komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Az önkéntes véradók töretlen kedvvel segítettek a komáromi kórház betegein a múlt évben

 

Az emberi vér pótolhatatlan, ezért kiemelkedő szerepe van a gyógyításban. Szerencsére az AGEL csoporthoz tartozó komáromi kórház véradóit a Szlovákiát is elérő koronavírus-járvány nem befolyásolta. Jelenleg az intézményben, tekintettel a növekvő szükségletre, a hét négy napján lehet vért adni.

A komáromi kórházban az elmúlt évben 1626 önkéntes véradó jelentkezett, akik ily módon szerettek volna segíteni a kórház rászoruló betegeinek. Köztük az az úr, aki „csúcstartóként “, immár 123 alkalommal nyújtotta segítő karját.

„A levett vérmennyiségből 6056 adag vértranszfúziót és egyéb típusú vérkészítményt készítettünk. – nyilatkozta a komáromi kórház Hematológiai és Transzfúziós Osztályának főorvosa Radi Bauer Enikő. – Az összes jelentkezőnek, mindössze 2%-a nem adhatott vért.”

A pandémia hatására a véradás feltételei és menete is megváltozott. „Ahogy az ország összes egészségügyi intézménye, úgy mi is azonnal reagáltunk a megváltozott helyzetre. Szigorú járványügyi óvintézkedéseket vezetettünk be a lakosság és az egészségügyi dolgozók biztonságának védelmében. Beszüntettük a mobil véradásokat, és bevezettük a pontos időpontra történő regisztrációt, hogy lehetőleg minél kevesebb ember tartózkodjon egyszerre a transzfúziós osztályon. Ezzel egyidőben heti négy napra bővítettük állomásunk nyitvatartását.” – részletezi a főorvosnő.

A járvány következtében módosultak a véradás feltételei is, a véradóknak az eddigi protokollal ellentétben most ki kell tölteniük egy kérdőívet az egészségi- és utazási anamnézisükről. Érkezéskor mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét és fertőtlenítenie kell a kezét. A szájmaszk viselése a véradás egész ideje alatt kötelező.

„A vörös vérsejt készítményeket 14 napra karanténba helyezzük. A járványügyi szigorítások ellenére nagyjából ugyanannyi véradás történt az állomásunkon, mint 2019-ben. Ezúton is szeretnénk minden véradónknak megköszönni, hogy segítettek a kórház onkológiai, sebészeti és nőgyógyászati osztályán fekvő betegeknek, hiszen a koronavírusos páciensek kezelése mellett továbbra is sok egyéb betegséggel küszködő személyt kezelünk a komáromi kórház fekvőbetegosztályain.” – fűzte hozzá Radi Enikӧ főorvos.

„Önkéntes adományozókra, vércsoporttól függetlenül mindig nagy szükségünk van. Akut, életmentő esetekben viszont az RH negatív vértranszfúziót használunk, ugyanis ezt biztonsággal lehet adni mindegyik vércsoportba tartozó betegnek. – magyarázza a főorvosnő.
A komáromi kórházban a 0918435408 telefonon történő előzetes időpontfoglalás után hétfőn, szerdán, csütörtökön és pénteken lehet vért adni.

(komaromonline.sk, Agel, nyitókép: komaromonline.sk)

Hozzászólások

hozzászólás