komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Elkezdődött a március 13-ig tartó Valentin-napi véradás kampány

MEGOSZTÁS:

Február 10-én vette kezdetét az immár negyed évszázados múltra visszatekintő Valentin-napi véradás kampány. Idén, a Szeretet gyógyít jelszó alatt meghirdetett akció március 13-ig tart.

Az önkéntes véradók az egész ország területén a Nemzeti Transzfúziós Szolgálat állomásain, és a kórházak hematológiai és transzfuziológiai osztályain, illetve mozgó vérvételi helyeken adományozhatnak vért.

Komáromban már egy jó tíz éves tradícióra tekint vissza az iskolák csatlakozása a Valentin-napi kampányhoz. Hagyományosan már előtte tájékoztató előadásokat tartunk az iskolákban. Az Ipari Szakközépiskola, az Építők Utcai Szakközépiskola, a Selye János Gimnázium, a L.J. Šulek Gimnázium diákjai minden évben csoportosan, előre egyeztetett időpontban látogatnak el a véradó központunkba. A létszám évről-évre változó, de összességében nem tapasztaltunk csökkenő tendenciát. Ha egybeesik a tavaszi szünet időpontjával, vagy éppen tombol az influenzajárvány, ahogy idén is, akkor kevesebben jelentkeznek, de aki később is késztetést érez a segítségnyújtásra, egyénileg is jelentkezhet. A Vöröskereszt által elindított akciók mindig segítenek a fiatalokat megmozdítani. Természetesen a diákokat összefogó és a véradási akción való részvételt koordináló tanárok munkája nélkül sokkal kevesebben szolgálnák ezt a nemes ügyet. Az áprilisi Komáromi Egyetemi Napok idején a Selye János Egyetemen tartunk mobil véradást. Remélhetőleg az előző évekre jellemző 80-100 fiatal idén is részt vesz majd az akciónkon. “– fejtette ki lapunknak a kampány részleteit MUDr. Radi Enikő a komáromi kórház hematológiai-transzfúziós osztályának főorvosa.

A társadalmi szerepvállalás erősödését bizonyítja városunkban az is, hogy a Szlovák Vöröskereszt és a Kaufland áruházlánc öt évvel ezelőtt közösen indított Színházi Vércsepp kampányához, melyet június 14-re, a Véradók Világnapjára hirdettek meg, immár háromszor csatlakoztak a Komáromi Jókai Színház művészei és dolgozói is. Valamint a közel 2500 regisztrált véradóból szükség esetén 2000 fő mozgósítható.

Mindezek ellenére, időnként, ahogy más kórházakban is, nálunk is előfordul, hogy a vérkészítményekből hiány lép fel. Ilyen esetekben az AGEL csoporton belül kölcsönösen kisegítjük egymást. Mi leggyakrabban az aranyosmaróti, a lévai és a zólyomi kórház hematológiai és transzfuziológiai osztályaival működünk együtt. Ha egyes, ritkábbnak számító vércsoportok esetében alakul ki vérhiány, a Nemzeti Transzfúziós Szolgálatra számíthatunk. A 0 negatív vércsoportba tartozó önkénteseknek mindig nagyon örülünk, ugyanis ebbe a vércsoportba tartozók univerzális donorok. Nulla negatív vért használnak a transzfúziókhoz minden olyan esetben, amikor balesetek során gyorsan kell cselekedni és nincs idő, lehetőség az alany vércsoportjának meghatározására. A legritkább vércsoport az AB-negatív, de minden vércsoportra és mindenkire szükség van.” – hangsúlyozta a főorvosnő.

A hétfői és a pénteki véradásra előzetes bejelentkezés nem szükséges. Kollektív mobil véradás esetében szükséges az akció előzetes egyeztetése a kórház hematológiai-transzfúziós állomásának egészségügyi alkalmazottjaival. A véradáshoz beutaló, előzetes bejelentkezés nem kell, elég a személyazonossági igazolvány és a betegbiztosítási kártya felmutatása.

 

A tavalyi “Jókai színházi vércsepp” résztvevője (foto/komaromonline.sk)

Jelenleg minden egészséges, krónikus megbetegedésben nem szenvedő lakos lehet véradó 18 éves kortól 60 éves korig. A rendszeres véradóknál a korhatár 65 éves korig tolódik ki. Nők negyedévenként, a férfiak pedig háromhavonta segíthetnek a rászorulóknak. Az eljárás normális körülmények között maximum 10 percet vesz igénybe, és egy alkalommal 400-500 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle (onkológiai, krónikus és akut betegeknek szánt) készítményt állítanak elő.

Az adományozók a véradás körülményeiről, feltételeiről, időpontjáról a www. nemocnicakomarno.sk weboldalon vagy telefonon a 035 7909 360 számon érdeklődhetnek.

(komaromonline.sk, JN)

Hozzászólások

Show Buttons
Hide Buttons