komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Szeptember tizedikéig látogatható a Limes Galériában az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé kiállítása

 

Az év legjelentősebb képzőművészeti eseményének lehettek tanúi mindazok, akik augusztus 6-án, pénteken részt vettek az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé tárlatmegnyitóján a komáromi Limes Galériában. A nemzetközi seregszemlén összesen hetven, – felvidéki, erdélyi, kárpátaljai, délvidéki, magyarországi és a cseh diaszpórában élő – művész, százhuszonegy alkotással mutatkozott be.

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület (FEMSZE), a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány és a Palatinus Polgári Társulás professzionális képző- és iparművészek számára meghirdetett pályázatának témája az Elmozdulás volt, így a biennálén kiállított művek fő vezérfonalát a mozgás, a helyzetváltoztatás és a kerékpár motívuma adta meg. A kerékpárhoz kapcsolódó kerék, ami rendkívül gazdag jelentéskörrel bír, többek közt szimbolizálja az örök körforgást, a visszatérést, az újrakezdést, a megújulást és ahogy a kiállítás kurátora Miglinczi Éva művészetmenedzser a tárlat megnyitóján mondta, a szabadságot és az útkeresést is.

A művészek által feltett kérdésekre – „Ki vagyok? Mit csinálok? “– a válaszokat a kiállításon látható művek, amelyeknek reprodukciói szerepelnek a Ferenczy Noémi-díjas Szabó Andrea
tervező-grafikusművész tervezésében kiadott rendkívül igényes és a szöveges rész tördelésével a témára rendkívül jól reflektáló katalógusban is, rejtik magukban a válaszokat.

 

 

A válaszok, ha individuális szinten eltérőek is, néha nehezebben, néha könnyebben értelmezhetőek vagy éppen dekódolhatóak, összességében mégis hasonlóak, hiszen, amint azt Miglinczi Éva is idézte, Keppel Márton művészettörténész katalógusban írt előszavából „A magyarság területi széttagolódásának geopolitikai különbözőségét a művészet határtalan egyetemessége oldja fel, amely egy magasabb minőségű értékközösségben egyesíti a részeket. A FEMSZE égisze alatt egyesült felvidéki művészek csoportja az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé megrendezésével reflektál a külhoni és az anyaországi magyarság kulturális identitásának egyenértékűségére. (…) A Kárpát-medencei magyarság sorsfordulásának szimbolikus pályaíve a vonatkoztatási rendszer függvényében egyfelől elmozdulást mutat az időben, másrészről egyszersmind változatlan állapotban képes megőrizni az egységet a térben.”

 

 

A díjátadó ünnepséggel egybekötött biennálé megnyitóján Komárom polgármestere, Keszegh Béla hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli az új tradíció elindítását és nagyon fontosnak tartja, hogy a kortárs művészeteknek, melyek a ma emberét érintő aktuális témákkal foglalkoznak és a mai kor kihívásait és szellemiségét közvetítik, megfelelő teret és arányokat biztosítsunk a klasszikus művészetek mellett. Köszöntőjét azzal a gondolattal zárta, mi szerint „a lelkünket is táplálni kell, ehhez pedig fontosak az esztétikai élmények és azok a találkozások a művészetekkel, melyek teljessé tesznek bennünket. “

 

 

Komárom polgármesterét követően Stefanovits Péter, Munkácsy Mihály-díjas grafikus a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) képzőművészeti tagozatának elnöke, és a biennáléra meghirdetett pályázat zsűrijének elnöke méltatta a FEMSZE bátor kezdeményezését és a díjnyertes alkotókat.

 

 

A hattagú szakmai zsűri – Dénes Éva és Kövesdi Mónika művészettörténész, Stefanovits Péter Munkácsy-díjas grafikusművész, Szabó Andrea Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Szunyogh László Ferenczy Béni-díjas szobrászművész, Verebes György Munkácsy Mihály-díjas festőművész – döntése alapján a Magyar Művészeti Akadémia és az I. Felvidéki Szépművészeti Biennálé fődíját Sárkány Balázs (Vajdaság) szobrászművész vehette át.

További díjazottak:

– Kršňáková Alexandra festőművész és Lázár Tibor festőművész – Emberi Erőforrások Minisztériuma díja
– Farkas Vajk üvegművész és Kutak Adrienn keramikus – Külgazdasági és Külügyminisztérium díja
– Kovács Csonga Anikó grafikusművész- Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület díja
– Matyus Dóra grafikusművész Tata Város Különdíja
– Gábor Béres Éva szobrászművészhez Dél- Komárom Város Különdíja
– Szalai Dániel képzőművész Észak- Komárom Város Különdíja
– Szunyog Júlia szobrászművész NEUZER Kft díja
– Kelemen Benő Benjámin képzőművész a Művészeti Szaküzlet díja
– Sárkány Tamás festőművész BAH39 Kulturális Bombázó különdíja
– Éliás Ádám szobrászművész KÉP-ZE-LET Nemzetközi Fémszobrász Szimpózium díja

(komaromonline.sk, JN, fotók: Krűger Viktor)

Hozzászólások

hozzászólás