komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Élménnyé vált érettségi tétel a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán

 

Hatalmas színházi élménnyel gazdagodhattak a napokban a komáromi Ipari Szakközépiskola harmadikos és a Selye János Gimnázium mindazon végzős tanulói, akiknek lehetőségük volt a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán megnézni a budapesti Tantermi előadás projekt keretén belül a Bertold Brecht Kaukázusi krétakör c. drámája alapján készült előadást.

A Mészáros Blanka, Bánfalvi Eszter, Feczesin Kristóf és Ficza István (a Selye János Gimnázium volt diákja) szereplésével, Fodor Orsolya rendezésében készülő színielőadás próbafolyamatának az Örkény István Színház adott otthont, ami jelenleg az egyik legkimagaslóbb értékközvetítő színházi műhely.

„Fontosnak tartom, hogy a diákok ne csupán a tankönyvekben találkozzanak az érettségi tételekben szereplő szerzőkkel és ne csupán pár soros tartalomból alkossanak képet és véleményt egy-egy műről, hanem színpadon is láthassák azokat.” – nyilatkozta portálunknak Szabó Csilla drámapedagógus-rendező, aki az általa vezetett Event n.o szervezet vezetőjeként, a Kult Minor támogatásának köszönhetően már korábban is több olyan szerző (író, zeneszerző) darabját hozta el Komáromba, akik méltán részesei a magyar irodalmi kánonnak.

 

 

A Kaukázusi krétakör, a Kurázsi mama mellett, talán Brecht leggyakrabban játszott drámája, némi tanmesével megfűszerezve. De ettől nem didaktikus, legalábbis ebben az előadásban egy percig sem az, hanem izgalmas. Minden és mindenki metamorfózisa zajlik előttünk az eszköztelenség megdöbbentő erejébe kapaszkodva.

Az előadás során a művészek mindvégig a diákok félkörében játszanak, karnyújtásnyira, bevonva őket Gruse, az egyszerű, és Mészáros Blanka zseniális szerepmegformálásának köszönhetően végtelenül szerethető konyhalány történetébe. A történetbe, ami egy idegen csecsemő ösztönös megmentésével indul, és Gruse kálváriájává válik. A végén, amikor megválhatna keresztjétől, és talán – talán visszakaphatná azt a remélt életet és jövőt, ahonnét indul a sorsa a darab elején, nehezére esik. Mert ennek a keresztnek, ennek az idegen gyermeknek már nem súlya van, hanem neve, Michael, amit szerető anyaként ejt ki. A végén mégis döntenie kell. Ahogy az életben mindenkinek meg kell hozni a maga döntéseit. Felelősségteljesen.

 

 

A másfél órás, sodró lendületű előadás során a négy színművész hihetetlenül összehangolt játékát nézve csak remélni tudjuk, felnőttek és „gyerekek”, hogy lesz még tantermi előadás, lesz még folytatás.

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

hozzászólás