komaromonline.sk

egy portál Komáromról és polgárairól

Dráfi Mátyásnak és Gál Tamásnak is szólt az ünnepi taps a Magyar passió premierjén

MEGOSZTÁS:

 

2021. november 4-én mutatták be az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Várnai Péter címzetes prépost Krisztus inge című színműve, valamint Kálmán Peregrin Te meztelen Krisztus, hol hagytad az ingedet dokumentumkötete alapján készült, Eperjes Károly által rendezett Magyar passió című nagyjátékfilmet. Az alkotás érdekessége, hogy a főszereplők közt több felvidéki magyar színészt is láthatunk. Fjodorov őrnagy szerepét Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója, Keller főhadnagyot Telekes Péter formálja meg, Dráfi Mátyást pedig a szerzetesrend egyik tagjaként láthatják a nézők a a filmben.

A megtörtént eseményeket feldolgozó film, a Rákosi-korszak gyalázatos kommunista diktatúrájának a magyarországi szerzetesrendek ellen irányuló üldözését, és azok teljes felszámolására irányuló törekvését mutatja be. „Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy miután Eperjes Károly megnézte Sopronban az Emigránsok bemutatóját, engem kért fel a szerepre – nyilatkozta portálunknak a film kapcsán Gál Tamás. – Az egész estés játékfilmet, amelyben az ÁVH (Államvédelmi Hatóság) kötelékében dolgozó, hadirokkant orosz katonatiszt figuráját játszom, harminc nap alatt forgattuk le. Ebből tizenhat forgatási napon vettem részt. Nagy kihívás volt. Sokat köszönhetek Eperjes Károlynak, akinek a katonaviselt orosz tábornok karakteréről már eleve volt egy konkrét elképzelése. Nem volt egyszerű azonosulni a szereppel. A filmbéli tábornok, a háború során annyi szörnyűséget élt át, ő maga is megsebesült, ami nem csak a maradandó sántaságot okozott nála, hanem egy olyan érzelmi törést, akkora lelki traumát, hogy többé nem képes együttérzésre, sajnálatra, semmi jó érzésre. Egy roncs. Egy szörnyeteg. Csak az anyagi javak, a szerzetesek kincsei érdeklik. Ennek kihangsúlyozásában sokat segített, hogy a maszkmester egy karakteres sebhelyet csinált az arcomra.”

 

Gál Tamás

Az 1950-ben játszódó filmből a magyar történelem egy mindezidáig agyonhallgatott időszakát ismerhetjük meg. A Magyar passiót rövidített változatát megtekinthette budapesti látogatása során Ferenc pápa is.

„A Magyar Passiót azzal a szándékkal készítettük, hogy a magunk szerény eszközeivel mi is hirdessük az Oltáriszentségben köztünk lakó Krisztust dicsőítő kongresszus küldetéséhez kapcsolódva a szeretet üzenetét, ami egyesít minden Krisztus-követő hívőt a Földön, és erőt ad, utat mutat a félelemre építő világban az összetartozásra, megbékélésre vágyó embereknek“ – nyilatkozta a filmmel kapcsolatban Eperjes Károly az állami hírügynökségnek.

 

 

A felvidéki színészek szerelésével forgatott játékfilm megtekintésére jelenlegi információink a dél-komáromi Jókai Moziban lesz lehetőség.

(komaromonline.sk, JN, fotók Uránia Nemzeti Filmszínház)

 

Hozzászólások

Show Buttons
Hide Buttons