komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Ars Sacra és XXVIII. Harmonia Sacra Danubiana Fesztivál Komáromban

2019/9/13

Minden év szeptember harmadik hetén, a Kulturális Örökség Napjaival egy időben rendezik meg Magyarország első szakrális művészeti ünnepségsorozatát, az Ars Sacra Fesztivált. Szeptember 14. és 22. között több száz ingyenes programmal várják az érdeklődőket, s ez Komáromban sem lesz másként.

Az Ars Sacra Fesztivál küldetése, hogy értékes művészeti eseményeken találkozzon a mai kor embere, a hagyományos európai kultúrával.

‘II. János Pál pápa, Ecclesia in Europa című enciklikájában megújulásra hívta Európa nagyvárosait, hogy új lendülettel, a jelenkor kihívásainak megfelelően mutassák be hitük gazdagságát a világnak. II. János Pál pápa indítására Bécs, Párizs, Lisszabon és Brüsszel főpásztorainak közös elhatározásával, valamint az Emmanuel Közösség támogatásával megfogalmazódott a városmissziók terve. Budapest hamar csatlakozott a kezdeményezéshez, Erdő Péter bíboros 2007-re hirdette meg a városmisszió évét. Hogy bekapcsolódhassanak a missziós feladatba, alakították meg a szervezők az Ars Sacra Fesztivált és a Nyitott Templomok Napját, melyek a művészetek segítségével szólítják meg Budapest város különböző vallású, világnézetű lakóit. 2007 óta minden évben megrendezik a fesztivált, mely nem sokkal később országossá lett, majd a határokon átívelve próbálják egyre nagyobb körben hirdetni és erősíteni a valódi értékek iránti igényt’- tudtuk meg Stubendek Lászlótól, az esemény főszervezőjétől.

Egyúttal, immáron huszonnyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a Harmonia Sacra Danubiana Egyházzenei Fesztivál Komáromban, mely tulajdonképpen zenei fesztiválnak indult, azonban fokozatosan egyházművészeti fesztivál jelleget öltött.  A hangversenyek, koncertek mellett ugyanis több vallási témájú kiállítás is nyílik.

‘Nem véletlen, hogy minden év őszén zajlik az eseménysorozat. Az őszi, októberi időszakhoz ugyanis több évforduló, jeles nap kötődik. Liszt Ferenc, aki világi művek mellett számos egyházi zeneművet hagyott ránk, 1811. október 22-én született. Az ő tiszteletére három kiváló orgonaművész játszik majd a bazilika történelmi orgonáján. A másik évforduló Komárom városához kötődik: a Szent András-bazilikát, amely az 1849-es nagy tűzvészben leégett, újjáépítették és 1860. október 28-án szentelték fel ismét’ – tudtuk meg Stubendek Lászlótól.

 

Az Ars Sacra és a XXVIII. Harmonia Sacra Danubiana fesztivál részletes komáromi programja:

KIÁLLÍTÁS

Žlutický kancionál – Žlutice-i kancionálé
Hatalmas (63 × 40 × 16 cm), 28 kg súlyú, gazdagon illusztrált, kézzel írt, latin és cseh nyelvű kottás egyházi szertartáskönyv 1558-ból.

Az énekeskönyvet 1550-ben rendelte meg Žlutice (németül Luditz) Nyugat-csehországi városka elöljárósága Jan Táborský prágai kódexíró műhelyében, és először 1558-ban, körbenállva az éneklőszéket, a virágvasárnapi szertartásokat végezték belőle.
A kancionálé a Cseh Köztársaság Nemzeti Kultúremléke és a Nemzeti Írásbeliség Emlékei Könyvtár egyik legértékesebb, féltve őrzött példánya.
A most Komáromban bemutatott kancionálé az eredeti példány tökéletesen hű mása.

Időpont:
2019. szeptember 15. (vasárnap), 10:00- szlovák nyelvű megnyitó; 12:00 -magyar nyelvű megnyitó
Helyszín:
Szent András-bazilika, oratórium. Komárom, Nádor u. 11.

ELŐADÁS

Halld, Izrael!
Bajcsi Ildikó, a Szlovákiai Mária Rádió alelnöke vetített-képes élménybeszámolója a Szentföldön tett látogatásáról.

Bajcsi Ildikó immár negyedszer látogatta meg a Biblia földjét. Az ott tapasztalt élményeit osztja meg a komáromi hallgatósággal.

Időpont:
2019. szeptember 12. (csütörtök), 18:30
Helyszín:
Róm. Katolikus Plébánia, nagyterem, Komárom, Nádor u. 9.

HANGVERSENY

Komáromi orgonaesték I
Přemysl Kšica prágai orgonaművész koncertje a Szent András-bazilika történelmi orgonáján

Időpont:
2019. szeptember 22. (vasárnap), 19:00
Helyszín:
Szent András-bazilika, Komárom, Nádor u. 11.

KIÁLLÍTÁS

Mátyás király kálváriája
Krisztus kereszthalálát ábrázoló, magas (72 cm magas, fél kg súlyú), gazdagon díszített, gótikus-reneszánsz szobrászati mű.
Mátyás király kálváriája az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár legértékesebb darabja, egy építészeti keretbe folalt talpas, arany kereszt. Magyarország legnagyobb ékszerkincse. Tiszta aranyból készült, és igazgyöngyökkel, drágakövekkel, szobrászzománccal díszítették. A felső része a korábbi. Ez egy francia ötvös munkája. Talapzata 1480 körül készült és Mátyás király címere díszíti. A kereszt Mátyás kincstárából Bakócz Tamás érsekhez, tőle pedig az esztergomi kincstárhoz került.
A most, Komáromban bemutatott Kálvária az eredeti példány tökéletes mása.

Időpont:
2019. szeptember 22.; 29. (vasárnap), 12:00
Helyszín:
Szent András-bazilika, oratórium. Komárom, Nádor u. 11.

KIÁLLÍTÁS

Szakrális természet
Gadányi Jenő (1896 – 1960) festőművész kiállítása

Gadányi Jenő a XX. Századi modern magyar festészet egyik jeles alakja. Hagyatékát Rainer Péter építész, a festő unokája gondozza, aki egyben a kiállítás kurátora is.

Időpont:
2019. október 4. (péntek), 17:00
Helyszín:
Duna Menti Múzeum, Zichy-palota, Komárom, Klapka tér 9.

HANGVERSENY

Komáromi orgonaesték II
Kováts Péter esztergomi orgonaművész koncertje a Szent András-bazilika történelmi orgonáján

Időpont:
2019. október 6. (vasárnap), 19:00
Helyszín:
Szent András-bazilika, Komárom, Nádor u. 11.

HANGVERSENY
A MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje

Közvetlenül a háború utáni újjáépítési időszakban, 1945-ben hozta létre a Magyar Államvasutak akkori igazgatója, Varga László a vállalat saját szimfonikus zenekarát.Az eleinte inkább fúvós együttesekből összeállt zenekar fokozatosan hivatásos nagyzenekarrá vált.
Ma az orsszág egyik legelismertebb vezető nagyzenekara évenkénti 100-120 koncerttel.
1937-ben a Dél-komáromi Jázus Szíve nagytemplom felszentelésekor Beliczai Gyula, komáromi zeneszerző F-dúr miséjét énekelték a komáromi énekkarok a MÁV akkori zenekarának kíséretében.

Időpont:
2019. október 19. (szombat), 18:00
Helyszín:
Szent András-bazilika, Komárom, Nádor u. 11.

HANGVERSENY

Komáromi orgonaesték III
Szabó Imre pozsonyi orgonaművész koncertje a Szent András-bazilika történelmi orgonáján

Időpont:
2019. október 20. (vasárnap), 18:00
Helyszín:
Szent András-bazilika, Komárom, Nádor u. 11.

HANGVERSENY
A komáromi Selye János Gimnázium testvériskolájának, a budapesti Szent István Gimnázium Jubileumi Szimfonikus Zenekaránal koncertje

A zenekar 1995. október 1-jén, a Zene Világnapján alakult meg a gimnázium egykori diákjaiból, oktatóiból az iskola 40 éves jubileumának megünneplésére.
Többségükben  amatőr  zenészek,  akik  napi elfoglaltságuk  mellett  zenélnek.  A mintegy 50 fős zenekar többgenerációsnak is mondható,  mert  egyre  gyakrabban  fordul  elő,  hogy szülők és gyermekeik együtt muzsikálnak benne.

Műsor:
J.S. Bach: “Jauchzet Gott in allen Landen” Kantáta BWV 51
W.A.Mozart: Esz-dúr kürtverseny K.447
F. Poulenc: g-moll orgonaverseny FP 93

Közreműködnek:
Szarka-Sipos Katalin – szoprán
Préda László – trombita
Seeman László – kürt
Mészáros Zsolt Máté – orgona
Vezényel:  Juhász Bence

Időpont:
2019. október 26. (szombat), 18:00
Helyszín:
Szent András-bazilika, Komárom, Nádor u. 11.

(komaromonline.sk-MA)

Hozzászólások

hozzászólás