komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Halmo Eduard: A komáromi chiliben a gadóci sárkányok tüze rejlik

2019/9/14

az interjút készítette Janković Nóra

 

 

 

Egy igazán jó magyaros étel szinte elképzelhetetlen jó féle csípős paprika nélkül. Piroslott is a kertekben, tornácok és ereszek alatt jobbágynál és grófnál, még a Csallóköz legendás tündérei is rajongtak érte, csak a sárkányok panaszkodtak, nem elég csípős, nem elég tüzes. Talán még ma is itt búslakodnának, ha nem találkoztak volna az Eduardo´s chili paprikával, ahogy azt a gadóci biofarm termékeinek logóján olvashatjuk. De vajon miért kezdett el egy sikeres vállalkozó, az Anaplast cég tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Halmo Eduárd chilit termeszteni?

Mondhatni, belenőtem a gazdálkodásba. A nagyszüleim telkén, ahol később mi építkeztünk is, a szüleim még a kilencvenes években elkezdtek paprikát, paradicsomot, zöldségeket termeszteni. Mivel mi a testvéremmel, a nagyszüleinktől, a szüleinktől azt a példát láttuk, hogy az ember nem ücsöröghet tétlenül, és nem húzhatja ki magát a munka alól, már egész fiatalon segítettem nekik mindenben. Igy aztán nemcsak a ház körüli férfimunkákat tanultam el tőlük, de a kerti elfoglaltságokat is. Megfogott, érdekelt, így amikor szakmát kellett választanom, a Gadóci Mezőgazdasági Szakközépiskola általános mezőgazdasági technikus képzésére jelentkeztem. Sajnos a rendszerváltás után a Csallóközben egymás után zártak be a mezőgazdasági cégek, így más területeken dolgoztam. Majd elkezdtem vállalkozni. Közben pedig hobbiból egyre gyakrabban álltam a tűzhely mellé. Jó ételt azonban kizárólag jó alapanyagokból lehet készíteni. Egy igazán ütős mexikói vagy magyaros étel kiváló minőségű, igazán „harapós” csípős paprika nélkül soha nem lesz az igazi.

Még a magyar cseresznyepaprikánál is erősebb ízeket keresett?

Igen. Nagyságrendekkel erősebbet. Aztán egyszer a nyitrai Agrokomplexen felfigyeltem a pompás chilikre. Mindegyik palántának más árnyalatú volt a levele, a halványtól a sötétzöldig, más színű és formájú a termése. Annyira változatosak voltak, annyira szépek, hogy elhatároztam, ültetek az üvegházunkba. Magunknak.

 

 

Könnyű volt beszerezni a magokat?

Pár fajtáét sikerült itthon beszereznem, de nagyrészt az interneten rendeltem – Csehországból Olaszországból, Németországból, Peruból, Kínából, Amerikából és Finnországból. Sokan nem is gondolnák, hogy ebben az északi, nem éppen napfényes országban vannak Európa legjobb chili farmjai. Onnét származnak a legkülönlegesebb és legjobb minőségű paprikáink. Száznegyven fajtával indítottam, amiből jó ötven hazánkban kuriózumnak számít. Aztán jöttek sorban a meglepetések. A thai például hihetetlenül bőséges termést hozott, 3-400 paprika volt egy tőn. A jellegzetesen trópusi ízű Capsicum chinesen, ami a Habanerok közé tartozik, a fele sem volt, viszont amikor az elsőt megkóstoltam azt gondoltam, hogy itt a vég. Haláli csípős. Erre én se voltam felkészülve. Ráadásul a chili csípős ízéért felelős kapszaicin vízben nem oldódik, hiába is próbálja meg enyhíteni vele a belső lángolását az ember. És elkövettem azt a hibát, hogy védőkesztyű nélkül szedtem le, és dolgoztam fel. Egész éjjel nem tudtam aludni a fájdalomtól annyira égett a kezem, a szemem. Tanultam belőle.

A chili termesztés megkövetel valami különleges technológiát, vagy ugyanúgy kell gondoskodni róluk, mint a hazánkban őshonos paprika fajtákról?

Talán a legnagyobb különbség abban van, hogy sokkal melegebb, páradúsabb üvegházi körülményeket kell nekik biztosítani. Két évesnél öregebb magot pedig nemigen érdemes elültetni. Az sem mindegy, hogy hová ültetjük, mert a chili önporzó, és ha egymás mellé különböző fajtákat teszünk, megeshet, hogy a végén egy egészen más paprikánk lesz, mint amire számítottunk. Volt olyan paprikánk, amelyiknek az érési ideje 360 nap volt. Egy éven át kellett folyamatosan fűtenünk az üvegházat, ugyanis ha a hőmérséklet 15°,C alá csökken, akkor mélynyugalmi állapotba kerülnek. A legnehezebb átteleltetni a Capsicum anuum fajtákat, mint amilyen a Jalapeno is.

Termékei a forgalmazásuktól eltelt három év alatt kinőtték a várost, sőt az országot is, hiszen már eljutottak Ausztriába, Hollandiába is. Jelenleg hány tétel szerepel a kínálatukban?

Tavasszal hatezer tövet ültettünk ki, hogy a jelenlegi közel 30 termékünkhöz legyen elég alapanyagunk. Ezeknek egy része limitált, kis szériás termék. Az összes szószt, a lekvárokat, a savanyúságokat, a saját családi receptúránk alapján készítjük bio minőségben. A tésztákhoz, húsokhoz, levesekhez pompásan illeszkedő chilis pasztát úgy jó tizenöt évvel ezelőtt készítettem el először a családi „ínyencségnek”. Mivel nagyon szeretek ötletelni, kísérletezni az ízekkel, a fűszernövényekkel, így rendre nemcsak teljesen új termékekkel bővül a palettánk, de a már meglévők ízvilágát is színesítjük egy-egy újabb és újabb fűszernövény hozzáadásával. A Karibi chili szószunknak, ami az egyik legkülönlegesebb, nyolc fajta saját termesztésű fűszer kölcsönöz egyedi ízvilágot. Fajtától függ, mert némelyiknek, így a Thaiföldről eredő srirachának is, már önmagában is annyira gazdag az ízvilága, hogy són, almaeseten és egy kis cukron kívül más lényegi összetevőt nem tartalmaz. Adalékanyagot, színezéket és tartósítószert pedig egyáltalán nem használunk!

 

 

Gondolom, akkor már a „családi“ vállalkozás kereteit túlnőtte a cég!

Szedésnél szoktak segíteni a barátaim. A többi munkát, a magvetéstől az értékesítésig, amiben a feleségem Anita a partnerem, családon belül osztjuk el. Édesapám is rengeteget segít. Idővel csak annyi változott, hogy már nem a házunk konyhájában rotyognak a chilis kondérok, hanem van egy külön erre a célra kialakított „nyári-konyhánk“. Gyakran még jóval éjfél után is ott foglalatoskodom. Ez már nem hobbi, inkább szenvedély.

A múlt évben az Eduardo´s Chilli Farm kézművestermékei megkapták a Dunamente regionális termék minősítést. Feltételezem, hogy ennek a komoly elismerésnek az odaítélésében közrejátszott az is, hogy az Önök termékei kiváló bio minőségben, hozzáadott tartósítószerek nélkül kerülnek a polcokra. Pontosan mitől lesz egy termék „bio”?

A kártevők és betegségek elszaporodását ill. elhatalmasodását permetezés és szintetikus mérgek helyett természetes védekezéssel, növénytársítással igyekszünk megelőzni. Egyes kártevő rovarok némelyik növényt, mint a büdöskét, zsályát, mentát, rozmaringot, dohányt nem kedvelik, sőt egyenesen kerülik a közelségüket. Volt azonban év, amikor a viaszos pajzstetü-invázióval szemben már csak permetezéssel tudtuk felvenni a harcot. Sokan nem is gondolnák, hogy a különféle lepkék hernyói mennyire kedvelik a Trinidad and Tobago szigetekről származó vastag húsú Moruga Scorpion chili paprikát, ami 2012-ig világrekorder volt a maga csípősségével. Műtrágya helyett pedig csak állati eredetű szerves, marha ill. juh trágyával dúsítjuk a földet. Mindemellett, két kisgyerek apukájaként rendkívül fontos számomra a környezetvédelem, a környezettudatos életmód. Mivel most rajtunk múlik, hogy milyen körülmények közt fog majd élni földünkön a következő generáció, 2019 elejétől termékeink csomagolásához már nem műanyag palackokat, hanem újrahasznosítható üvegeket használunk.

 

 

Miben különböznek az Önök termékei a piacon kapható hasonló külföldi áruktól?

Elméletileg a paprika ízvilágának, legyen az bármelyik chili fajta, – Habanero, Jalapeńo, Cayenne pepper – a világ minden pontján ugyanolyannak kellene lennie, de valójában mégis mind más. A karakteres, jellegzetes trópusi vagy éppen gyümölcsös íz természetesen továbbra is megmarad, de mivel a termesztés helye, a talaj tulajdonságai, a víz minősége nagy hatással van a növényekre, így valójában mind más. Egyedi. Igy a mi paprikáinkban, mint a környéken megtermesztett zöldségekben is, ott van a jellegzetes csallóközi ízvilág. Ahogy minden csallóközi terményben. Sehol nem találkozhatunk olyan harmonikus, gazdag ízvilágú paradicsommal, még a mediterán térségekben sem, mint ami a mi kíváló termőföldjeinknek köszönhetően nálunk megterem. Jobban kellene ezt értékelnünk. Egy helyi fogyasztókat és piacot megcélzó termék logójának megtervezéséhez pedig olyan helyi grafikust kerestem, aki ismeri Csallóköz múltját, és legendás világát.

 

 

Az amerikai vagy az angol családok kertjének, konyhájának szinte alaptartozéka a chili. A mi gasztronómiánkban, itt a Csallóközben mennyire elterjedt a  használata?

Egyre nagyobb az igény. Felfutóban van. Termékeink iránt egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az éttermek is. Számukra ugyanis fantasztikus lehetőség rejlik az egyedi készítmények felhasználásában, mivel így garantáltan páratlan újdonságokkal bővíthetik az étlapjukat. Jó érzés, hogy egyre több külföldi étterem séfje rendeli a mi paprikáinkat, és termékeinket, mert ez is azt mutatja, hogy jó úton haladunk . Sajnos a helyi vendéglátóipari egységek többnyire még a külföldi termékeket preferálják. Remélem idővel ez változni fog. Egyre többen bíztatnak, hogy pályázzak a termékeinkkel külföldi veresenyeken, de engem annyira nem vonz. Nem a siker, nem valami nemzetközi brand kiépítése a célom, hanem, hogy a csípős távoli ízek rajongói elmondhassák, nekik az Eduardo´s chili a kedvencük.

(komaromonline.sk – Janković Nóra, fotók FB)

Hozzászólások

hozzászólás