzés és a sűrű fehér hüvelyi váladék tartozik. Ma már szinte mindenütt kaphatóak azok a recept nélkül is azok a készítmények (Canesten, Canesten combi) melyekkel pár nap alatt orvosolható a probléma. De kezelni mindenképpen kell, mert különben nagymértékben elszaporodhatnak a kórokozók, és akkor már sokkal nehezebb, hosszadalmasabb a kezelése. Nyaralás előtt ajánlatos lactobacilus kapszulák szedésével felerősíteni a szervezetet, így csökken a fertőzés kockázata. 

A nyári időszakban orvosi szempontból mennyire ajánlott a tampon használata?

A meleg, nyári napokon mindenképpen minimalizálni kellene a tampon használatát, mert a hőmérséklet emelkedésével arányosan növekszik a baktériumok száma a nedves tamponban, ráadásul gátolja a hüvely természetes öntisztulását. Természetesen, ha már nem olyan erős a vérzés, lehet úszni, fürödni tamponnal, ám azt fürdés befejeztével azonnal el kell távolítani. De ezen kívül, ha csak lehet, ne használják, mert a fertőzések, gyulladások nagyon sokszor a tampon használatával hozhatók összefüggésbe. 

A szabadságok alatt sokan szabadosabban viselkednek, mint egyébként. Milyen kockázatokat rejtenek a nyári fellángolások?

Sokan úgy gondolják, hogy csak a nem kívánt terhesség miatt fontos a biztonságos szex, miközben megfelejtkeznek arról, hogy egyetlen aktus alatt is elkaphatók a nemi úton terjedő betegségek. Ezekkel szemben pedig a legbiztonságosabban óvszer használatával lehet védekezni.  A védekezés elmulasztása, illetve bármilyen „baleset” esetén itthon mindenképpen fel kell keresni a nőgyógyászt, aki ellenőrizheti, nem alakult-e ki valamilyen fertőzés. A nemi úton terjedő betegségek közül a régi nagy „klasszikusokat” , mint a szifilisz, gonorchea sikerült visszaszorítani, viszont az utóbbi években egyre nagyobb mértékben terjed újabb STD ( sexually transferred desease) betegségek. Ezek közül nem rég még a chlamydia volt a legelterjedtebb, ma viszont az ureoplazma, mikoplazma leggyakrabban előforduló . Ezek rendkívül veszélyesebbek, mivel komoly panaszokat ritkán okoznak, viszont ha nincsenek időben diagnosztizálva és kezelve súlyos következményekkel járhatnak. A méhbe, a petevezetékbe és a petefészekbe megtelepedve ugyanis súlyos gyulladásokat okozhatnak, melynek következménye akár terméketlenség is lehet. Minden ötödik érintett nőnek le kell mondania a gyermekről, míg a többieknél a méhen kívüli terhesség (elsősorban a petevezeték elzáródása miatt) kockázata jelentősen megnő. Ezeken kívül gyakori nemi úton terjedő betegség még a herpesz genitális is. Ez komoly betegséget nem okoz, és a nemi szerven megjelenő égő-viszkető hólyagocskák pár nap alatt eltűnnek, de a vírus továbbra is a szervezetben marad. A még meg nem született kisbabák számára viszont az anyai szervezet fertőzöttsége életveszélyes, ezért ha az anya fertőződött, és a vírus éppen aktív stádiumban van, mindenképpen ajánlott a császármetszés. Mint általában a legtöbb szexuális úton terjedő betegség, ezek sem okoznak látható klinikai tüneteket a férfiaknál, ők többnyire csupán hordozók. Viszont ha valakinél nemi úton terjedő betegséget diagnosztizálnak, akkor a partnerét, esetleg partnereit is kezeltetni kell, hogy az újrafertőződés megelőzése végett.

A női populációt érintő ráktípusok közt a második helyen a méhnyakrák van, melynek kialakulásáért a humán papillóma vírus a felelős. Ez a nemi úton történő fertőzések közé sorolható?

Igen, a HPV szexuális úton terjed. A vírusfertőzés ugyanis kóros sejtek növekedését idézheti elő a méhnyakon. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb HPV-fertőzött nőben nem alakul ki méhnyakrák, viszont a megbetegedetteknek a 80%-ban kimutatták a vírus jelenlétét.  Egyelőre a HPV okozta fertőzés még nem gyógyítható, nincs ellene gyógyszer, így a hangsúlyt mindenképpen a megelőzésre kell helyeznünk.  Védőoltás viszont a fiatal lányok számára már van. Ezt a legideálisabb tizenenéves korban, még a nemi élet megkezdése előtt beadatni. A felső korhatár negyvenöt év. Hazánkban ezt a védőoltást 2019 januárjától a betegbiztosítók már támogatják.

(komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás