komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Drámai a helyzet az Ispotály utcai Idősek Otthonában

 

Januárban a komáromi járás négy idősotthonában is felütötte a fejét a koronavírus-járvány. Városunk központjában lévő, több mint harmincéves múltra visszatekintő Ispotály utcai Idősek Otthonában annak ellenére, hogy az országban az elsők közt vezettek be rendkívül szigorú megelőző intézkedéseket a koronavírus terjedésének korlátozására, az elmúlt hetekben futótűzként terjedt el. A járvány januárban 21 halálos áldozatot követelt és további 35 bentlakó szervezetében mutatták ki a koronavírust.

„Amikor tavasszal bevezettük az óvintézkedéseket, sok kritika ért minket. Eltúlzottnak tartották. A számok azonban minket igazoltak. Egy lakónkat veszítettük el, aki más egészségi problémával, negatív tesztel került kórházba, s ott megfertőződött. Intézményünket azonban egészen novemberig elkerülte a járvány. Novemberben és decemberben volt 21 enyhe lefolyású pozitív esetünk. Jól viselték. Január 4-én regisztráltuk újból az első megbetegedéseket. Egyből megtettük a szükséges óvintézkedéseket. Reprofilizáltuk az egyik pavilonunkat és kialakítottunk egy 36 férőhelyes vörös zónát. Felvettük a kapcsolatot a Regionális Közegészségügyi Hivatallal, továbbá kapcsolatba leptünk az Egészségügyi minisztérium és a Munka, szociális-és családügyi minisztérium dolgozóival. A háromtagú szakbizottság megállapította, hogy otthonunk falai közé valószínűleg a vírus angol, a korábbinál jóval agresszívabb mutációja jutott be. Mindent megpróbáltunk már, de hiába. Most, ezzel a variánssal szemben tehetetlenek vagyunk. “– panaszkodott az intézmény igazgatónője PhDr.Mgr. Polgár Hedvig.

Az igazgatónő elmondta, hogy mivel az otthonban szigorú látogatási tilalom van érvényben, nem sikerült kideríteniük, miképpen jutott be a Covid-19 angol mutációja az otthon falai közé. Az alkalmazottakat és a lakókat is „ha csak egyet köhintettek” már tesztelték. Nyitra megyétől elegendő mennyiségű antigén-tesztet és néhány szükséges védő eszközt kapnak. Szponzoroktól, pályázatokból és saját anyagi keretükből biztosítják a fertőtlenítő és védőeszközöket. Folyamatosan ügyeltek a megelőzésre.

„Rendkívül hálás vagyok Komárom városának és polgármesterének, Keszegh Bélának, hogy ebben az emberpróbáló időszakban segítik a munkánkat. A város bebiztosított a számunkra 3 darab oxigénkoncentrátort, több mint 2000euró értékben, ami megkönnyíti azoknak az ápolását, akiknek a vérében az oxigén szaturációja a megengedett szint alá csökken. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy csillapítsuk a fájdalmaikat, a szenvedésüket, a különböző fizikai tüneteket, mert sajnos a koronavírus okozta megbetegedés nem kíméli a szervezetet, és hogy megkönnyítsük számukra az utolsó időszakot. Erőnkön felül. De már rettenetesen nehezen viseljük. Fizikailag és lelkileg is teljesen kimerültünk. Napi szinten kell örök búcsút vennünk valakitől, akit évek óta ismertünk, aki mindannyiunkhoz közel állt, aki fontos volt számunkra. Nem tudom, hogy fogjuk tudni lelkileg feldolgozni. “– mondta könnyeivel küszködve az igazgatónő.

Kérdésünkre, hogy miért az otthonban ápolják a palliatív ellátást igénylő terminális állapotú betegeket, azt a választ kaptuk, hogy mivel a komáromi kórház Covid részlege kapacitása határán van, csak pár beteget tudtak hospitalizálni. Sőt, megesett, hogy mire a mentőszolgálat kiért, már ha kiszálltak, már késő volt. „Ahány ember, annyi formája és lefolyása van ennek kórnak. Képes egyik óráról a másikra magával ragadni egy olyan beteget, aki látszólag nincs súlyos állapotban. Kiszámíthatatlan a betegség lefolyása. “– jegyezte meg Polgár Hedvig.

Sokszor azonban a család nem is szeretné, ha családtagjukat beszállítanák a kórházba. Inkább a szükséges járványügyi előírások betartása mellett, ők vannak mellette, hogy méltón eltudják búcsúztatni. „Igyekszünk, amennyire tőlünk telik, ugyanis az alkalmazottak közül is többen hiányoznak, még olyanok is megfertőződtek, akik január 11-én megkapták az első védőoltást, ugyanis teljes immunitás csak a második után alakul ki, folyamatosan figyelni rájuk és ha látjuk, hogy valakinek kritikus az állapota, akkor mellette, vele maradunk. Végig. “– osztotta meg velünk az igazgatónő.

Mindezt azonban nem csak az alkalmazottak, de az otthon lakói is, bár a másik két pavilon lakóit igyekeznek megkímélni a történésektől és a felesleges szorongástól, egyre nehezebben viselik. A történtek feldolgozásában a komáromi Munka, Szociális- és Családügyi Hivatal két pszichológusa Viera Bednárová és Dominika Fábiková segített a lakóknak.

Miután múlt év tavaszán végigsöpört Európán a koronavírus-járvány, a London School of Economics akadémikusai összesítették egyes országok halálozási adatait, és rámutattak, hogy az idősotthoni koronavírusos halálesetek adják a teljes országos statisztikák 45-57%-át.

Az idősotthonok lakói és a nyugdíjas korosztály számára a védőoltás mielőbbi beadása kiemelten fontos lenne, hiszen amíg ők nem védettek a koronavírussal szemben, addig a családjuk, az őket ápolók és mindazok, akik kapcsolatba kerülnek velük, potenciális veszélyforrást jelentenek a számukra.

(komaromonline.sk, FL)

Hozzászólások

hozzászólás